Η συζήτηση αρχίζει στις 15:00 σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ η Ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 19:00. Στις 12 τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.
Προκειμένου να συμπτυχθούν οι διαδικασίες, υπάρχουν επαφές με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν αρχίσει η συνεδρίαση σε επίπεδο Επιτροπών στις 15:00, οπότε θα τεθούν επί τάπητος τα διαδικαστικά της συζήτησης.
Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια λίγο πριν από το μεσημέρι, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το κείμενο της πρότασης επί του οποίου ζητά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.
Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι “για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας”».
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δεν έχουν υπογράψει ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».
Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.
Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.