Το τριήμερο της κρίσης για την άρση των περιοριστικών μέτρων

από Αντώνης Γκάτζιος

Με την κορύφωση του Θείου δράματος την Μεγάλη Παρασκευή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την Ανάσταση, δείχνει να ολοκληρώνεται και ο πρώτος κύκλος ενός Γολγοθά που εξακολουθούν να ανεβαίνουν οι πολίτες εδώ και περίπου ένα μήνα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Τα τρία επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμα για την εξάπλωση της νόσου με την κυβέρνηση και την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας να απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, συνεχίζοντας να τηρούν τα μέτρα όπως το έπραξαν το τελευταίο διάστημα.

Τα αισιόδοξα μηνύματα με την καθημερινή φθίνουσα που παρουσιάζει η πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας, γεμίζει με αυτοπεποίθηση τους ειδικούς που πιστεύουν πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Εκείνο που συστήνουν όλες οι πλευρές είναι δέκα ημέρες ακόμη υπομονή και αυτοσυγκράτηση αυτές τις γιορτινές ημέρες προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μία κίνηση που όσο μικρή και αν είναι αρχικά θα βελτιώσει την ψυχολογία των πολιτών που θα αρχίζουν να βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα και κυρίως στο πασχαλινό τραπέζι. “Στην Πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτή την περίοδο του έτους, που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτή την πανδημία. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε αντέξει με μεγάλη υπομονή όλοι μας και πρέπει λίγο ακόμα να αντέξουμε” σημείωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που έχει κερδίσει με την στάση του την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυστηρές προειδοποιήσεις στους απείθαρχους

Πλέον η προσοχή όλων εστιάζεται στους απείθαρχους που είναι η μειοψηφία οι οποίοι όμως με την στάση τους μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση μπορεί να μην πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ΙΧ για αυτές τις ημέρες, είναι όμως αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους λίγους να παίξουν με τις ζωές των πολιτών που τηρούν τα μέτρα.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αύξηση των προστίμων που αποφασίστηκε εκτιμάτε πως θα βάλουν “φρένο” σε όσους δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν κατηγορηματικός “Είναι λίγοι, είναι ελάχιστοι. Είναι όμως ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει με τόση προσπάθεια. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι κάνουν ετοιμασίες, λες και δεν έχει γίνει τίποτα, λες και ο ιός δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτούς και σε εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή ή πως θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα”.

Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου και θα έχει τηλεδιασκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και με τους Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς τόσο για την πορεία του Κορονοϊού στην χώρα μας, όσο και για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει τα επόμενα βήματα και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και γι’ αυτό αποφάσισε να μην υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα που θα επηρέαζαν αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών η πλειοψηφία των οποίων εφαρμόζει πιστά τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιπολίες σε εκκλησίες και νεκροταφεία

Η ανησυχία των αρχών επικεντρώνεται σήμερα στις εκκλησίες αλλά και τα νεκροταφεία στα οποία μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος, όμως η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι να επιχειρήσουν να μπουν για να ανάψουν ένα κερί στα αγαπημένα του πρόσωπα που έχασαν.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι κληρικοί – ευτυχώς ελάχιστοι – μέσω μηνυμάτων καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες. Γι’ αυτό τον λόγο οι περιπολίες της αστυνομίας θα είναι συνεχείς.

Οι διοικητές των τμημάτων σε όλη την χώρα έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή που ελέγχουν με τους ναούς και τα νεκροταφεία που υπάρχουν και έχουν καταστρώσει ήδη το επιχειρησιακό τους σχέδιο. “Οι λειτουργίες αυτές τις μέρες θα συνεχίσουν να γίνονται δίχως την παρουσία πιστών. Θα προσευχηθούμε στο σπίτι μας. Την Μεγάλη Παρασκευή, δεν θα πάμε στην περιφορά του Επιταφίου, δεν θα ανάψουμε το καντηλάκι, ένα κερί στους αγαπημένους μας που έφυγαν, αφού τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά. Θα τους τιμήσουμε με τις σκέψεις μας, τις προσευχές μας και την αγάπη μας” δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε κοινή γραμμή Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο ευχαρίστησε για την υπεύθυνη στάση που κρατά τόσο ο ίδιος όσο και η εκκλησία στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. “Η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας” τόνισε ο κ. Ιερώνυμος επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό και την κοινή θέση που έχουν για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία.

Πηγή: thetoc.gr

Προτεινόμενα Άρθρα