Όταν ο ΑΡΗΣ προσέθετε το 2ο αστέρι στην φανέλα (pics&vid)

από AllAboutARIS

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του 21ου αιώνα για το τμήμα μπάσκετ του ΑΡΗ είχε γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Ο ΑΡΗΣ είχε να κατακτήσει έναν οποιονδήποτε τίτλο από το κύπελλο του 1998 και στο μεσοδιάστημα είχε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές με την ομάδα να φτάνει ένα βήμα από τον υποβιβασμό στην Α2 την περίοδο 2000-2001. Εντέλει ο ΑΡΗΣ κατάφερε να ορθοποδήσει και την περίοδο 2002-2003 συμμετείχε στο «Τσάμπιονς Καπ» (EuroCup Challenge όπως ήταν  η επίσημη ονομασία της διοργάνωσης). Η διοργάνωση υπήρξε την σεζόν 2002-2003 η 3η τη τάξη διοργάνωση της Ευρώπης (θεωρήθηκε κατά μία έννοια η συνέχεια του κυπέλλου Κόρατς που καταργήθηκε την προηγούμενη χρονιά) και για μία χρονιά ήταν 1η διοργάνωση της FIBA, που από τότε ήταν σε κόντρα με την ULEB.

 

Η πορεία μέχρι τον τελικό

Ο ΑΡΗΣ το καλοκαίρι του 2002 ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ με τον παλιό αστέρα της ομάδας στον πάγκο Βαγγέλη Αλεξανδρή είχε σαν στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες. Ο αυτοκράτορας στην πορεία του για τον τίτλο προκρίθηκε από δύο διαδοχικές φάσεις ομίλων (που είχαν διαμορφωθεί με γεωγραφικά κριτήρια) ενώ στην 2η φάση των ομίλων προκρίθηκε με αντιπάλους την Μπνέι Χασαρόν από το Ισραήλ, την Κίμκι από την Ρωσία και το Στρασβούργο από την Γαλλία. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε με επιτυχία την Λουκόιλ Ακαντέμικ από την Βουλγαρία παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για το final-4 το οποίο ορίστηκε εξ αρχής να διεξαχθεί στο Παλέ Ντε Σπορ. Ο ΑΡΗΣ στον ημιτελικό απέκλεισε την Χέμοφαρμ με 73-66 και πήρε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της 4ης Μαΐου όπου τον περίμενε η Πρόκομ Τρεφλ από την Πολωνία.

 

Χιλιάδες Αρειανών κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο, οι οποίοι διψούσαν για έναν τίτλο δημιουργώντας μια καυτή ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα βρέθηκαν και 50 Πολωνοί οπαδοί που θέλησαν και αυτοί να δουν από κοντά της ομάδας τους. Εκείνη την βραδιά στο γήπεδο βρέθηκαν μεγάλες δόξες του παρελθόντος με πρώτο και καλύτερο τον Νίκο Γκάλη ο οποίος είδε τον τελικό παρέα με τον Γιάννη Ιωαννίδη στα VIP του γηπέδου. Λίγο πιο μακριά βρισκόταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης ενώ ο Βασίλης Λυπηρίδης καθόταν πλάι στον Δημήτρη Χατζηγεωργίου, που περιέγραφε τον τελικό για λογαριασμό της ΕΤ1.

 

Η διακύμανση του τελικού

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός και εντελώς ακατάλληλος για καρδιακούς. Οι Πολωνοί δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την εκρηκτική ατμόσφαιρα των οπαδών του ΑΡΗ και πήραν ένα προβάδισμα 4-9 με ηγέτη τον Μακ Νολ. Ο ΑΡΗΣ αντέδρασε και με ένα σερί 7-0 προσπέρασε με 11-9 για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 18-20 υπέρ των φιλοξενούμενων. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο ΑΡΗΣ εμφανίστηκε νευρικός, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Πρόκομ παίρνοντας προβάδισμα 8 πόντων (22-30 στα 14’). Η Πρόκομ κυριάρχησε στην μάχη των ριμπάουντ διατηρώντας το προβάδισμα μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (36-40).

 

Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή έδειξαν σφυγμό και ισοφάρισαν 40-40 στο 22’, όμως ένα αμυντικό μπλακ-άουτ των κιτρινόμαυρων έφερε τους Πολωνούς στο 27’ του τελικού να προηγούνται με +11 (49-60). Η Τρίτη περίοδος έληξε με 57-63 και πλέον έπρεπε να αλλάξουν πολλά στην τελευταία περίοδο για να βαφτεί κίτρινο το κύπελλο. Ο Γκαγκαλούδης με ένα ξέσπασμα μείωσε σε 64-66 ενώ ο Σόλομον με δύο τρίποντα έβαλε τον ΑΡΗ σε θέση οδηγού με 72-71 στο 36’. Ο ΑΡΗΣ 3 λεπτά πριν το τέλος προηγήθηκε με 79-73 αλλά οι Πολωνοί δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Ο Μασκολιούνας με τρίποντο έβαλε την Πρόκομ μπροστά με 81-83 και τα πάντα κρεμόταν από μια κλωστή. Στα 4’’ πριν το τέλος ο Σόλομον κερδίζει φάουλ και οδηγείτε στις βολές. Ευστοχεί στην πρώτη κάνοντας το 82-83. Αστοχεί στην δεύτερη με τον Μίροσλαβ Ραίσεβιτς σαν από μηχανής θεό να δηλώνει παρόν και με επιθετικό ριμπάουντ και τεράστιο καλάθι στην εκπνοή να γράφει το τελικό 84-83 χαρίζοντας την νίκη & το κύπελλο στον ΑΡΗ.

 

Αμέσως μετά την λήξη του τελικού το Αλεξάνδρειο όπως ήταν φυσικό πήρε «φωτιά» από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΑΡΗ, με το σύνθημα «Αρειανάρα είσαι τρέλα με το δεύτερο αστέρι στην φανέλα» να δονεί την ατμόσφαιρα του Αλεξανδρείου την ώρα που ο Γιάννης Λάππας ύψωνε το κύπελλο. Λίγο αργότερα οι πανηγυρισμοί μεταφέρθηκαν στον Λευκό Πύργο, όπου και οι Αρειανοί υποδέχτηκαν τους θριαμβευτές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Η κατάκτηση του τίτλου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον αθλητικό (και όχι μόνο) κόσμο. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς την ΚΑΕ ΑΡΗΣ απέστειλαν οι Παναγιώτης Ψωμιάδης (νομάρχης Θεσσαλονίκης), Μπάμπης Μπαρμπουνάκης (δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης) ενώ ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Λιάνης προσκάλεσαν την ομάδα του ΑΡΗ στην Αθήνα για να τιμηθεί στο κτήριο της ΓΓΑ. Η είδηση της κατάκτησης του τίτλου «έπαιξε» στο CNN και το Αλ Τζαζίρα ενώ συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς την ΚΑΕ ΑΡΗΣ απέστειλαν ο ΠΣΑΚ, ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι, η Ολύμπια Λάρισας, ο Μακεδονικός, ακόμη και η Μπαρτσελόνα (που εκείνες της ημέρες κατέκτησε την Ευρωλίγκα) της οποίας το τηλεγράφημα ανέφερε «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ από την μεριά σας. Συγχαρητήρια».

 

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο κορυφαίος του ΑΡΗ, με 32 πόντους σε εκείνον τον τελικό, Γουίλ Σόλομον δήλωνε «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κόσμο. Η ώθηση που μας έδωσε ήταν τεράστια» ενώ ο Ράιαν Στακ ανέφερε «είναι απίστευτο το συναίσθημα να ξέρεις ότι έχεις γίνει κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου». Ο ήρωας του τελικού, Μίροσλαβ Ραίσεβιτς είπε στον τύπο «αυτός ο τίτλος μας ανοίγει την όρεξη για περισσότερες επιτυχίες. Είμαι περήφανος που είμαι παίκτης του ΑΡΗ» ενώ από την μεριά του ο Ευγένιος Κιζέφσκι (προπονητής της Πρόκομ) αν και δεν έκρυψε την δικαιολογημένη πικρία του, έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΡΗ.

 

Παρακάτω ακολουθούν οι συνθέσεις των δύο ομάδων καθώς και το βίντεο του μεγάλου τελικού.

 

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 36-40, 57-63, 84-83.

 

ΑΡΗΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Σόλομον 32 (7/11δ., 4/14τρ., 5ασ.), Ραΐτσεβιτς 9 (8ρ.), Λάππας 5, Νικολαΐδης 1, Γκαγκαλούδης 12 (1), Αγγέλοφ 2, Λικχολίτοφ 6 (7ρ.), Στακ 14 (17ρ.), Γκργκατ 3

 

ΠΡΟΚΟΜ ΤΡΕΦΛ (Ευγένιος Κιζέφσκι): Ζίντεκ 5 (1), Βράνκοβιτς 10, Κρζίκαλα 3 (1), Μασιούλις 3 (1), Φούλερ 1, Μάρκοβιτς σ25 (3), Μπάρι 7 (1), Γιάγκοντνικ 10 (2), Μασκολιούνας 6 (2), ΜακΝολ 13

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X