Το πρωτάθλημα μπάσκετ του 1979 (pics&vids)

από AllAboutARIS

Είναι κάποιες φορές που η κατάκτηση ενός και μόνο τίτλου είναι ικανή να αλλάξει τον ρου της ιστορίας μίας ομάδας.

Μία ακριβώς τέτοια περίπτωση ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας της σεζόν 1978/79 από τον ΑΡΗ. Το πρωτάθλημα εκείνο ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών του συλλόγου για έναν τίτλο από τις μεγάλες φουρνιές των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Ένα χαρακτηριστικό εκείνων των εποχών ήταν ότι οι ομάδες έδιναν διπλούς αγώνες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, πράγμα που σε συνδυασμό με τον ερασιτεχνισμό που επικρατούσε ακόμη στο Ελληνικό μπάσκετ καταπονούσε σωματικά και ψυχικά τους παίκτες.

Αστέρας της ομάδας ήταν ο Χάρης Παπαγεωργίου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Την σεζόν αυτή, αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ με 924 πόντους (οι οποίοι θα ήταν περισσότεροι αν υπήρχε τότε το τρίποντο μιας και ήταν δεινός σουτέρ), ενώ προπονητής ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης στην πρώτη του χρονιά σαν κόουτς μετά από μία πετυχημένη καριέρα σαν αθλητής του ΑΡΗ.

Η εξέλιξη της χρονιάς:
Η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Πιο συγκεκριμένα ο ΑΡΗΣ στην πρεμιέρα της σεζόν ηττήθηκε στον τάφο του ινδού από τον Παναθηναϊκό του Ντέιβιντ Στεργάκου και του (μετέπειτα κιτρινόμαυρου) Δημήτρη Κοκολάκη με 79-75. Όπως φάνηκε αυτό δεν πτόησε καθόλου τους παίκτες του ΑΡΗ που ‘’ρέφαραν’’ την ήττα αυτή με συνεχόμενες νίκες. Αλησμόνητος θα μείνει ο εκτός έδρας αγώνας του ΑΡΗ με τον Ολυμπιακό στο Παπαστράτειο για την 7η αγωνιστική. Στο 31’ εκείνου του αγώνα εξαγριωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού προκάλεσαν επεισόδια εξαιτίας μιας απόφασης του διαιτητή του αγώνα Γιώργου Προεστού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να διακόψει τον αγώνα. Σε εκείνο το σημείο το σκορ ήταν 54-58 υπέρ του ΑΡΗ, ο οποίος καταλογίστηκε και σαν τελικός νικητής του ντέρμπ.

Την επόμενη μέρα ο ΑΡΗΣ γνώρισε την 2η (και τελευταία) ήττα της σεζόν από το Σπόρτιγκ με 74-72 στο γήπεδο των Πατησίων, που ήταν γεμάτο από διψασμένους για εκδίκηση οπαδούς του Ολυμπιακού.

Το ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο:
Ο ΑΡΗΣ λοιπόν στο υπόλοιπο της σεζόν δεν γνώρισε ούτε μία ήττα. Μετά από συνεχόμενες νίκες, υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο ματς του δεύτερου γύρου, στις 12 Φεβρουαρίου, αγώνας ο οποίος έκρινε και τον τίτλο. Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Αλεξάνδρειο, ο ΑΡΗΣ παρά την μέτρια παρουσία του αστέρα της ομάδας Χάρη Παπαγεωργίου (ο οποίος είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση και έμεινε στους 17 πόντους), υπερκέρασε το εμπόδιο του Ολυμπιακού με 85-82. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ήταν ο ήρωας της βραδιάς καθώς πέτυχε 30 πόντους (20/20 βολές) εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τα φάουλ που του έκαναν οι Πολ Μελίνι, ο Νίκος Σισμανίδης, ο Γιάννης Γκαρώνης και ο Γιώργος Μπαρλάς.

Έναν μήνα μετά, το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου, ο ΑΡΗΣ νίκησε στην έδρα του την Αεκ με 91-89 και τον Ιωνικό Νικαίας με 86-83. Το ίδιο βράδυ, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ Ζαχαρίας Αλεξάνδρου, απένειμε το τρόπαιο του πρωταθλητή στον αρχηγό της ομάδας Βαγγέλη Αλεξανδρή που το ύψωσε στον ουρανό του Αλεξανδρείου.

Εκείνη τη σεζόν ο Άρης νίκησε από δύο φορές τον Ολυμπιακό (58-54 και 85-82), τον Παοκ (103-82 και 91-90 στην παράταση), την Αεκ (83-82 και 91-89), τον Παναθηναϊκό μία φορά (63-62) και τον Ηρακλή (68-66 και 91-84). Τερμάτισε 1ος με 24 νίκες και 2 ήττες. Στον θεσμό του κυπέλλου έφτασε έως την 4η φάση αποκλειόμενος από τον Πανελλήνιο με σκορ 82-72. 

Το πρωτάθλημα αυτό θεωρείτε σημαντικό, γιατί μετά από 20 χρόνια έσπασε και πάλι το “κατεστημένο” του ΠΟΚ, ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να έρθει ο Νίκος Γκάλης στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΑΡΗ, λίγους μήνες μετά.

Το ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας του 1979:
Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Λάζαρος Βορεάδης, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτρης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Κώστας Στυλιανού, Ισαάκ Δεγερμετζής, Στράτος Βαμβακούδης
Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X