Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ – Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

από AllAboutARIS

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε το Washington Group που συνεδρίασε στον Καναδά, στα πλαίσια της G7, με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκαρντ, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου, δεν έχει ακόμη βρεθεί η χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αν και πως η προθεσμία που έχει δώσει το Ταμείο για την συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σταυρόλεξο για «δυνατούς» λύτες
Η κατάσταση της διαπραγμάτευσης μοιάζει με ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και αυτό γιατί τόσο το Βερολίνο, όσο και το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρώσουν διαφορές που είναι αρκετά μεγάλες.

Το Βερολίνο επιζητεί να βρει έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς να επιστρέψει μια πολύ μεγάλη ελάφρυνση χρέους, καθώς είναι γνωστό πως αυτή είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τη Bundestag.

Από την άλλη το ΔΝΤ ζητεί μεγάλη ελάφρυνση χρέους με την επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον. Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το Βερολίνο από την πλευρά του να ζητεί ο εν λόγω μηχανισμός να λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις. Κυρίως όμως η γερμανική κυβέρνηση θέλει όποτε ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης, αυτά να κυρώνονται από τη Bundestag.

Το Βερολίνο «φλερτάρει» με την αποχώρηση του Ταμείου
Όπως δείχνουν τα πράγματα, το χάσμα μεταξύ των πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης παραμένει αγεφύρωτο, την ώρα που στη Γερμανία πληθαίνουν τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

 
Η εφημερίδα Handelsblatt χαρακτηριστικά έγραψε χτες, Παρασκευή, ότι κυβερνητικό συνασπισμό και ιδίως στη Χριστιανική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ διαμορφώνεται η άποψη ότι το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά καθώς η απαίτηση για ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από την Bundestag.

«Για τον Όλαφ Σόλτς δεν είναι πρόβλημα οι διαφωνίες καθώς πιστεύει πως μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Αλλά, ο υπουργός Οικονομικών λογαριάζει χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί πως μέχρι την 21η Ιουνίου θα είναι πολύ αργά καθώς θα είναι αδύνατο ακόμα και με συμφωνία για το χρέος να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική του συμβολή στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Handelsblatt εκτιμά πως το κλίμα στη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ δείχνει να αλλάζει για το ΔΝΤ. Ο βουλευτής του CDU Έκχαρντ Ρέχμπεργκ θεωρεί πως «δεν είναι αναγκαία η χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, γιατί τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος βοήθειας δεν θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τον Αύγουστο». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το «βραβείο» για τη συμμετοχή του Ταμείου είναι πολύ μικρό. Εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε υψηλή αναδιάρθρωση χρέους, «τότε θα είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτούμε».

Την ίδια άποψη όμως, συμμερίζεται και το CSU. «Ήταν θετικό το ότι συνέδραμε το ΔΝΤ στο νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της Ελλάδας», ανέφερε ο Χανς Μίχελμπαχ, ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών και συνέχισε: «Ωστόσο εάν ένα “κούρεμα” χρέους είναι η προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Ταμείο, τότε οι δρόμοι μας θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί, ιδίως στο βαθμό που η χρηματοδοτική του συμμετοχή περιορίζεται μόλις στο 1,6 δισ. ευρώ.

«Οι απαιτήσεις του για τη μεγάλη ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές, μοιάζουν σχεδόν με “κούρεμα”. Όταν είχαμε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές», ανέφερε από την πλευρά του το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλόις Ράινερ.

Παρότι το Βερολίνο υποβαθμίζει το ζήτημα, αυτό παραμένει εξαιρετικά άβολο για τη Μέρκελ, γράφει εν κατακλείδι ο αρθρογράφος και τονίζει: «Τουλάχιστον παραμένει μια μικρή παρηγοριά: Ακόμα και εάν δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ, θα συνδράμει τεχνικά μέχρι το τέλος καθώς επίσης και στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις…».

Προτεινόμενα Άρθρα