Τρέμει η γη στη Ζάκυνθο: 50 δονήσεις μετά τα 6,4 Ρίχτερ

από Γιώργος Γκάτος

Ζημιές σε σπίτια και κτίρια, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί

Έναν… αέναο χορό από Ρίχτερ θυμίζει η σεισμική ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 01:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Από την ώρα εκείνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τιου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν σημειωθεί περί τους 50 μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο νωρίτερα, στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρκαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Προτεινόμενα Άρθρα