Φέρνει επαγγελματισμό, σειρά έχουν τα αποτελέσματα…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο οργανισμός που λέγεται ΑΡΗΣ, υποδέχθηκε με αρκετή δόση επιφυλακτικότητας την επιλογή του Θεόδωρου Καρυπίδη να φέρει τον Νίκο Κωστένογλου. Και όχι άδικα.

Οταν η κατάσταση στην ομάδα είναι τέτοια και εσύ φέρνεις έναν τεχνικό που έχει να εργαστεί εδώ και δύο χρόνια, στο πρώτο άκουσμα της είδησης θα… ψαχτείς λίγο. Θα αναρωτηθείς… Εξαρτάται όμως καθαρά από τον τρόπο που προσεγγίζεις την απόφαση αυτή και πως βλέπεις το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Από τη μία ο Καρυπίδης επέλεξε έναν τεχνικό που προέρχεται από μία ανενεργή διετία. Από την άλλη όμως έφερε έναν άνθρωπο σχετικά νεαρό -σε προπονητικά χρόνια ζωής- με πολύ όρεξη για δουλειά και σαφώς με μεγαλύτερη τεχνογνωσία και οργανωτικότητα από τον προκάτοχο του. Χωρίς να ξεχνάμε και τον Νίκο Καρύδα που είναι κάτι σαν… άσσος στο μανίκι.

Ο Κωστένογλου είναι δεδομένο ότι έχει όρεξη. Προσεγγίζει τη δουλειά του στον ΑΡΗ με μεγάλη φιλοδοξία και θέλει να πετύχει. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι έχει δύο πολύ μεγάλους αντιπάλους σε αυτή του την προσπάθεια. Το -8 και τον χρόνο… Εκείνον τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να περάσει τα «θέλω» του στην ομάδα και σταδιακά να της δώσει τη δική του αγωνιστική ταυτότητα. Για αυτό και στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη του αποτελέσματος, αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Σε αυτές τις πρώτες προπονήσεις πάντως, έχει φέρει έναν… αέρα επαγγελματισμού στο Ρύσιο. Κάθε του κίνηση ή απόφαση, είναι προσεγμένη μέχρι την κάθε λεπτομέρεια. Κρατάει ισορροπίες με τους παίκτες, δεν έχει παιδιά ή αποπαίδια και προσεγγίσει πιο ποδοσφαιρικά το πρότζεκ που λέγεται ΑΡΗΣ. Δηλαδή τα αυτονόητα. Και το γεγονός ότι έχει προλάβει ήδη να αφήσει θετικές εντυπώσεις, συγκαταλέγεται στα συν για τον ίδιο, εμπνέοντας σεβασμό και ηρεμία στους ποδοσφαιριστές.

Πηγαίνοντας στη σημερινή του τοποθέτηση, παρουσιάστηκε αρκετά ρεαλιστής και παρόλο που μετράει μόλις λίγα 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι έχει αντιληφθεί που ήρθε. Γνωρίζει ότι παρέλαβε έναν ΑΡΗ ο οποίος βρίσκεται «εγκλωβισμένος» σε μία δύσκολη κατάσταση και έτσι απέφυγε τα μεγάλα λόγια. Πιστεύει στην άνοδο αλλά δεν τη θεωρεί δεδομένη. Θα μπορούσε να λαϊκίσει και να πει ότι ο ΑΡΗΣ θα ανέβει. Δεν το έκανε όμως και αυτό φανερώνει έναν άνθρωπο που πατάει γερά στο έδαφος και μετράει τις κουβέντες του. Οπως όμως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος, «τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις δύσκολες», απλώνοντας παράλληλα ένα… πέπλο στήριξης πάνω από το ρόστερ, στην προσπάθεια του να αλλάξει το κλίμα και να «ανεβάσει» τους ποδοσφαιριστές. 

Ο Κωστένογλου κρίνεται θετικά ή αρνητικά για όλα τα παραπάνω. Ο μεγαλύτερος κριτής όμως για τον 47χρονο κόουτς, θα είναι τα αποτελέσματα. Δεν φέρει ευθύνη για τη μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας. Εχει όμως πλέον την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν. Με όπλο τη φιλοδοξία και την όρεξη του για δουλειά, πήρε στα χέρια του μία… καυτή πατάτα. Μένει να φανεί αν μπορεί να τη διαχειριστεί. Διότο καλά τα λόγια, καλές οι προπονήσεις, όπως όμως ο καθρέφτης των παικτών είναι το γήπεδο, το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή.

 

Προτεινόμενα Άρθρα