Έγκλημα εκ προμελέτης…

από AllAboutARIS

Είναι μάλλον προφανές πως το να ξεσπάνε ταυτόχρονα πυρκαγιές σε τόσα διαφορετικά σημεία «μυρίζει» οργανωμένο σχέδιο. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ώστε να μπορεί κάποιος να το πει με απόλυτη σιγουριά, υπάρχει πάντα η κοινή λογική.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται χαρακτηριστικά αν αναλογιστεί κανείς μια σειρά από περιστατικά που έγιναν μέσα στον Μάιο στην περιοχή του Υμηττού, τα οποία φαίνεται πως αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες οργανωμένου σχεδίου για μεγάλη φωτιά…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενείται στην εφημερίδα «Εθνος» στις 27 Μαΐου, τρία παρατηρητήρια που βρισκόντουσαν στον Υμηττό καταστράφηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, ήταν δεδομένο πως αν ξεσπούσε πυρκαγιά, η άμεση ανταπόκριση από την πυροσβεστική που θα μπορούσε να την περιορίσει ή να την αποτρέψει, ήταν απίθανη.

Όλα ξεκίνησαν μια εβδομάδα μετά το Πάσχα όταν οι αρμόδιοι βρήκαν σπασμένες τις σανίδες αντιστήριξης στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής. Η κίνηση αυτή, αρχικά δεν συνδιάστηκε με σκέψεις περί οργανωμένου σχεδίου. Το σημείο άλλωστε αποτελούσε συχνό «στέκι» και οι εκτιμήσεις ήθελαν το συγκεκριμένο περιστατικό να είναι απλά «έργο νεαρών». Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα, ένα παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα.

Στις 27 Απριλίου, κατά την πρωινή περιπολία των ανθρώπων της δασοπροστασίας, ανακαλύφθηκε πως σε ένα άλλο παρατηρητήριο είχαν γίνει ζημιές, που το καθιστούσαν άχρηστο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως άγνωστοι προσπάθησαν να κατεδαφίσουν με αμάξι τον ξύλινο πύργο δένοντας συρματόσχοινα στις κολώνες του. Αν και ο πύργος δεν καταστράφηκε εντελώς, η κίνηση αυτή τον αχρήστευσε.

Το κακό τρίτωσε στις 22 Μαΐου όταν παρατηρητήριο που «έβλεπε» από την περιοχή του Παπάγου μέχρι τον Βύρωνα έγινε στόχος εμπρηστών. Και τα τρία παρατηρητήρια ήταν κρίσιμα όσον αφορά την διαχείριση μιας κατάστασης όπως αυτή που τελικά προέκυψε ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφές αυτές και όπως φάνηκε η απουσία τους στοίχισε.
Το γεγονός που κάνει όλα τα παραπάνω να «δένουν» με τις μεγάλες πυρκαγιές είναι πως δύο μέρες πριν την καταστροφή του τρίτου παρατηρητήριου, μπήκε φωτιά από άγνωστο σε δασικό χωματόδρομο, που είναι κλειδωμένος με μπάρες και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική μόνο σε περίπτωση φωτιάς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο το 2007 όσο και το 2012 που επίσης έλαβαν χώρα μεγάλες πυρκαγιές, είχαν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα δολιοφθοράς. Φέτος πάντως, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, οι αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Πολιτική Προστασία, Δασαρχείο) θορυβήθηκαν και μπήκαν σε μια κατάσταση εγρήγορσης ώστε να μπορέσουν να «απαντήσουν» σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως όμως επιβεβαιώνεται και από την ίδια την πραγματικότητα, οι (φερόμενες) προπαρασκευαστικές ενέργειες που έλαβαν χώρα την άνοιξη, έπιασαν τόπο…

Προτεινόμενα Άρθρα