Δυνατά και η Γερμανία

από AllAboutARIS

Είναι γεγονός πλέον πώς η Γερμανία, παρά την αποτυχία της να διεκδικήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018, με το Μόναχο, μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, με δύο υποψήφιες και μάλιστα δυνατές πόλεις, ήτοι το Βερολίνο ή το Αμβούργο.

Όπως οι ΗΠΑ, που θα βγάλουν την υποψήφια πόλη για την τελική φάση, μέσα από μια τετράδα υποψηφιοτήτων (Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίκσκο, Βοστώνη και Ουάσιγκτον), έτσι και η Γερμανία μπαίνει δυνατά στην μάχη των Ολυμπιακών, με δύο πανέτοιμες πόλεις, να φθάσουν μέχρι τον τελικό.
Η Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Συνομοσπονδία (DOSB) θα είναι αυτή που θα αποφασίσει ποια από τις δύο,  το Βερολίνο ή το Αμβούργο, πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις,  για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ή ενδεχομένως αυτούς του 2028. Με ομόφωνη απόφαση λοιπόν της DOSB , η Γερμανία θέτει την υποψηφιότητα, αλλά θα επικυρωθεί , όπως είπε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλφονς Χέρμαν, στην γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου στη Δρέσδη.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η υποψηφιότητα θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια πόλη, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα και όλα τα αθλήματα της χώρας άθλημα. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι μια προετοιμασία για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και πόσο μάλιστα αν τους πάρουμε, θα είναι καλό για τη χώρα μας και την πορεία της στον αθλητισμό. Έχουμε ήδη δύο άριστες υποψήφιες πόλεις, το Βερολίνο και το Αμβούργο και αυτό είναι το δυνατό μας ατού», είπε ο Χέρμαν, μετά την συνεδρίαση της DOSB.

Το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω δράση έχει αποφασιστεί, σε συνεννόηση με τις δύο πόλεις. Σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Μαρτίου 2015, θα ανακοινωθεί υποψήφια πόλη, αφού ουσιαστικά θα ανακοινωθεί και η επίσημη υποψηφιότητα της Γερμανίας, μετά από αυτή της 6ης Δεκέμβρη, που θα αφορά και τις δύο.  Πέντε ημέρες πριν από την απόφαση, η γερμανική αρχή του Ολυμπιακού Κινήματος, η  DOSB θα έχει προετοιμάσει μια πρόταση με μια συμβουλευτική επιτροπή.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει για την υποψηφιότητα της Γερμανίας, με τις μεταρρυθμίσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που θα ληφθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8/9 Δεκεμβρίου στο Μόντε Κάρλο (Μονακό), όπου θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση η Ατζέντα 2020, από τον Πρόεδρο Τόμας Μπαχ.
Εκεί θα εγκριθεί και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων και τα κριτήρια εφαρμογής της ΔΟΕ. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να επιδοτεί τη διαδικασία της υποψηφιότητας των πόλεων. Οι γερμανικές σχεδιαστές των Ολυμπιακών έργων είναι πρόθυμοι να περιμένουν και να αναλύσουν αυτές τις αποφάσεις.

Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Χέρμαν, θα ξαναγίνουν γκάλοπ, στο κοινό του Αμβούργου, όπου ήδη το 53% θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εν αντιθέσει με το Βερολίνο, που ναι μεν παρουσιάζει ανοδική τάση, αλλά είναι ακόμη στο 49% του θέλω. “Πρέπει μαζί με τις δύο πόλεις να προωθήσουμε το προϊόν των Ολυμπιακών Αγώνων και τα οφέλη τους και να πείσουμε τους πολίτες για το καλό και τη ανάπτυξη που θα φέρουν στον τόπο τους»,  δήλωσε ο Αλφονς Χέρμαν.
Ωστόσο ευελπιστεί τόσο αυτός, όσο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο προκάτοχος του Χέρμαν στην Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή και νυν της Διεθνούς Τόμας Μπαχ, πώς δεν θα υπάρξει… αλλαγή πλεύσης, όπως έγινε με το Μόναχο για το 2022  κι ότι Βερολίνο και Αμβούργο θα πάρουν αυτά που επιθυμούν.

Εξω και πέρα από το Αμβούργο και το Βερολίνο, υπάρχουν οι υποψηφιότητες από τις ΗΠΑ, που είναι 4 μεν (Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσιγκτον και Βοστώνη), αλλά η μία θα πάρει την σκυτάλη της τελικής επιλογής, όπως και οι :Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ντόχα (Κατάρ), Παρίσι (Γαλλία) και Ρώμη (Ιταλία). Η τελική επιλογή από την ΔΟΕ, για την πόλη των  Αγώνων 2024,  θα γίνει το 2017.