ξονυχιστικούς ελέγχους θα κάνει η Αστυνομία τον Δεκαπενταύγουστοσε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση καθώς και σε δημοφιλείς προορισμούς ώστε να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η Αστυνομία θα βρίσκεται σε σοκάκια, εκκλησίες, μπαρ ακόμα και σε λιμάνια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια. Ουσιαστικά η αστυνομία θα είναι ο δεύτερος ομόκεντρος κύκλος, καθώς τον πυρήνα του λιμανιού θα ελέγχει το Λιμενικό.
Τι θα ελέγχουν οι αστυνομικοί
Με βάση το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η αστυνομία θα τσεκάρει την ύπαρξη αρνητικών PCR test ή βεβαίωσης νόσησης, πιστοποιητικών εμβολιασμού, ή αρνητικών self test που διενεργήθηκαν 24 ώρες πριν. Ακόμη, θα διαπιστώνει αν τηρείται η χρήσης μάσκας και η κατοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού και PCR τεστ σε μπαρ και εστιατόρια αλλά και η μη ύπαρξη όρθιων πελατών και η τήρηση αποστάσεων. Επαναλαμβανόμενες θα είναι και οι περιπολίες στα σοκάκια για την αποτροπή όρθιων και συνωστισμού έξω από τα μπαρ. Θα υπάρχει και επιτήρηση σε εκκλησίες και σε προσκυνήματα για την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά στους ναούς.
Κάμερες και drones κατά των… κορονοπάρτι
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάμερες και drones θα ελέγχουν για κορονοπάρτι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μυστικούς αστυνομικούς σε βίλες αλλά και γιοτ που μπορεί να διοργανώνονται κρυφές εκδηλώσεις. «Σκανάρισμα» θα γίνεται ακόμα και σε social media για τυχόν προσκλήσεις σε πάρτι, μέσα από αυτά. Διακριτική επιτήρηση θα υπάρχει και έξω από μοναστήρια και εκκλησίες εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου Η αστυνομική δύναμη έχει αυξηθεί κατά 20 με 30% από αποσπάσεις και δόκιμους οι οποίοι και θα αναλάβουν την επίβλεψη.
Φθινόπωρο με έως και 10.000 κρούσματα τη μέρα
Εντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το 4ο κύμα της πανδημίας που «καλπάζει» στον πλανήτη. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα που έχουν αρχίσει να αυξάνονται ανησυχητικά. «Βλέπουμε μεν στο 4ο κύμα, να μολύνονται κυρίως οι νέες ηλικίες που αντέχουν, όμως έχουμε μια μετάλλαξη φοβερή και στο νοσοκομείο μας από τα 20 δείγματα που στέλνουμε τα 19 έρχονται με την μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση και η μετάλλαξη αυτή έχει αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλον τον κόσμο, με δεδομένο ότι προσβάλλονται και οι εμβολιασμένοι, αλλά ελαφριά. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι η εκρίζωση του ιού, αυτό δεν είναι δυνατόν, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε την συχνότητά του και την καταστροφική του συνέπεια που είναι η απώλεια της ζωής και αυτό το καταφέρνουμε με τα εμβόλια». Τώρα στις μονάδες του νοσοκομείου «Παπανικολάου», η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν, γιατί ορισμένοι που έχουν μολυνθεί, φτάνουν στο νοσοκομείο με κάποιους να χρειάζονται και οξυγόνο. Προς το παρόν πάντως, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται όσο πιέστηκε με το 2ο και 3ο κύμα.
Μπορεί το φθινόπωρο να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα την ημέρα
Εάν οι παράμετροι που ανέλυσε ο κ. Καπραβέλος, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι συνωστισμοί, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι, η αλλαγή του καιρού που θα κλείσει ξανά τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους δεν ληφθούν υπόψη, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία, πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά».
Βασιλακόπουλος: 14 νέοι και 1 παιδί στις ΜΕΘ
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όσο για την πίεση στο σύστημα Υγείας, δήλωσε πως τώρα δεν παράτηρείται κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. «Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου από κάτι που μπορεί να το είχε αποφύγει με ένα τσίμπημα, είναι δυσβάστακτη», ανέφερε.
Πηγή: reader.gr