Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup τα επόμενα βήματα

από AllAboutARIS

Η συντριπτική νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θέτει ξανά σε κίνηση όχι μόνο τον κυβερνητικό, αλλά και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνεχόμενες επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ, την Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Την ίδια στιγμή Τσακαλώτος, Παππάς και Χουλιαράκης ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν συζητήσεις.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, παρά το πλήθος μετριοπαθών, αλλά και σκληρών τοποθετήσεων αξιωματούχων, την Τρίτη θα συγκληθεί το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατ’ εντολήν Μέρκελ-Ολάντ συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που με δηλώσεις του έχει αφήσει να διαφανεί το μεγάλο ενδιαφέρον του Παρισιού για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την πρωτοβουλία, προφανώς σε συνεννόηση με τους άλλους ηγέτες για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής την Τρίτη.

Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το πρωί της Δευτέρας, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με θέμα την Ελλάδα.

Προτεινόμενα Άρθρα