Σε δύο μέτωπα η "μητέρα των μαχών"

από AllAboutARIS

«Πυρετός» διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο με Τσίπρα, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις, Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ – Μαζί Βαρουφάκης και Τσακαλώτος στο προγραμματισμένο για τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) Eurogroup, που πάει πίσω – Τα νέα αιτήματα των δανειστών.

Οι εταίροι κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες συμφωνίας στο αποψινό Eurogroup.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες η μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Μάριο Ντράγκι, Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το EuroWorking Group, που ετοιμάζει το έδαφος για την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε αυτήν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα συνοδεύεται εκ νέου από το συντονιστή της διαπραγματευτική ομάδας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τον κ. Τσίπρα συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται σε ανώτατο επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 (ώρα Ελλάδος), ωστόσο θα καθυστερήσει, καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ μετέχει στις διαβουλεύσεις με τον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο, κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, αναμένεται να διαρκέσει ακόμα και όλη τη νύχτα, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υπάρξουν απόψε αποφάσεις για την Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει η διάθεση απ’ όλες τις πλευρές για κατάληξη σε συμφωνία και σημειώνουν πως, στο θέμα του χρέους, οι θεσμοί επιμένουν πως οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να περιμένει, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο.

Υπάρχει επίσης το αίτημα για εξισσορόπηση των μισθών στο Δημόσιο, δηλαδή τη μείωση των υψηλότερων εισοδημάτων και μερική αύξηση των ασθενέστερων, έτσι ώστε να μειωθεί η μισθολογική ψαλίδα.

Από την άλλη, οι θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι να αφήσουν απείραχτο το ΕΚΑΣ και δηλώνουν στις ελληνικές αρχές πως θα δεχθούν ως ισοδύναμο μέτρο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την ενέργεια παραμένει στο 13%.

Ταυτόχρονα, δεν γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρονικό τζόγο, κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτηματικά από την πλευρά της κυβέρνησης. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο πάγιο αίτημά της για να επιτραπεί η αύξηση των έντοκων γραμματίων ύψους 27 δισ.

Τέλος, οι θεσμοί ζητούν και τη μείωση των ασφαλιστικώ εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών και την αύξησή τους από τους εργαζόμενους.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σήμερα.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους δανειστές

Πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη νέα, μεγάλη εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους με τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τους δανειστές.

Ειδικότερα, μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς πως είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, τον ΦΠΑ και την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις της Τρίτης.

«Οι θέσεις πριν από τη συνάντηση με τον Τσίπρα απέχουν σε αρκετά σημεία» είπε αξιωματούχος της ΕΕ κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. «Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος χθες» συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τις πιθανότητες συμφωνίας

Ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζονται και σε δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η ελληνική πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το Ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές, προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες συνεχίζουν να προσκρούουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου η συμφωνία να γίνει δεκτή στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης των δανείων στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, μια ομάδα χωρών, υπό το Βερολίνο, επιμένει ότι η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τωρινών συνομιλιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Wall Street Journal γράφει ότι οι πιστωτές μελετούν εξονυχιστικά την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι ανησυχίες που διατηρούν κάποιοι εξ αυτών υποδηλώνουν ότι επίκεινται ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων πριν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το ΔΝΤ συνεχίζει να μην θεωρεί ικανοποιητικές κάποιες βασικές πλευρές των νέων οικονομικών προτάσεων της Ελλάδας, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το πόσο γρήγορα τις καλωσόρισε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι η ελληνική οικονομία είναι υπερφορολογημένη και ότι η επιβολή πολλών νέων αυξήσεων φόρων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Κάποιες διαφορές παραμένουν και στις λεπτομέρειες σε σχέση με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, όπου οι πιστωτές έχουν ζητήσει υψηλότερα έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των φόρων που θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με τα σχέδια της Ελλάδας για ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των υποσχέσεων όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις, είναι σημαντική προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

Προτεινόμενα Άρθρα