"Μείζον ζήτημα η επανεκκίνηση της οικονομίας – Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους" (vid)

από AllAboutARIS

Συνέντευξη στον Libero 107.4 παραχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Καράογλου που αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα των ημερών

Αφού ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης που έχει ως πρωτεύοντα στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι το οικονομικό και πολιτικό κόστος, τόνισε πως το μείζον ζήτημα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη “μπόρα” με τον πιο ομαλό τρόπο.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα οικονομικά μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζομένους ενώ τοποθετήθηκε για την κατάσταση στην Καστοριά και το θέμα της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι άπαντες πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή και να πειθαρχήσουμε για να περάσει όσο πιο γίνεται αναίμακτα και γρήγορα αυτή η δοκιμασία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εκπομπή “Τρόικα” του Libero 107.4:

“Δεν φοβάμαι από την έννοια ότι πηγαίνω στο υπουργείο και τηρώ τα μέτρα στο μέγιστο βαθμό. Μεριμνούμε να είμαστε όλοι εξοπλισμένοι με τα υλικά που απαιτούνται. Είναι μια μπόρα, θα περάσει. Ο Έλληνας στην ιστορία του έχει περάσει και χειρότερα. Όλα θα πάνε κατ’ευχήν με τη βοήθεια και των ειδικών.

Είναι μια εμπειρία που δεν είχαμε ξαναζήσει, αλλά και να μείνεις στο σπίτι έχει τα ωραία του. Είμαστε αναγκασμένοι όμως να πειθαρχήσουμε και για να μην δημιουργούμε αυταπάτες το αισιόδοξο σενάριο είναι να βγούμε στα μέσα Μαϊου.”

Για το φετινό Πάσχα: “Φέτος είναι μια διαφορετική περίπτωση. Θα αρκεστούμε με κλειστές εκκλησίες, θα ακούμε την λειτουργία από ραδιόφωνα, τηλεόραση, μεγάφωνα. Μια χρονιά είναι θα περάσει. Η πίστη είναι δεδομένη. Όλοι μας θέλουμε να πάμε στα χωριά μας αλλά χρειάζεται λίγο υπομονή και πειθαρχία. Όσο περισσότερο πειθαρχήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση.”

Για το σύστημα υγείας: “Πολλά θα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Το σύστημα υγείας στέκεται στο ύψος της μέχρι στιγμής. Το μείζον ζήτημα είναι αυτό της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τι κάνουμε στο αισιόδοξο σενάριο που φύγουμε από την όλη κατάσταση στα μέσα Μαϊόυ; Ανοίγουμε τις επιχειρήσεις, ανοίγουμε τα σύνορα για τον τουρισμό με το κίνδυνο να επανέλθει η επιδημία; Στην κυβέρνηση σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, με στόχο να επανεκκινήσει η οικονομία με τον πιο ομαλό τρόπο. Γιαυτό δουλεύουμε, σε αυτό επικεντρωνόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι.

Είναι σημαντικό ότι δεν ενεργήσαμε με λαϊκισμό όπως άλλες χώρες που αψήφησαν την κατάσταση και βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση και ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήρε μέτρα από πολύ νωρίς και σκληρά και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως αποδίδουν και ας ακούστηκαν αρκετά και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.”

Για την οικονομία: “Η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματάει, δουλεύει ακατάπαυστα. Δεν είπαμε ότι έχουμε το αλάθητο του Πάπα, κάνουμε τα σωστά μας και τα λάθη αλλά έχουμε πλάνο, προσπαθούμε και νιώθουμε το παλμό του κόσμου.”

Για την κατάσταση στην Καστοριά: “Μιλάω με τους υπεύθυνους, κάναμε και τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα. Η Καστοριά είναι από τις πόλεις που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουν ληφθεί κάποια σκληρά μέτρα όπως ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για άπαντες σε κάποιες ώρες της ημέρας. Είναι σίγουρα κάτι δύσκολο, πρωτόγνωρο αλλά έτσι πρέπει να γίνει για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Είναι στιγμές που δεν σκεφτόμαστε την οικονομία και το πολιτικό κόστος, παρά μόνο την ανθρώπινη ζωή.”

Για το επίδομα και τα οικονομικά μέτρα στήριξης: “Υπάρχει ένα οικονομικό πακέτο 12 δισεκατομμυρίων που θα μοιραστεί σε όσους επλήγησαν από αυτή την πανδημία αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Αν χρειαστεί να δώσουμε και άλλα χρήματα θα γίνει. Στόχος να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις συνεχώς. Θα έρθει και άλλο πακέτο τις επόμενες μέρες. Το 81% των εργαζομένων και το 76% των επιχειρήσεων έχουν καλυφθεί από τα μέτρα. Υπάρχει το πλέγμα που καλύπτει όλους, είναι σημαντικό να βγουν όρθιοι από αυτή τη κρίση όλοι.”

Για το κλείσιμο της παραλίας Θεσσαλονίκης: “Τη στιγμή που δύο φορείς ζήτησαν να κλείσει η παραλία, για μια μικρή μειοψηφία που δεν τηρεί τους κανόνες, έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει αυτή την απόφαση. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε υπομονή, σίγουρα με καλό καιρό θα ήθελα και εγώ να κάνω μια βόλτα αλλά πρέπει να θυσιάσουμε αυτές τις μέρες λίγο από την ελευθερία μας.”

Προτεινόμενα Άρθρα