Οι πρώτοι πρωταθλητές Ελλάδας

από AllAboutARIS

Σαν σήμερα, στις 24/6/1928, ο ΑΡΗΣ κατακτούσε το 1ο πανελλήνιο (αναγνωρισμένο από την ΕΠΟ) πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν συμμετείχαν οι 3 εκπρόσωποι του ΠΟΚ λόγο διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ αυτών και της ΕΠΟ. Το πρωτάθλημα διεκδικήσανε οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων Αθηνών, Πειραιά & Θεσσαλονίκης. Ο ΑΡΗΣ είχε νικήσει τον Ατρόμητο Αθηνών δύο φορές με το ίδιο σκορ, 3-1, με συνέπεια ο αγώνας με τον Εθνικό, από τον οποίο είχε ηττηθεί στον Πειραιά με 3-2, ήταν αυτός που έκρινε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

Οι κιτρινόμαυροι, στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη, ήθελαν οπωσδήποτε την νίκη για να εξασφαλίσουν τον τίτλο, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες θα τελείωναν ισόβαθμες και θα οδηγούταν σε αγώνα μπαράζ.

Ο “τελικός” με τον Εθνικό:
Στον ‘’τελικό’’ του πρωταθλήματος λοιπόν, παρουσία πάνω από 10.000 οπαδών του, ο ΑΡΗΣ μπήκε ορμητικά, ωστόσο ο Εθνικός, κόντρα στην ροή του παιχνιδιού, προηγήθηκε στο 32’. Το 0-1 θα διατηρηθεί μέχρι τις αρχές του Β’ ημιχρόνου, όταν και ο Διονύσης Καλτέκης με ωραίο σουτ θα ισοφαρίσει 1-1. Στην συνέχεια ο Μεινασιάν έκανε το 2-1, με τον Καλτέκη να σημειώνει και 2ο προσωπικό γκολ και να διαμορφώνει στο 76’ το 3-1. Στα λεπτά που απέμειναν ο Εθνικός πίεσε ασφυκτικά, μη καταφέρνοντας όμως τελικά να αλλάξει την μοίρα του. Το τελικό σφύριγμα βρίσκει τον ΆΡΗ νικητή και πρωταθλητή Ελλάδας για 1η φορά στην ιστορία του.  Παράλληλα η κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ισχυροποίησε την θέση του ΑΡΗ ο οποίος ήταν ήδη η υπερδύναμη της βορείου Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, αφού υπερίσχυε των βασικών του αντιπάλων εντός των τειχών της Θεσσαλονίκης.

Το ρόστερ του πρώτου πρωταθλητή Ελλάδας:

Προπονητής:  Τόμας Κέσλερ.
Ποδοσφαιριστές: Νίκος Κατράντζος, Δημήτρης Οπλοποιός, Ιάκωβος Γιακουμής, Κωνσταντίνος Βικελίδης, Παναγιώτης Κατσαούνης, Χρήστος Λεονταρίδης, Ζαρέν Μεινασιάν, Νίκος Αγγελάκης, Ιορδάνης Βογδάνου, Βασίλης Ιωαννίδης,  Κώστας Γκικόπουλος, Παναγιώτης Κοσματόπουλος, Χρήστος Κολωνιάρης, Διονύσης Καλτέκης.

Προτεινόμενα Άρθρα