Η Ευρώπη «παρέλυσε» από την κακοκαιρία

από AllAboutARIS

Πέρα από τα αεροδρόμια, τροποποιήσεις υπάρχουν και στα δρομολόγια των τρένων που υπόκεινται σε ανακατευθύνσεις σε όλο το έδαφος της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λόγω του πάγου σε διάφορα σημεία στις ράγες.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η επέλαση του χιονιά στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παραλύοντας τα αεροδρόμια και ρίχνοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά.

 
Το χιόνι έχει καλύψει τις πίστες των αεροδρομίων, δημιουργώντας πρόβλημα στα αεροσκάφη, μάλιστα σύμφωνα με το AFP σήμερα μόνο ακυρώθηκαν περισσότερες από 330 πτήσεις από τη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για τέσσερις ώρες λόγω του χιονιά.

Πέρα από τα αεροδρόμια, τροποποιήσεις υπάρχουν και στα δρομολόγια των τρένων που υπόκεινται σε ανακατευθύνσεις σε όλο το έδαφος της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λόγω του πάγου σε διάφορα σημεία στις ράγες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις Βρυξέλλες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν ακυρωθεί 50 πτήσεις σύμφωνα με εκπρόσωπο της Brussels Airport στο Belga, λόγω της χιονόπτωσης που σαρώνει το Βέλγιο, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια είτε να ακυρώνονται είτε να παρουσιάζουν πολύωρες καθυστερήσεις.

Η εταιρία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου των Βρυξελλών κάλεσε τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες, συμβουλεύοντας τους να μην έρχονται στο αεροδρόμιο αν έχει ακυρωθεί η πτήση τους. Ταυτόχρονα οι Αρχές συνέστησαν σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν να μην μεταβαίνουν εκεί «μέχρι νεωτέρας».

Στο στόχαστρο του χιονιά και η Ολλανδία

Την ίδια ώρα σε μεγάλος μέρος της Ολλανδίας έχουν εκδηλωθεί σοβαρά προβλήματα λόγω του χιονιού, καθιστώντας  την χώρα σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού.

Το χιόνι προκάλεσε ακυρώσεις σε δρομολόγια αεροπλάνων και τρένων. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου στο Γαλλικό Πρακτορείο «Καθαρίζουμε τα αεροσκάφη από τον πάγο προκειμένου να εκτελούν με ασφάλεια τα δρομολόγιά τους και έχουμε αναπτύξει ειδικές μονάδες που προσπαθούν να διατηρήσουν καθαρούς τους διαδρόμους προσγείωσης- απογείωσης, απομακρύνοντας το χιόνι, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν δεδομένων των συνθηκών»

Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει τα 15 εκατοστά στην περιοχή μεταξύ της Ζηλανδίας και του Οφεράισελ.

Στο σκοτάδι 120.000 νοικοκυριά στη Γαλλία

Χωρίς ρεύμα έμειναν περίπου 120.000 νοικοκυριά στη Γαλλία εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε περιφέρειες του Λίγηρα. Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis έχει ήδη αποστείλει πολλούς τεχνικούς της στην περιοχή, ενώ σήμερα το πρωί εξακολουθούσε να μην έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών αυτών.

Η κακοκαιρία έπληξε και την Ουαλία, ενώ από το στόχαστρο του χιονιά δεν γλίτωσε ούτε η Αγγλία.

Ειδικότερα, «λόγω του χιονιού και του παγετού», το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε ότι όλα τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προβλήματα υπήρξαν και όσον αφορά ορισμένες πτήσεις, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των αεροδρομίων του Λονδίνου, Λούτον και Χίθροου, οι οποίες συνέστησαν στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες. Επίσης στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες είτε παρουσιάστηκαν σήμερα προβλήματα είτε διακόπηκε η κυκλοφορία ορισμένων συρμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της National Rail.

Δεκάδες σχολεία παρέμειναν επίσης κλειστά σε άλλες κομητείες της κεντρικής Αγγλίας και της Ουαλίας.

«Λόγω του κρύου και του χιονιού σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως και της βροχής από τα νοτιοανατολικά στη διάρκεια της νύχτας, εκτεταμμένοι παγετοί έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ταυτοχρόνως, χιονόπτωση προβλέπεται να υπάρξει και σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Αγγλίας το απόγευμα», διευκρινίζει στον ιστότοπό της η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Προτεινόμενα Άρθρα