Ο κιτρινόμαυρος θρίαμβος του 1970

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ περνάει μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του. Μερικούς μάλιστα δεν τους αγγίζει πλέον το μεγάλο παρελθόν. Όπως και να έχει εμείς έχουμε σαν χρέος να διατηρούμε "ζωντανές" τις στιγμές που γιγάντωσαν τον σύλλογο.

Πριν από ακριβώς 47 χρόνια, ο ΑΡΗΣ κατακτούσε το κύπελλο Ελλάδας του 1970 στο Καυτατζόγλειο. Πρόκειται αναμφίβολα για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική στιγμή των «κίτρινων» στην μεταπολεμική τους ιστορία.

 

Η πορεία μέχρι τον τελικό:

Η πορεία του ΑΡΗ μέχρι τον τελικό του κυπέλλου του 1969-1970 μόνο εύκολη δεν ήταν καθώς αναγκάστηκε να αποκλείσει όλα τα θηρία της εποχής. Οι κιτρινόμαυροι ξεκίνησαν από την Β’ φάση όπου και απέκλεισαν την Πάτρα με νίκη 0-1 μέσα στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Στην συνέχεια ακολούθησε ο εντός έδρας αγώνας με τον Παναθηναϊκό που την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα και ένα χρόνο αργότερα έφτασε μέχρι του Γουέμπλει. Ο αγώνας διεξήχθη ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα του 1970, στον οποίο ο ΑΡΗΣ επικράτησε με 2-1. Στα προημιτελικά ακολούθησε η άνετη νίκη επί της Καλλιθέα με 1-3 μέσα στην Αθήνα για να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά, το τελευταίο εμπόδιο πριν τον μεγάλο τελικό. Στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο ΑΡΗΣ ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 8’ με γκολ του Κώστα Παπαϊωάννου. Οι ερυθρόλευκοι πίεσαν ασφυκτικά στο υπόλοιπο μέρος του αγώνα όμως ο Νίκος Χρηστίδης ήταν παρών σε όλες τις φάσεις.

 

Μετά το τέλος του ημιτελικού συνέβη ένα περιστατικό που «αμαύρωσε» την νίκη του ΑΡΗ. Όταν οι ομάδες αποσύρονταν στα αποδυτήρια, ο Γρηγόρης Αγανιάν του Ολυμπιακού χτύπησε τον Τάκη Λουκανίδη του ΑΡΗ. Ο Λουκανίδης ανταπέδωσε και ακολούθησε μια μικρή σύρραξη. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί ο παίκτης του ΑΡΗ με ποινή που του στερούσε το δικαίωμα της συμμετοχής στον τελικό μια εβδομάδα αργότερα.

 

Τα προεόρτια του τελικού:

Την ώρα που ο ΑΡΗΣ απέκλειε τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, ο ΠΑΟΚ κέρδιζε 1-0 το Αιγάλεω και προκρινόταν και αυτός στον τελικό. Ως αποτέλεσμα αυτού οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης θα αναμετρούταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό κυπέλλου.

 

Ο τελικός του 1970 ήταν ξεχωριστής σημασίας καθώς ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ενώ παράλληλα ήταν και ο πρώτος που διεξήχθη εκτός Αθηνών.

 

Εκείνες τις μέρες όλη η Θεσσαλονίκη ζούσε για τον τελικό της 28ης Ιουνίου. Η δίψα για ένα ποδοσφαιρικό τρόπαιο στην Θεσσαλονίκη, ειδικά εκείνα τα χρόνια, ήταν τεράστια. Ο ΑΡΗΣ είχε να κατακτήσει έναν οποιονδήποτε τίτλο από το 1946 (όταν και είχε πάρει το πρωτάθλημα Ελλάδας) ενώ ο ΠΑΟΚ αναζητούσε την πρώτη κούπα της ιστορίας του.

 

Το Καυτατζόγλειο είχε γεμίσει ασφυκτικά πολλές ώρες πριν την έναρξη του τελικού. Υπολογίζεται πως περίπου 50.000 φίλαθλοι παρευρέθηκαν στο γήπεδο (επίσημα 46.695 εισιτήρια), νούμερο που ακόμη και σήμερα παραμένει ρεκόρ στις αναμετρήσεις των αιωνίων της Θεσσαλονίκης.

 

Η εξέλιξη του τελικού:

Ο ΑΡΗΣ εκείνη την εποχή είχε να ηττηθεί σε οποιοδήποτε ματς από τον ΠΑΟΚ από τις 12 Μαΐου του 1963. Όπως είναι φυσικό αυτό ανέβαζε το ηθικό των παικτών του. Έπρεπε όμως να το αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο.

 

Παρότι ο ΑΡΗΣ αγωνίστηκε χωρίς τον μεγάλο του αστέρα, τον Τάκη Λουκανίδη, δικαιολόγησε στο έπακρο τον τίτλο του φαβορί. Η ομάδα του Μίλοβαν Τσίριτς κυριάρχησε σε όλες τις γραμμές του γηπέδου με τον ΠΑΟΚ -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- να μην μπορεί να αντιδράσει στις επιθέσεις των κιτρινόμαυρων. Πλαγιοκοπώντας την ασπρόμαυρη άμυνα με τους Παπαιωάννου και Μιχαηλίδη, το γκολ για τον ΑΡΗ δεν άργησε να έρθει. Μόλις στο 8’ ο Κεραμιδάς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χριστοδούλου ύστερα από θαυμάσια σέντρα του Αλεξιάδη, προκαλώντας «έκρηξη» στο κατάμεστο Καυτατζόγλειο. Η αντίδραση του δικεφάλου του βορρά κράτησε μόνο για λίγα λεπτά, με τον Αλεξιάδη να χάνει μοναδική ευκαιρία στο 13’ για να γράψει το 2-0.

 

Στο 33’ του τελικού και ενώ ο ΑΡΗΣ ήλεγχε πλήρως τον ρυθμό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία του για να ισοφαρίσει. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαράφης ξέφυγε από τον Μιχαηλίδη και ανατράπηκε στο ύψος της μικρής περιοχής από τον Ραπτόπουλο. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Κούδας ο οποίος έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ.

 

Στο 37’ έγινε η φάση που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του ΑΡΗ. Ο Αλεξιάδης πήρε την μπάλα από τον Συρόπουλο και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Χριστοδούλου. Την ώρα που οι παίκτες του ΑΡΗ πανηγύριζαν ο τέρμα ο Μίχας (διαιτητής της αναμέτρησης) ακύρωσε το γκολ χωρίς κανείς να καταλάβει την αιτία, προκαλώντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις των Αρειανών παικτών. Λίγο αργότερα ο Αλεξιάδης πέτυχε ακόμη ένα γκολ το οποίο ορθώς ακυρώθηκε ως οφ σάιντ.

 

Οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-0 υπέρ του ΑΡΗ. Από την πλευρά των ασπρόμαυρων οπαδών άπαντες ήλπιζαν σε βελτίωση της εμφάνισης από την ομάδα τους, η οποία ποτέ δεν ήρθε. Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε στο ίδιο τέμπο με τον ΑΡΗ να χάνει ευκαιρίες και τον ΠΑΟΚ να περιορίζετε σε παθητικό ρόλο.

 

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για ένα δεύτερο γκολ ήρθε στο 66’ όταν ο Αλεξιάδης από το ύψος της μικρής περιοχής έπιασε κεφαλιά η οποία πέρασε ξυστά άουτ. Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στην περιοχή του ΑΡΗ μόνο στο 82’ όταν και ο Κούδας κόπηκε από τον Σπυρίδων, προτού αυτός γίνει απειλητικός για την εστία του ΑΡΗ.

 

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον ΑΡΗ θριαμβευτή με τελικό σκορ 1-0, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κολακεύει τον ΠΑΟΚ. Το κύπελλο παρέδωσε ο ΓΓΑ Κώστας Ασλανίδης στα χέρια του Νίκου Χρηστίδη, με τους παίκτες του ΑΡΗ να αποθεώνονται στον γύρο του θριάμβου από τους κιτρινόμαυρους οπαδούς.

 

Το κύπελλο αυτό έσπασε μία «κατάρα» για τον ΑΡΗ που ήθελε να χάνει σε όσους τελικούς έπαιρνε μέρος έως τότε (προηγουμένως είχε ηττηθεί σε τελικούς κυπέλλων τα έτη 1932, 1933, 1940, 1950). Παράλληλα μέχρι και σήμερα παραμένει ο τελευταίος πανελλήνιος ποδοσφαιρικός τίτλος του ΑΡΗ προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα, μιας και ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς συλλόγους δεν έχει γευτεί την κατάκτηση ενός τίτλου από εκείνη την εποχή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν τεράστιο θρίαμβο που «στολίζει» την ιστορία του ΑΡΗ. Παρακάτω παραθέτουμε τις συνθέσεις των ομάδων από τον τελικό.

 

ΑΡΗΣ: Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμιδάς, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου.

 

ΠΑΟΚ: Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.

 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X