Οι 52 πόντοι του Γκάλη και ο θρίαμβος του 1990

από AllAboutARIS

Την δεκαετία του 1980 ήταν σύνηθες φαινόμενο για τον ΑΡΗ να κατακτά τίτλους. Κάποιοι τίτλοι υπήρξαν πιο ξεχωριστοί.

Στις 15 Απριλίου του 1987, λίγες μόνο εβδομάδες πριν το χρυσό ευρωμπάσκετ της Αθήνας (στο οποίο οργίασε ο Νίκος Γκάλης) το ΣΕΦ έζησε άλλη μια μεγάλη παράσταση του γκάνγκστερ των γηπέδων. Αντιμέτωπος στον τελικό κυπέλλου ήταν ο Πανελλήνιος, ο οποίος πραγματοποιώντας μια πορεία εξπρές, έγινε η πρώτη ομάδα της Α2 που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου.

 

Ο «Νικ» έγραψε ιστορία καθώς πέτυχε 52 πόντους, επίδοση που μέχρι σήμερα αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των τελικών κυπέλλου και που μάλλον δεν πρόκειται να κατατριφθεί ποτέ. Ο ΑΡΗΣ δεν δυσκολεύτηκε να κατακτήσει τον τίτλο (παρότι το σκορ ήταν ισορροπημένο στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου), κερδίζοντας την Αθηναϊκή ομάδα με 110-70. Η διαφορά αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε τελικό κυπέλλου μέχρι το 2016, όταν και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Φάρο Κερατσινίου με 101-52.

 

Οι συνθέσεις στον τελικό του 1987
ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 52, Ρωμανίδης 18, Γιαννάκης 14, Φιλίππου 12, Σταμάτης 4, Παπαγεωργίου 4, Δοξάκης 4, Λυπηρίδης 2, Τσιτάκης, Κασμερίδης.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Παύλου): Πανδρακλάκης 6, Μάλλαχ 23, Ζαφειρόπουλος, Τσέκος 2, Κοκορόγιαννης, Σταμάτης 3, Ντάκουρης 10, Γιαννόπουλος 21, Τσαπραλής, Κατσίμπας 5.

 

 

Το κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ το 1990

Τρία χρόνια αργότερα, ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε τον αιώνιο αντίπαλο του στον τελικό κυπέλλου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για πρώτη φορά στο Λεκανοπέδιο.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η αντιπαλότητα των δύο μονομάχων της Θεσσαλονίκης για τους δύο εγχώριους τίτλους είχε φτάσει στο απόγειο της. Η σεζόν 1989-90 ήταν συναρπαστική: Στο πρωτάθλημα οι ασπρόμαυροι είχαν τερματίσει στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια όμως ο ΑΡΗΣ στα πλέι οφ (ο οποίος γύρισε αγριεμένος ύστερα από την αποτυχία στην Σαραγόσα) ξέσπασε πάνω στον συμπολίτη του νικώντας τον 73-63, ανατρέποντας έτσι την κατάσταση κατακτώντας ταυτόχρονα τον 6ο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας.

 

Οι δύο ομάδες έδωσαν νέο ραντεβού στις 21 Μαΐου στο (κατάμεστο) ΣΕΦ, προκειμένου να διεκδικήσουν το κύπελλο Ελλάδας. Ο τελικός ήταν αμφίρροπος με τον ΠΑΟΚ να μένει κοντά στο σκορ για μεγάλο μέρος, έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Σταυρόπουλο και Κουκ. Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει δράση αρχικά ο Γκάλης, ο οποίος με δικούς του συνεχόμενους πόντους έστειλε την διαφορά σε διψήφια τιμή 5 λεπτά πριν το τέλος (68-55), με τους Σούμποτιτς και Μισούνοφ να σκοτώνουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι ασπρόμαυροι για το κύπελλο.

 

Το κύπελλο πανηγύρισαν όλοι οι εκδρομείς του ΑΡΗ από την Θεσσαλονίκη αλλά και Αθηναίοι πολίτες που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, αποδεικνύοντας ότι εκείνη την εποχή ο ΑΡΗΣ ήταν η αγαπημένη ομάδα όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως οπαδικών πεποιθήσεων. Το τελικό 75-62 έδωσε στον ΑΡΗ το 4ο συνεχόμενο κύπελλο Ελλάδας και 5ο συνολικά (έως τότε).

 

Οι συνθέσεις στον τελικό του 1990:

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 35, Σούμποτιτς 20, Γιαννάκης 9, Μισούνοφ 7, Βράνκοβιτς 4, Ρωμανίδης, Λυπηρίδης, Μ. Κατσύλης, Δοξάκης, Βουρτζούμης.

 

ΠΑΟΚ (Πολίτης): Σταυρόπουλος 17, Κουκ 14, Φασούλας 8, Πρέλεβιτς 8, Μακαράς 7, Κόρφας 6, Μπουντούρης 1, Παπαχρόνης 1, Παπασαράντου, Καρατζουλίδης

Προτεινόμενα Άρθρα