"Με άδειασε δύο φορές ο Τσίπρας, να γίνει δημοψήφισμα"

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

"Ξεκάθαρη η διαφωνία μας για τις Πρέσπες"

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εγκλώβισε την αντιπολίτευση. «Αυτό το προσύμφωνο αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό και αντεθνικό», ανέφερε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε: «Ζητώ προσωπικά από εσένα Αλέξη να κάνεις δημοψήφισμα».

«Ξεκάθαρη η διαφωνία μας για τις Πρέσπες»

«Στη συμφωνία ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα ψηφίσουμε κυβέρνηση που θα ψηφίσει τον όρο Μακεδονία. Η διαβεβαίωση από τον προηγούμενο Ιούνιο ήταν πως η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Μετά ήρθε η διαβεβαίωση πως η συμφωνία θα έρθει μετά το Μάρτιο. Δύο φορές ήρθε η αλλαγή στάση του κυβερνητικού μας εταίρου. Καταθέτω δύο κείμενα που καταγράφουν την ιστορία όπως την περιέγραψα».

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη διαφωνία του με τη συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έπειτα έκανε μια αναδρομή στη στάση του έναντι στο Μακεδονικό από το 1995 που συνομολογήθηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία έως το 2007 με τη γραμμή του Κ. Καραμανλή για τη σύνθετη ονομασία erga omnes, και από εκεί στη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και σήμερα.

Ζήτησε για ακόμη μια φορά τη σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να αλλάξει η απόφαση του 1992 για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», στην ονομασία του γειτονικού κράτους. «Είμαστε σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο, στη Βουλή δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις, αλλά τρεις: Εκείνη που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει «ναι» στις Πρέσπες, εκείνη που εκφράζεται από τη ΝΔ που λέει ότι συμφωνούν με την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» και με τη θέση που εκφράζουμε εμείς και προσφάτως ο κ. Λεβέντης», είπε.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Γ. Κουμουτσάκου, σημειώνοντας: «Ο κύριος Κουμουτσάκος και 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ιθαγένεια σλαβομακεδονική στους Σλάβους της ΠΓΔΜ».

«Η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη από την αρχή, εγγράφως και στη Βουλή των Ελλήνων», υποστήριξε και τεκμηρίωσε το λόγο που δεν υπερψήφισαν οι ΑΝΕΛ την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης:

«Ό,τι και αν ψηφίζαμε, η κυβέρνηση είχε κερδίζει την πρόταση μομφής. Δεύτερον, τι θα γινόταν εάν εμείς τότε ρίχναμε την κυβέρνηση; Θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης, να διαπραγματευτεί λύση με σύνθετο όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Δηλαδή Βόρεια Μακεδονία! Αν ρίχναμε την κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια, δεν θα είχαμε δώσει το κοινωνικό μέρισμα, δεν θα είχαν δοθεί τα αναδρομικά».

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να δεσμευθεί πως οι υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ να μην παραμείνουν στους υπουργικούς τους θώκους μετά τον ανασχηματισμό: «Τώρα θα κάνουμε την ύστατη προσπάθεια. Δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές. Αυτή την ΚΟ έχω, αυτοί οι άνθρωποι με ακολουθούν και άλλοι με εγκαταλείπουν. Άλλοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης και τους διέγραψα. Αυτούς τους δήθεν μακεδονομάχους – ο κ. Κουίκ, η κ. Κουντουρά, η κ. Χρυσοβελώνη – ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο, να απομακρύνει από μια κυβέρνηση που με έντιμο τρόπο εμείς δημιουργήσαμε».

Προτεινόμενα Άρθρα