Σκληρό πόκερ με ΦΙΜΠΑ

από Αντώνης Γκάτζιος

Οι επαφές του ΑΡΗ με τη ΦΙΜΠΑ συνεχίζονται και στόχος της ΚΑΕ είναι να διευθετηθεί το θέμα που προέκυψε με τα ban, ώστε να βγουν χωρίς πρόβλημα τα δελτία των παικτών που θα απαρτίσουν την ομάδα.

Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη εξ αρχής. Η ΦΙΜΠΑ ενημέρωσε στα τέλη Ιουνίου (ενώ όλα τα πρωταθλήματα είχαν σταματήσει από τον Μάρτιο) ότι ομάδες που έχουν ban δεν μπορούν να κάνουν ούτε “εγχώριες” προσθήκες. Από τότε ξεκίνησε μία προσπάθεια από τον ΑΡΗ για να λυθεί το θέμα νομότυπα, αφού είναι δεδομένο ότι αν οι “κιτρινόμαυροι” προσπαθούσαν να κάνουν κάτι αυθαίρετα, θα τους “κυνηγούσε” αρκετός κόσμος. Το παράδειγμα του 2013, όταν είχαν εκδοθεί τα δελτία των κολεγιόπαιδων Κόλιμον, Σάιμον, Αουτερμπριτζ και… ανακλήθηκαν σε δύο μέρες, μετά από “παρεμβάσεις”, είναι χαρακτηριστικό.

Η ΦΙΜΠΑ, θέλοντας να δείξει στους πελάτες της (γιατί πελάτες της είναι οι παίκτες που προσφεύγουν στο BAT, από τη στιγμή που καταθέτουν σεβαστό ποσό για την εκδίκαση των υποθέσεών τους) ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει αυτά που είπε στα τέλη Ιουνίου, έκανε την πρότασή της στον ΑΡΗ: Να πληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους περσινούς διακανονισμούς και στη συνέχεια να είναι συνεπής στις δόσεις. Μία λύση που μοιάζει ανέφικτη. Κι αυτό επειδή πέρυσι πληρώθηκε μόνο η πρώτη δόση (ως προκαταβολή) και στη συνέχεια… σκοτάδι. Αποτέλεσμα, για οκτώ πιστωτές να έχουν μαζευτεί οφειλές 10 μηνών, οι οποίοι τέλη Αυγούστου θα γίνουν 11. Και το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 250.000 δολάρια.

Αυτά τα χρήματα δεν είναι δυνατόν να δοθούν σήμερα cash και ο ΑΡΗΣ έκανε αντιπρόταση, ώστε να καταθέσει ένα μικρότερο ποσό ως προκαταβολή, το οποίο θα μοιραστεί στους πιστωτές, και στη συνέχεια να είναι συνεπής στις δόσεις του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να μπορέσει να… κάνει ομάδα, αφού αν δεν του επιτραπεί να βγάλει δελτία και κατά συνέπεια να κατέβει στο πρωτάθλημα, δεν είναι δυνατόν οι πιστωτές της ΦΙΜΠΑ (και όχι μόνο) να πάρουν χρήματα.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, η συζήτηση βρίσκεται στο σημείο όπου ο ΑΡΗΣ έκανε την αντιπρότασή του στη ΦΙΜΠΑ και περιμένει την απάντηση. Στην ΚΑΕ ελπίζουν ότι η Ομοσπονδία θα είναι συγκαταβατική, δίνοντας τη δυνατότητα στον ΑΡΗ να φτιάξει ρόστερ και να φανεί συνεπής σε όσα έχουν συμφωνηθεί ή θα συμφωνηθούν, κάτι που δεν έγινε πέρυσι. Βασικό ρόλο σ’ αυτό το κομμάτι παίζει και η ΕΟΚ, η οποία είναι αυτή που θα βγάλει τα δελτία και της οποίας η στήριξη είναι απαραίτητη.

Πέραν των δεδομένων δυσκολιών, υπάρχει και η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, κάτι που οι “κιτρινόμαυροι” πιστεύουν ότι θα λάβει υπόψη της η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Την ίδια ώρα, ομάδες όπως η Ζιέλονα Γκόρα και η Μπεσίκτας, που είναι τιμωρημένες με ban, κάνουν κανονικά μεταγραφές, κάτι που εύλογα προκαλεί απορίες, ενώ ομάδες όπως η Καρσίγιακα που έχουν επίσης ban, τοποθετήθηκαν στους ομίλους του Basketball Champions League…

Προτεινόμενα Άρθρα