Δολοφονία Άλκη: Η επέτειος της δικαίωσης και τα επόμενα βήματα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Στις 6 Ιουλίου του 2023 έπεσε η αυλαία στο τέλος μίας μεγάλης μάχης για τη δικαίωση της ψυχής ενός παιδιού που δολοφονήθηκε άγρια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το 2022.

Ο Άλκης Καμπανός δεν γυρίζει δυστυχώς πίσω. Μόλις στα 19 του άφησε την τελευταία του πνοή στην πρώην οδό Γαζή, η οποία πλέον φέρει το όνομά του. Υπεύθυνοι 12 δολοφόνοι, όπως κρίθηκαν πρωτόδικα πριν από ακριβώς από έναν χρόνο.

Ηταν τελευταία δικάσιμος μίας δικής που κράτησε πέντε μήνες. Μία δικάσιμος με διάρκεια 12 ώρες (!) και την τελική απόφαση να συνοδεύεται από χειροκροτήματα της κατάμεστης αίθουσας του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε την υπόθεση. Η δικαίωση μίας οικογένειας που έζησε ξανά από την αρχή τον εφιάλτη του χαμού του παιδιού της. Μία υπόθεση όμως που έχει τη δική της συνέχεια.

Το επόμενο βήμα, στο εφετείο

Το επόμενο βήμα είναι ότι η εισάγεται στο δευτεροβάθμιο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά αυτό που αναμένεται είναι ο προσδιορισμός της δικάσιμου και η υπόθεση εισάγεται προς εκδίκαση όχι μόνο με τις εφέσεις των 12 πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Αυτό που δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι εισάγεται και με την έφεση του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά τους τρεις από τους πέντε στους οποίους δεν επιβλήθηκαν ισόβια και σε ότι αφορά το σκέλος της αυστηροποίησης των ποινών προς όλους τους κατηγορούμενους.  Συν τον δόλο για τον οποίο ο εισαγγελέας έχει την άποψη με την έφεσή του ότι έπρεπε να είναι ο χαρακτηρισμός του ως ανθρωποκτόνος και όχι ενδεχόμενος όπως αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Να μην ξεχάσουμε στο σημείο αυτό ότι κατά την έκδοση της απόφασης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι ένορκοι του δικαστηρίου είχαν την άποψη να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές από ότι οι τακτικοί δικαστές. Δείγμα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας όσον αφορά την υπόθεση.

Να σημειώσουμε ότι οι 12 παραμένουν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Η πρώτη δικάσιμος αναμένεται να οριστεί τέλη του 2024 με αρχές του 2025.

 

Προτεινόμενα Άρθρα