Στα θρανία επιστρέφουν, μετά από σχεδόν δύο μήνες, οι πρώτοι μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.
Η αρχή θα γίνει αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος πραγματοποίησε τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την COVID-19 (σ.σ. αντικατέστησε εκτάκτως τον κ. Τσιόδρα), έκανε ειδική μνεία σ’ όσα πρέπει να προσέξουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
“Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια”
Κάλεσε δε τους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά σωστά, ώστε να μειωθούν οι φόβοι και το άγχος.
“Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς”
Επανέλαβε μάλιστα, ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες, καθώς πλήττονται σε μικρότερο βαθμό από την COVID-19, ενώ σημείωσε ότι η θνητότητα στις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική.
Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τους γονείς να μην πιστεύουν στα fake news του διαδικτύου, να αναγνωρίσουν άμεσα τυχόν συμπτώματα του ιού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό.
Υπογράμμισε επίσης, τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών στο συχνό πλύσιμο των χεριών.
“Να τους δείξουν την σωστή τεχνική για πλένουν τα χέρια τους η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το φαγητό, μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή τα χέρια είναι ορατά λερωμένα”
Ποια τα μέτρα στα σχολεία
Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν από την έναρξη του προγράμματος. Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο. Αν μία αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα ανεξαρτήτως αριθμού των μαθητών χωρίζεται σε υποτμήματα
Τι θα γίνει με τα διαλείμματα
Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο
Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο
Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα
Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλία για όσους
Ανήκουν σε οικογένεια, ένα μέλος της οποίας συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες
Ανήκουν σε οικογένεια, ένα μέλος της οποίας είναι άρρωστο