Ας μιλήσουμε λίγο για μπάλα…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Μερικά από τα στοιχεία της δουλειάς του Καλαϊτζίδη και των συνεργατών του

Στον ΑΡΗ των αμέτρητων διοικητικών προβλημάτων, της οικονομικής λειψανδρίας και γενικότερα της μεγάλης αβεβαιότητας, είναι λίγο οξύμωρο να μιλάμε ή στην προκειμένη περίπτωση να γράφουμε για ποδόσφαιρο. Ο κόσμος της ομάδας άλλωστε έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από ποδόσφαιρο. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, τον έχουν αναγκάσει να συνηθίσει έτσι, όσοι έχουν περάσει από τον σύλλογο και τον έφεραν σε αυτό το σημείο.

Ακόμα όμως και υπό αυτές τις συνθήκες, η προετοιμασία του αγωνιστικού τμήματος στο Πράβετς της Βουλγαρίας και η δουλειά που έγινε για 12 μέρες, σε αναγκάζουν να ασχοληθείς έστω και για λίγο με αυτήν. Για να θυμηθεί ο κόσμος και πάλι πως ο ΑΡΗΣ εκτός από όλα τα άλλα, πάνω απ` όλα είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Εν μέσω λοιπόν της διοικητικής «καταιγίδας» οι «κίτρινοι» δούλεψαν επί βουλγαρικού εδάφους για δώδεκα μέρες κάτω από τις οδηγίες του Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Ο 57χρονος τεχνικός προσπαθώντας να αφήσει εκτός ομάδας τα ουκ ολίγα σενάρια για την επόμενη μέρα αλλά και την μεταγραφική «λειψανδρία» επιχείρησε να βάλει τις βάσεις για τον ΑΡΗ  της νέας σεζόν.

Το AllAboutARIS ανοίγει τον φάκελο της προετοιμασίας, παρουσιάζοντας κάποιους από τους βασικούς τομείς του νέου αγωνιστικού πλάνου που εφαρμόζεται στην ομάδα.

Το σύστημα

Από την πρώτη μέρα έγινε ξεκάθαρο πως το 4-4-2 θα είναι το σύστημα με το οποίο θα αγωνίζεται ο ΑΡΗΣ. Ο Καλαϊτζίδης δουλεύει πάνω σε αυτό από την πρώτη στιγμή με τους παίκτες, προσπαθεί να τους προσαρμόσει σε αυτό και γενικότερα στην τακτική συμπεριφορά που θέλει να έχουν, δίνοντας στον καθένα από ένα συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο γήπεδο.

Μπάλα μόνο κάτω

Η εποχή της γιόμας στον ΑΡΗ τελείωσε, μαζί με τις σέντρες και τις 40ντάρες μπαλιές από την άμυνα στην επίθεση. Ο Καλαϊτζίδης θέλει από τους παίκτες να βάζουν κάτω τη μπάλα, να έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους και να φτάνουν μέσα από συνεργασίες στην αντίπαλη περιοχή, αποφεύγοντας τις βεβιασμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Πίεση… με το καλημέρα

Ενα από τα βασικά στοιχεία που θέλει να περάσει Καλαϊτζίδης στην ομάδα. Αυτό της πίεσης από την πρώτη στιγμή που θα χαθεί η μπάλα, ξεκινώντας μάλιστα από τους επιθετικούς. Ετσι ώστε  να μην δοθεί το περιθώριο εκδήλωσης επίθεσης στον αντίπαλο και να ανακτηθεί η μπάλα όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.

«Μην μασάτε τη μπάλα»

Ενα ακόμη στοιχείο το οποίο δούλεψε ο ΑΡΗΣ αρκετά η ομάδα στη Βουλγαρία. Οι παίκτες εξασκήθηκαν στην γρήγορη και συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, όπως και στην συνεχή κίνηση των ίδιων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο  πως ο Καλαϊτζίδης τους τονίζει χαρακτηριστικά να μην «μασούν» τη μπάλα, μεταβιβάζοντας τη στην πρώτη ή δεύτερη το πολύ επαφή για να μην χάνεται χρόνος.

Οι παραπάνω βασικοί άξονες της δουλειάς που γίνεται στην ομάδα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία, είναι σίγουρο πως θα δουλευτούν περαιτέρω στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι αυτό να γίνει κάτω από καλύτερες συνθήκες και παρουσία καινούργιων παικτών, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να αναλυθεί το πόσο αναγκαία είναι η άμεση ενίσχυση της ομάδας. Ολα στα λόγια φυσικά, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ομάδας.