Αναδρομικά από τον Μάρτιο το επίδομα στέγασης σε 300.000 δικαιούχους

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από το yπουργείο Εργασίας που θα καθορίζει επακριβώς τους δικαιούχους και θα προσδιορίζει τα κριτήρια για την επιλογή τους

Από τον Μάρτιο, με την αναδρομική καταβολή όμως των δικαιούμενων ποσών και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος στέγασης από το υπουργείο Εργασίας, για τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο ενοίκιο η καταβάλουν δόσεις στην τράπεζα για την εξόφληση του στεγαστικού τους δανείου.

Ο λόγος της καθυστέρησης για την εφαρμογή του μέτρου (είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από 1/1/2019) έχει να κάνει με το γεγονός ότι στους δικαιούχους θα συμπεριληφθούν και δανειολήπτες στεγαστικών δανείων οι οποίοι θα λαμβάνουν ως επιδότηση από το κράτος το 1/3 της δόσης του στεγαστικού τους δανείου. Οι τελευταίοι, όμως, θα επιλεγούν με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα θεσμοθετεί ο νέος νόμος Κατσέλη, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/3/2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από το yπουργείο Εργασίας που θα καθορίζει επακριβώς τους δικαιούχους και θα προσδιορίζει τα κριτήρια για την επιλογή τους.

 
Με την υπουργική απόφαση θα περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης, ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί κονδύλι 600 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000, αντί 600.000 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Οσον αφορά το ύψος του επιδόματος, αυτό θα κυμαίνεται από 70-210 ευρώ το μήνα ή 840-2.520 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, ενώ θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ώστε κάποιο νοικοκυριό να καταστεί δικαιούχο του επιδόματος στέγασης. Ειδικότερα, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος. Το ανώτατο όριο εισοδήματος θα οριστεί στα 24.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια, ενώ θα υπάρχουν περιορισμοί με βάση την φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, το ύψος τραπεζικών καταθέσεων, κατοχή ομολόγων κλπ.

Προτεινόμενα Άρθρα