3/4/1997: Against all odds… Ο ΑΡΗΣ κυπελλούχος Κόρατς

από AllAboutARIS

Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ μέσω του επίσημου σάιτ της κάνει ένα δικό της αφιέρωμα στον θρίαμβο της Προύσας πριν 18 χρόνια, με φωτογραφίες και αναφορά στον αγώνα που έδωσε στους "κίτρινους" το Κύπελλο Κόρατς.

Το αφιέρωμα της ΚΑΕ ΑΡΗΣ στον θρίαμβο της Προύσας:
“Στο μπάσκετ, ποτέ μη λες ποτέ… Πιο συγκεκριμένα, με τον ΑΡΗ ποτέ μη λες ποτέ.

Ήταν 3 Απριλίου του 1997, όταν ο «Αυτοκράτορας» έμπαινε στο Κεμάλ Ατατούρκ Σπορτ Σαράι της Προύσας έχοντας τα πάντα εναντίον του: Το -11 από τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Κόρατς στο Αλεξάνδρειο (66-77) και περίπου 5.000 φιλάθλους της Τόφας να… γιορτάζουν ήδη την κατάκτηση του τροπαίου. Το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» ίσχυσε στο έπακρο και ο ΑΡΗΣ κατέκτησε ένα από τα πιο παλικαρίσια τρόπαια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έγιναν ποτέ.

Τελικό σκορ, 70-88 και ο ΑΡΗΣ στέφθηκε κυπελλούχος Κόρατς. Σε… άδειο γήπεδο, αφού οι οπαδοί της Τόφας, βλέποντας την απώλεια του τροπαίου να έρχεται, τα έκαναν «γης μαδιάμ» και οι κερκίδες εκκενώθηκαν.

Η παρέα των Ορτίθ, Λιαδέλη, Μπόνι, Σιούτη, Σάκλφορντ και των άλλων παιδιών, υπό την καθοδήγηση του Λευτέρη Σούμποτιτς, μπήκε στο γήπεδο… με το μαχαίρι στα δόντια, αν και «against all odds», όπως έλεγε και ο Φιλ Κόλινς… Ο ΑΡΗΣ διατήρησε ένα προβάδισμα και στο δεύτερο ημίχρονο έκανε το ξέσπασμα που του έφερε τον τίτλο. Όταν στα 30’’ πριν από το τέλος ο Λιαδέλης έκανε με καλάθι και φάουλ το 67-85 και έβγαζε την κραυγή του θριάμβου, οι Τούρκοι οπαδοί ξέσπασαν από την πλευρά τους και το γήπεδο άδειασε.

Εκείνο το βράδυ ο Λευκός Πύργος «κάηκε» από τους πανηγυρισμούς χιλιάδων φίλων του ΑΡΗ για το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας. Το τι έγινε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», κατά την επιστροφή των κυπελλούχων Ευρώπης, δεν περιγράφεται με λόγια…

Ημίχρονο: 34-37

Διαιτητές: Κατσάρο, Βιρόβνικ

ΤΟΦΑΣ: Ερντέν, Αλάνοβιτς 7, Μπας 18, Ρότζερς 26, Κονούκ 2, Τοπσακάλ 8, Άβντιτς 2, Γκρίφιθ 7.

ΑΡΗΣ: Ορτίθ 25, Λιαδέλης 15, Σταυρακόπουλος 5, Σιούτης 12, Αγγελίδης 6, Σάκλεφορντ 5, Μπόνι 20.

Προτεινόμενα Άρθρα