Ένας ακούραστος τίγρης των γηπέδων

από AllAboutARIS

Μπορεί αυτό τον καιρό να εργάζεται σε έναν άλλον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τον Ηρακλή, ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει από το να κάνουμε ένα μικρό άρθρο για την καριέρα του, καθώς η προσφορά του στον ΑΡΗ είναι τεράστια.

Όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις συνολικά φορές έχει περάσει από τον ΑΡΗ ο τίγρης, όπως ήταν το παρατσούκλι του.

 

Η γνωριμία του με τον ΑΡΗ και η μεταγραφή στον αιώνιο αντίπαλο

Γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου του 1951, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ με την Αναγέννηση Θεσσαλονίκης το 1966. Η σχέση του με τον ΑΡΗ άρχισε ουσιαστικά το 1970, παρότι ξεκίνησε να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες μόλις το 1971. Αυτό συνέβη γιατί απαγορευόταν οι μεταγραφές και σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Βανδίνη, εκείνο το διάστημα αγωνιζόταν μόνο με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στον ΑΡΗ έμεινε έως το 1980, διάστημα κατά το οποίο υπήρξε συμπαίκτης με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού μπάσκετ όπως οι Χάρης Παπαγεωργίου, Γιάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Παραμανίδης, Θέμης Κατριός κλπ ενώ την περίοδο 1979/1980 ήταν συμπαίκτης με τον μυθικό Νίκο Γκάλη. Αποκορύφωμα της παρουσίας του στον ΑΡΗ ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας το 1979, όταν υπό τις οδηγίες του Γιάννη Ιωαννίδη (στην πρώτη του χρονιά σαν προπονητής), έφεραν  τον πανελλήνιο τίτλο στον σύλλογο μετά από 49 χρόνια.

 

Μεταπήδησε στον αιώνιο αντίπαλο ΠΑΟΚ το 1980, με την φανέλα του οποίου παρέμεινε έως το 1985. Χαρακτηριστικό αυτής της μεταγραφής είναι και πάλι ότι πέρασε μία σεζόν απραξίας (1980/81), κατά την διάρκεια της οποίας διετέλεσε προπονητής στον πάγκο της Λάρισας. Πλήγωσε τον ΑΡΗ στον τελικό των «κουρεμένων κεφαλιών» το 1984 όταν με την φανέλα του δικεφάλου του βορρά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας.

 

Η δεύτερη παρουσία του στον ΑΡΗ ήταν σαν προπονητής το 1985, όταν φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, προπόνησε την ομάδα του εφήβων του ΑΡΗ με την οποία κατέκτησε την 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στην συνέχεια αγωνίστηκε για τελευταία φορά σαν παικτης, με την φανέλα του Ηρακλή το 1986.

 

Η πετυχημένη προπονητική καριέρα και η τρίτη επιστροφή στον ΑΡΗ

Κρεμώντας τα παπούτσια του δεν εγκατέλειψε το άθλημα το οποίο αγάπησε και με το οποίο είναι σε καθημερινή τριβή. Έχει προπονήσει πολλές μεγάλες ομάδες, μεταξύ άλλων ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής, η ΑΕΚ αλλά και το Μαρούσι με το οποίο το 2001 κατέκτησε το κύπελλο Σάπορτα (πρώην κύπελλο κυπελλούχων), νικώντας την Γαλλική Σαλόν με 74-72 στον τελικό της Βαρσοβίας.

 

Επέστρεψε στον ΑΡΗ κατά την διάρκεια της περιόδου 2002/2003 όταν και αντικατέστησε τον προκάτοχο του Μίλαν Μίνιτς. Οι κιτρινόμαυροι είχαν περάσει δύσκολες στιγμές την προηγούμενη περίοδο όταν και τερμάτισαν στην 10η θέση. Με τον «τίγρη» στο τιμόνι αλλά και με παίκτες όπως οι Γουίλ Σόλομον και Ράιαν Στακ, ο ΑΡΗΣ παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και παρότι έχασε το κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, στον τελικό της Λάρισας, ολοκλήρωσε θριαμβευτικά την χρονιά κερδίζοντας τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του, το Eurocup Challenge. Στον δραματικό τελικό του Αλεξανδρείου, ο ΑΡΗΣ νίκησε την Πρόκομ Τρεφλ με 84-83 χάρη σε καλάθι του Ραίσεβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα. Παρέμεινε στον ΑΡΗ μέχρι τα μέσα της περιόδου 2003/2004, όταν και αντικαταστήθηκε από τον Τσαρλς Μπάρτον.

 

Η τέταρτη επιστροφή στον ΑΡΗ, η περιπέτεια στην Ιορδανία και το σήμερα

Η συνέχεια της καριέρας του ήταν πλούσια, αφού προπόνησε αρκετές ομάδες της Α1 από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Την περίοδο 2011/2012 αλλά και στις αρχές του 2012/2013, ο τίγρης ήρθε για τέταρτη και τελευταία (μέχρι σήμερα) φορά στον ΑΡΗ, αναλαμβάνοντας τον πάγκο σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από αρκετές δυσκολίες αφού ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα που αποτυπώθηκαν στο παρκέ με ήττες από μικρού βεληνεκούς ομάδες.

 

Τον Μάιο του 2013 ανέλαβε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας τον πάγκο της εθνικής Ιορδανίας με την οποία συμμετείχε στα προκριματικά του μουντομπάσκετ. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το πέρασμα του από την Ιορδανία σαν μία ξεχωριστή εμπειρία.  Την σεζόν 2014/2015 πέρασε από τον Πανιώνιο ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι προπονητής στον Ηρακλή, στην προσπάθεια επιστροφής του συλλόγου στα μεγάλα σαλόνια της Α1.

Προτεινόμενα Άρθρα