Κριτική, όχι παράκρουση…

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Είναι αλήθεια ότι όταν δεν υπάρχουν αγωνιστικές επιτυχίες, οι ηγέτες σε μία ομάδα θα την…ακούνε. Κι έτσι πρέπει όταν ο λόγος γίνεται για έναν σύλλογο όπως ο ΑΡΗΣ και η αναφορά σε ηγέτες αφορά και τους παίκτες και τους προπονητές και φυσικά τους διοικούντες.

Φέτος ειδικά το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ έχουν προκαλέσει πολλαπλά την αντίδραση του κόσμου. Θεωρώ πολύ πιο σημαντικό το θέμα του ποδοσφαίρου γιατί εκεί γίνεται λόγος για την επιβίωση με την άνοδο και τις προοπτικές που πλέον θα ανοιχτούν σε σχέση με το μπάσκετ που δεν έρχεται η διάκριση, αλλά σε κάθε περίπτωση μία μέτρια χρονιά δεν θα εμποδίσει σε τίποτα η επόμενη να είναι τελείως διαφορετική.

Τις τελευταίες μέρες και μετά την απώλεια του τελικού σε συνδυασμό με το θέμα της συντηρητικής κατάσχεσης που πήρε διαστάσεις λόγω…ΤV, ο Νίκος Λάσκαρης βιώνει εν μέρει ένα κομμάτι των όσων από πέρσι “τραβούσε” επικοινωνιακά ο Θόδωρος Καρυπίδης.

Γενικότερα οι παράγοντες του ΑΡΗ είναι ο εύκολος στόχος και ο σύλλογος το…έδαφος αντικειμενικών…ασπρόμαυρων φωνών που θυμούντα να τα πουν όλα. Ακόμα και αν τα όλα είναι προιόν φαντασίας ή καφενείου.

Τι και αν πέρσι ξεφτιλίστηκαν με όσα έλεγα περί ΕΕΑ, εκκαθάρισης, άδειας, μετοχικού κεφαλαίου, χρεών που θα μεταφέρονται και πολλά άλλα παρόμοια; Φέτος οι…μπρίζες έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα. Στο ποδόσφαιρο η κάκιστη πορεία της ομάδας με σπόντες από σούπερμάρκετ, αλλά και στο μπάσκετ το κακό πρόσωπο σε πολλά ματς δίνον την ευκαιρία σε πολλούς να ασκήσουν κριτική.

Δεν πρέπει; Τι δηλαδή θα κάνει ο κόσμος; Θα βλέπει τον ΑΡΗ να είναι στο -8 από την Λαμία και να χειροκροτάει ή θα βλέπει στο μπάσκετ ήττες από Φραπελάινερς και εγχώρια καφενεία και δεν θα ασκεί κριτική για τις επιλογές; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει από μία τέτοια έκφραση κριτικής, αλλά θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα αυστηρή και βεβαίως θα καταλήγει στα κεφάλια. Στις διοικήσεις, στους προέδρους, στους μεγαλομετόχους.

Θα πρέπει όμως να αξιολογείται το κάθε γεγονός. Δεν γίνεται να υβρίζονται-ευτυχώς από λίγους- ο Λάσκαρης ή ο Καρυπίδης λόγω των κακών αγωνιστικών αποτελεσμάτων. Ξανασημειώνω δική τους είναι η ευθύνη, αλλά μήπως δεν επωμίζονται ως ιδιοκτήτες το πιο αρνητικό αποτέλεσμα ποικιλοτρόπως; Ειδικά στο ποδόσφαιρο το άδειο γήπεδο και τα μηδενικά έσοδα και δεν θέλει καν να σκέφτεται ο Αρειανός τι θα γίνει αν δεν ανέβει η ομάδα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να μηδενίσουμε ότι καλό έχει γίνει ή γίνεται καθημερίνα; Πρέπει να σβήσουμε τα 2 εκ ευρώ που έχει βάλει ο Καρυπίδης ή τα χρέη άλλων που πληρώνει ο Λάσκαρης. Δεν οφείλουμε να συνυπολογίζουμε τα παραπάνω και στα καλά, αλλά και στα άσχημα;

Και προσέξτε επειδή από διάφορους…γλύφτες τα όσα έχουν πληρώσει οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα…μούγκας και αυτό λάθος είναι και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο. Το ότι πλήρωσαν ή πληρώνουν δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκείς κριτική στα λάθη γιατί πολύ απλά στο τέλος τα δικά τους χρήματα θα χαθούν αν πάνε από λάθος σε λάθος και δεν βάζει κανείς φρένο. Πρέπει όμως επιτέλους στον ΑΡΗ να διακρίνουμε την κριτική από την παράκρουση που οδηγεί μόνο σε καταστάσεις παράνοιας και εσωστρέφειας.

Μία φορά- την δεδομένη χρονική στιγμή που στις ομάδες βρίσκονται ιδιοκτήτες και όχι διαχειριστές- ας λειτουργήσουμε κρίνοντας καθημερινά τα γεγονότα. Με σεβασμό στα χρήματα που έχουν διαθέσει ή διαθέτουν, αλλά και με κριτική διάθεση αξιολόγησης της καθημερινότητας ζυγίζοντας παραμέτρους και απομονώνοντας τις όποιες φωνές αδιαπραγμάτευτης εμμονικής στήριξης. Έτσι έχω την αίσθηση ότι και θα πολλαπλασιάσουν οι ομάδες τις πιθανότητες διάκρισης- αν και όλα κρίνονται από τις πράξεις των παραγόντων και όχι των τρόπο που μετά αυτές κρίνονται από τον κόσμο-, αλλά παράλληλα ενδεχομένως να πολλαπλασιαστούν και οι άνθρωποι που θα θελήσουν να βρεθούν κοντά στον σύλλογο και την δεδομένη χρονική στιγμή βλέπουν μία πρωτοφανή ανθρωποφαγία να είναι μονίμως σε πρώτο πλάνο…

Ο ΑΡΗΣ έστω και αν έχει μεγάλες δυσκολίες στο σήμερα, στο παρόν, οφείλει και πρέπει να διαφυλάξει να έχει μέλλον. Να διαφυλάξει τα…αρειανάκια του σήμερα και να δημιουργήσει τους οπαδούς του αύριο.

ΥΓ1 Καλή επιτυχία στο Νίκο Κωστένογλου. Μακάρι να προσδώσει στην ομάδα αυτό που της λείπει και το καλοκαίρι άπαντες να κάνουμε λόγο για το πόσο καλύτερος θα είναι ο ΑΡΗΣ της Superleague με αυτόν στον πάγκο του…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X