Όταν ο ΑΡΗΣ θριάμβευε στο "Γιαντ Ελιάου"

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ αύριο αντιμετωπίζει την Ναχαρίγια στο Ισραήλ για την 4η αγωνιστική του Champions League. Ο> στην συγκεκριμένη χώρα μπορεί να έχει κακή προϊστορία (13 ήττες σε 18 αγώνες) έχει όμως να μνημονεύει για μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορίας των Ελληνικών ομάδων.

Ο λόγος για το μυθικό διπλό του ΑΡΗ στο <<Γιαντ Ελιάου>> κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ τον Νοέμβριο του 1983. Μια εποχή που νίκες σαν και αυτήν ήταν σχεδόν αδιανόητο πράγμα για τις Ελληνικές ομάδες.

Ο εν ενεργεία πρωταθλητής Ελλάδας ξεκίνησε την πορεία του στο κύπελλο πρωταθλητριών του 1983/1984 από τον προκριματικό γύρο, όπου και απέκλεισε εύκολα την ΑΕ Λεμεσού με δύο νίκες 106-49 και 97-56, για να ακολουθήσει η πρόκριση κόντρα στην πρωταθλήτρια Δυτικής Γερμανίας Γκέντιγκεν με νίκες 91-77 και 77-73.

Η κληρωτίδα δεν χαρίζεται στον ΑΡΗ και τον φέρνει αντιμέτωπο στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης με την πανίσχυρη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η <<ομάδα του λαού>> διένυε μέρες απόλυτης κυριαρχίας. Εντός των συνόρων ήταν μόνιμη πρωταθλήτρια από το 1970, ενώ στην Ευρώπη ήταν από τις κορυφαίες της εποχής έχοντας κατακτήσει πρόσφατα δύο φορές το κύπελλο πρωταθλητριών (1977, 1981) ενώ συμμετείχε στον τελικό άλλες δύο φορές (1980, 1982).

Η Μακάμπι εκείνη την εποχή διέθετε πληθώρα ταλαντούχων Ισραηλινοποιημένων Αμερικανών ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο 32χρονος τότε Σβι Σερφ, που μία δεκαετία αργότερα θα οδηγούσε τον αυτοκράτορα στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης στο Τορίνο. Ο ΑΡΗΣ από την άλλη είναι με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο για δεύτερη σερί χρονιά με τους Χάουαρντ ΜακΝηλ και Γκρουβερ Γουντλαντ στις θέσεις των ξένων για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Στον πρώτο αγώνα στην Θεσσαλονίκη, ο ΑΡΗΣ υποκύπτει στην ανωτερότητα της Μακάμπι και ηττάται με 62-68. Μετά από μία εβδομάδα ταξιδεύει στο Τελ-Αβίβ για τον επαναληπτικό που έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Κάτω από τις ιαχές 10.000 Ισραηλινών που κατέκλεισαν το «Γιαντ Ελιάου», οι κιτρινόμαυροι ανατρέπουν τα προγνωστικά και παρά το 36-31 του πρώτου ημιχρόνου, με μπροστάρη τον Νίκο Γκάλη σε μεγάλη βραδιά (με 31 πόντους) παίρνει το μεγάλο διπλό με 75-76. Μια νίκη μέσα στην έδρα ενός μεγαθήριου που βέβαια δεν είχε αντίκρισμα αλλά ενθουσίασε άπαντες στις τάξεις των κιτρινόμαυρων.

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη εντός έδρας ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ από το 1977 (η προτελευταία ήταν από την Ολύμπια Μιλάνο το 1982) γεγονός που προσδίδει τεράστιο κύρος στην νίκη του ΑΡΗ. Στο παρασκήνιο της νίκης αυτής, ο ΑΡΗΣ έμελλε να ηττηθεί τρεις μέρες μετά από τον ΠΑΟΚ με 69-62, ήττα που μακροπρόθεσμα του κόστισε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν (στο γνωστό μπαράζ της Κέρκυρας). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε χρόνια μετά, πως ήταν λάθος του που έβαλε τους παίκτες του να κυνηγήσουν ένα ματς που η πρόκριση είχε κριθεί από το 1ο ματς, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κατάκοποι στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει είναι το ιστορικό διπλό του ΑΡΗ που του έδωσε μια γεύση για το επρόκειτο να ζήσει τα επόμενα χρόνια.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X