Όταν ο ΑΡΗΣ άγγιξε το θαύμα κόντρα στην Ίπσουιτς

από AllAboutARIS

Σαν σήμερα το 1980, στον επαναληπτικό αγώνα της πρώτης φάσης του κυπέλλου UEFA, ο ΑΡΗΣ παραλίγο να πετύχει μια από τις πιο μεγάλες ανατροπές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Αγγλικός σύλλογος διένυε τις πιο ένδοξες εποχές της ιστορίας του. Υπό τις οδηγίες του Μπόμπι Ρόμπσον (που βρισκόταν στον πάγκο της Ίπσουιτς από το 1969) είχαν κατακτήσει το FA Cup το 1978 ενώ την προηγούμενη σεζόν τερμάτισαν στην 3η θέση του Αγγλικού πρωταθλήματος πίσω μόνο από την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παράλληλα το ρόστερ της ομάδας αποτελούταν από ταλαντούχους παίκτες μερικοί εκ των οποίων είχαν αγωνιστεί με τις εθνικές τους ομάδες στο πρόσφατο Euro 1980.

Ο ΑΡΗΣ ο οποίος διένυε επίσης μέρες δόξας, είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα με 5-1, σκορ που διαμορφώθηκε κυρίως χάρη στα 3 πέναλτι που σφύριξε ο Πορτογάλος διαιτητής Γκαρίντο. Το σκορ αυτό έδινε μια σιγουριά στους Άγγλους για την πρόκριση. Όμως οι Μακεδόνες δεν είχαν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Στον επαναληπτικό του Καυτατζογλείου, ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε επιθετικά τον αγώνα και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 4’ χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Θαλής Τσιριμώκος. Ο Κώστας Δράμπης διπλασίασε τα τέρματα στο 22’ και οι 30.000 που βρισκόταν στο γήπεδο άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα. Ο Τάσος Ζελελίδης με ανάποδη κεφαλιά έκανε το 3-0 στο 65’ και έστειλε τον ΑΡΗ ένα τέρμα μακριά από την μεγαλύτερη ανατροπή ήττας από Ελληνική ομάδα. Παρότι ο ΑΡΗΣ συνέχιζε να πιέζει ασφυκτικά, ο Έρικ Γκειτς λύτρωσε τους Άγγλους στο 76’ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Παρότι τελικά αποκλείστηκε ο ΑΡΗΣ, οι παίκτες των κίτρινων αποθεώθηκαν στο τέλος. Παράλληλα η Ίπσουιτς μετά από αυτή την δραματική πρόκριση συνέχισε ακαθεκτη μέχρι τους τελικούς της διοργάνωσης όπου και αναδείχθηκε κυπελλούχος UEFA για το 1980/81.

 
Οι συνθέσεις του αγώνα:
ΑΡΗΣ (Μιχαλ Βιτσάν): Γιώργος Παντζιαράς, Κώστας Μόκαλης, Νίκος Χατζηαντωνίου, Γιάννης Μιχαλήτσος, Γιάννης Βένος, Ντίνος Κούης, Τάσος Ζελελίδης, Κώστας Μπαλής, Θαλής Τσιριμώκος, Κώστας Δράμπης, Γιώργος Σεμερτζίδης, Θεμιστοκλής Βάγγης, Θεόδωρος Ζελελίδης.

ΙΠΣΟΥΙΤΣ ΤΑΟΥΝ (Μπόμπι Ρόμπσον): Πωλ Κούπερ, Τζωρτζ Μπαρνλει, Μικ Μιλς, Ρασέλ Οσμάν, Τέρι Μπάτσερ, Τζον Γουόρκ, Άρνολντ Μιούρεν, Πωλ Μάρινερ, Αλαν Μπράζαλ, Έρικ Γκέιτς, Κέβιν Μπιτι, Στέφεν Μακ Κολ, Κέβιν Μπιτι

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X