Η Άγκυρα βάζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο των νέων αξιώσεων της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Ο Τούρκος Πρόεδρος δυναμιτίζει μετά την επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε ανακοίνωση από το τουρκικο υπουργείο των Εξωτερικών, που ζητά την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Hellajournal είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα να τίθεται δημοσίως και διαρκως το θεμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο η ιδια εχει συνδέσει με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά την περίπτωση της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική», αν και μετά την προσφυγή της στο ΕΔΑΔ, η απόφασή ανέφερε ότι πρόκειται για παραβίασή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθε και η Ελλάδα οφείλει να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή το 2017, που προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που ειχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στην Δικαιοσύνη μετα από μια σχετική απόφασή του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ηταν η αίτησή της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί .

Η «αποφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικο Κοινοβούλιο δεν ειναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιριζεσθαι..» επισημαίνει το τουρκικο ΥΠΕΞ. «Περιμενουμε από την Ελλαδα να κανει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονοτητας της Θράκης, χωρις διακρίσεις και να προβεί σε ολες τις αναγκαιες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» κατέληξε η ανακοίνωση του τουρκικου ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουνε πως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να απελευθερώσει άμεσα τους δύο στρατιωτικούς και θα απορρίψει οποιαδήποτε συσχέτιση και συμψηφισμό τους με τους «8», εξηγώντας ότι είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να μπουν στην ίδια «ζυγαριά». Αυτό που θα επισημάνει ο κ.Τσίπρας είναι πως στην περίπτωση των στρατιωτικών που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο δεν υπάρχει περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι «8» έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου που έχει κριθεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από τις Υπηρεσίες Ασύλου και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή και η υπόθεσή τους βρίσκεται στα ελληνικά δικαστήρια.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Ερντογάν, το σύνολο των «αγκαθιών» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως αυτό της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Παρότι η από θαλάσσης επιθετικότητα της γειτονικής χώρας έχει κοπάσει, ελέω και τουριστικής περιόδου, αυτό δεν σημαίνει πως στην Αθήνα δεν επικρατεί ανησυχία. Πολλώ δε μάλλον όταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι εικονικές αερομαχίες συνεχίζονται επί καθημερινής σχεδόν βάση.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το Κυπριακό, καθώς οι διαπραγματεύσεις μάλλον οδεύουν προς ξεμπλοκάρισμα, αφού ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στη γείτονα. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Άγκυρα έδωσε τη συναίνεση της για το διορισμό της 62χρόνης Αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λουτ, ως νέα ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Κοτζιάς στη FAZ για Έλληνες στρατιωτικούς: Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία, αυτά είναι ανοησίες
«Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για τη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Μίκαελ Μάρτενς. «Είναι πρωτοφανές. Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια», τόνισε ο κ. Κοτζιάς .

«Πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα Άρθρα