Ελπίδα από το εμβόλιο της Pfizer: Πότε αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer και BioΝΤech ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να έχει μία συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 100 εκατομμύρια αν χρειαστεί αμέσως μετά». Ένας ρεαλιστικός στόχος για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου είναι «όχι μέσα στο 2020, καθώς θα υπάρχουν μόνο 50 εκατομμύρια δόσεις, επομένως μάλλον αυτές θα πάνε προς τις ΗΠΑ ίσως και στη Γερμανία αρχικά, όπου βρίσκονται οι δύο εταιρείες. Στις αρχές της χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας».

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.  Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Προτεινόμενα Άρθρα