Πλέον, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε 126 «ναι».
Αρκετές διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λιγότερες σε σχέση με την διαδικασία της περασμένης εβδομάδας, επεφύλασσε η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο της συμφωνίας.
«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας)
Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών)
Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών)
Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών)
Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών)
Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος)
Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε Οχι και παρών στο άρθρο 2
Ελένη Σωτηρίου (Αττικής)
Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας)
Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)
Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας)
Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας)
Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας)
Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)
Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης)
Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης)
Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης)
Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας)
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς)
Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας)
Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης)
Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης)
Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου)
Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας)
Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας)
Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας)
Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς)
Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς)
Ζήσης Ζάννας (Πιερίας)
Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος)
«Παρών» από:
Ηρώ Διώτη (Λαρίσης)
Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας)
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου) -Στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει Οχι
Κασιμάτη Νίνα -Είχε ψηφίσει Ναι στην προηγούμενη ψηφοφορία
Τζήκα Δανάη
Η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα ψήφισε Οχι, παρών στο 2ο άρθρο.
Tσίπρας: «Δεν μετανιώνω»
«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι «η Αριστερά είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας και για την προστασία των αδικημένων»,
«O κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ομαλές δεν είναι και οι συνθήκες» σημειώνοντας ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε σε έκτακτες συνθήκες».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναδείξαμε τα όρια της σημερινής Ευρώπης όπου ηγεμονεύουν δυνάμεις συντηρητικές που είναι ικανές να θυσιάσουν τις ιδρυτικές αξίες για να την κρατήσουν προσηλωμένη στο πλαίσιο της λιτότητας» και υπογράμμισε:
Σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά νιώθω περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Θα πει κάποιος μα ηττηθήκατε. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος.
Παράλληλα είπε ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα, ήδη η Ευρώπη δεν είναι ίδια. Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της έχει αρχίσει. Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η κατεύθυνση την επόμενη ημέρα. Είναι μια συνεχής μάχη με τις δυνάμεις της προόδου και τις συντηρητικές δυνάμεις. Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα. Έχασαν κάτι σημαντικό: την αίσθηση της ηγεμονίας τους».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «επιλέξαμε το συμβιβασμό, που μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε -και θα το εφαρμόσουμε» τόνισε., συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία του προγράμματος».
Και υπογράμμισε:
Κάναμε δύσκολες επιλογές ευθύνης. Είναι γνωστές οι εναλλακτικές της 12ης Ιουλίου: Οι εναλλακτικές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, ο δρόμος δηλαδή μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με θέση κυριαρχίας τον δανειστή και η άλλη επιλογή ήταν η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας.
«Κάποιοι είχαν πει πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Δεν τα είχαμε πει εμείς αυτά» σημείωσε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, συνεχίζοντας πως «δεν θα μπορούσε να αποτελεί περήφανη επιλογή να επιλέξει κανείς να αφήσει τον λαό μας εκτεθειμένο σε τόσο απρόβλεπτα δεινά».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε ακραία σχέδια. Η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ. Μετά την έγκριση και αυτών των προαπαιτουμένων, είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης μέρας».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας. Θα δώσουμε μάχη για αντισταθμιστικά και για κονδύλια για την κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε:
Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το δημοψήφισμα είχε στόχο μια χειρότερη συμφωνία από την 25η Ιουνίου. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε παραπλανούν συνειδητά. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την κατάσταση
Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο και εμπεριέχει τη δυναμική για να ακυρώσει την κινδυνολογία περί Grexit και να διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε να μην το επαναφέρουν άλλοι. Πριν από λίγες ημέρες, από τη γερμανική πλευρά ετέθη ακριβώς το ίδιο σχέδιο. Αν το επαναφέρουν κάποιοι σκόπιμα, το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμα τη σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Σημαντική εξέλιξη, μέχρι τώρα συζητείτο αν θα γίνει η αναδιάταξη, ενώ σήμερα σε τι βάθος θα γίνει».
Τόνισε ότι «η διακυβέρνηση, η προοπτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μας, ιδεολογικές και πολιτικές. Στα κρίσιμα θέματα είναι σημαντικό να παραμερίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ υποσχεθήκαμε να αλλάξουμε τη χώρα, για να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση και να αποτελειώσουμε τη διαφθορά και διαπλοκή εντός της χώρας, να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, να εμπεδώσουμε διαφάνεια, αξιοκρατία, κράτος δικαίου και αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Πρέπει να κριθούμε αν για τις εντός μάχες δώσουμε την ίδια μάχη».
Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής, «θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών – Θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της α’ κατοικίας. Το Φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας».
Και κατέληξε:
Πολλές φορές παρομοιάζουν την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση για καρέκλες και αξιώματα – Η παρουσία της αριστεράς δεν είναι ένας αγώνας για καρέκλες και αξιώματα. Η Αριστερά είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας και για την προστασία των αδικημένων, δεν θα εγκαταλείψω αυτό το οχυρό μάχης.
Aπευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε σε νέα τοποθέτησή του ότι «μας ρωτήσετε γιατί δεν πήραμε τη συμφωνία των 2 δισ. Εσείς κ. Μεϊμαράκη γιατί δεν την πήρατε;» και τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ».
Μεϊμαράκης: «Στηρίζουμε την πατρίδα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τακτική της να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μνημόνια και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσει όλα εκείνα τα θετικά που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης: «Πήρατε τη χώρα σε ανάπτυξη και την πήγατε στην ύφεση, πήρατε υγιείς τράπεζες και τις κλείσατε. Μεγάλο δάνειο ίσον μεγάλο μνημόνιο και μεγάλες υποχρεώσεις για τους πολίτες. Είμαστε μαζί σας για τον εθνικό σκοπό για να διασφαλίσουμε την ύπαρξή μας στο ευρώ. Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίζουμε την πατρίδα».
Σήμερα τα μέτρα που συζητάμε οδηγούν στο τρίτο μνημόνιο. Το θετικό είναι ότι πήραμε τα 7 δισ. ευρώ και ότι άνοιξαν οι τράπεζες. Δεν έφυγαν οι κίνδυνοι Grexit, ακόμη υπάρχουν. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκαν. Yπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και το λένε, εγώ τους βγάζω το καπέλο. Φοβάμαι όσους λένε πως μας θέλουν εντός ευρώ αλλά σχεδιάζουν έξοδο. Η Ευρώπη είχε αρχίσει ήδη να αλλάζει, προχώρησε στη χαλάρωση και εμείς δεν ήμασταν μέσα.
Αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε σε αυτή την τροχιά επεσήμανε.
O κ. Μεϊμαράκης τόνισε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση λέγοντας «σας καλώ να αναγνωρίσετε τα θετικά της κυβέρνησης Σαμαρά και να χτίσετε πάνω σε αυτά. Οι προσπάθειες δεν μπορούν να πάνε χαμένες».
Και συέχισε λέγοντας «πρόοδος τι ειναι; Κάτι το καινούριο μόνο; Ή κάτι το καινούριο που είναι και σωστό; Και απορρίπτουμε όλα τα παλιά; Τη πλατιά βαση που μπορούμε να οικοδομήσουμε; Πρόοδος είναι να κρατήσουμε και από τα παλιά τα θετικά και εκεί να κτίσουμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε:
Η συμπεριφορά σας συγκρουσιακή, μας λέτε οτι είμαστε ανόητοι που στηρίζουμε. Το δικό σας το νέο είναι πιο παλιό, εκπροσωπείτε το βαθύ κράτος. Σας αδειάζει και ο πρωθυπουργός σας, το νέο δεν είστε εσείς;
Και κατέληξε:
Ακολουθούμε το δρόμο του κοινωνικού παραγωγικού κέντρου και ετοιμάζουμε εθνικό ανασυγκρότησης και έτσι θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό οποιαδήποτε ώρα το αποφασίσετε.
Στην απάντησή του στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για να μην προλάβουν τα θετικά της πολιτικής της και κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είπε δε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έδωσαν τίποτε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έτσι εμμέσως βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Για τη συμφωνια ήδη απαντήσαμε παρα πολλές φορές, μετα τις ευρωεκλογές οι εταίροι ζητούσαν όλο και κατι παραπάνω γιατι οι εταίροι έβλεπαν οτι εφαρμόζαμε μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ξαναφέρε χαμόγελο σε χείλη Ελλήνων και έφερε επενδυτές».
Και συνέχισε λέγοντας «γι’ αυτό μας ρίξατε, για να μην αισθανθούν οι πολίτες τα οφέλη, βιαστήκατε να μας ρίξαεε και ήρθατε απροετοίμαστος. Οι έταιροι τότε ούτε τυράκι δεν έδωσαν στην κυβερνηση για να βγείτε σίγουρα εσείς».
Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι «είστε νέος, αλλά μερικές φορές και ο παλιός ειναι λίγο αλλιώς. Δεν αποδέχομαι αυτούς που λένε πάμε για το ευρώ αλλα έχουμε και το σχέδιο για τη δραχμή, δεν ειναι το όχι του Λαφαζάνη, με το όχι Βαρουφάκη που είναι δημιούργημα σας. Δεν μπορεί να πληρώνει ο λαός άλλο τα πειράματα σας».
Καμμένος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Θα σας τσακίσουμε!
Επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε o πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
«Οι πρώην κυβερνήτες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή.
«Αποκλείουμε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, σήμερα συζητάμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία η φορολογία των αγροτών» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά και κάποιοι έλεγαν δώσ’ τα όλα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
«Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αδειούχοι σήμερα και ελπίζω να είναι για πολύ καιρό» ανέφερε ακόμη.
Ο ΥΠΕΘΑ είπε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ «να ψηφίσουμε τώρα 180 βουλευτές τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να δούμε ποιοι τα πήραν».
Και τόνισε εκ νέου προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «παρέα στην παρέα, διαλύσατε τη χώρα. Θα σας τσακίσουμε όσο μας στηρίζει ο λαός».
Κωνσταντοπούλου: «Άλλη εντολή λάβαμε και άλλα κάνουμε»
Στην ομιλία της, η οποία συχνά συνοδεύτηε από αποδοκιμασίες και αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση «έχει λάβει εντολή για τα εντελώς αντίθετα», από αυτά που φέρνει τώρα τη Βουλή, ενώ έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά των δανειστών και ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους.
«Τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων του» είπε για τον πρωθυπουργό, «όμως δεν πρέπει να αμφισβητούμε την πρόθεση των δανειστών να μας εξευτελίσουν».
Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στη θεωρία του πραξικοπήματος, επιτέθηκε κατά πάντων και επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι συνηθίζει να παρουσιάζει τα προγράμματα που εφαρμόζει ως ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης της χώρας, στην οποία τα εφαρμόζει.
Παράλληλα, «υπενθύμισε» ότι ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή κατάργησης του Μνημονίου, αναφερόμενη τόσο στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου όσο και σε εκείνο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
«Συνδιαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλόμενους, θέλησαν να σώσουν όχι την ελληνική κοινωνία, αλλά τις τράπεζες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Κατεβαίνοντας από το βήμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου χειροκροτήθηκε, προφανώς ειρωνικά…
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου:
– Κανείς δεν μπορεί να συγκαλύψει και να καλλωπίσει τον εκβιασμό.
– Καποιοι εντός της Ευρώπης εκβιάζοντας θέλουν να απελπίσουν τους λαούς. Να τους απομακρύνουν από τη δημοκρατική διαδικασία και να τους πείσουν ότι αυτή δεν έχει νόημα. Κόπτονται το 61,3% του «όχι» στο δημοψήφισμα να μετατραπεί σε «ναι».
– Τα νομοθετήματα δεν αποτελούν πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί για τα ακριβώς αντίθετα.
– Το να εκβιάζεται η κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ με την απειλή άτακτης και βίαιης χρεοκοπίας και να χρησιμοποιείται η ΕΚΤ ως εργαλείο αυτού του εκβιασμού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου και δόλια συμπεριφορά.
– Το να διεκδικούν οι δανειστές, η τρόικα (και να μου επιτρέψετε να μην τους αποκαλέσω ξανά θεσμούς), να ψηφίσει αυτά που δεν έχει χρόνο η Βουλή να ψηφίσει, αποτελεί το άκρον άωτον της αντιδημοκρατικής και της αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς.
– Τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεών του. Και τη θέλησή του να δώσουμε μαζί όλες τις μάχες και να τις κερδίσουμε. Είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού που μιλά για τις μη ομαλές συνθήκες, για τον εκβιασμό που υπέστη.
– Δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτή είναι η διατύπωση που αποτελεί συγκεκριμένη απατηλή μεθόδευση του ΔΝΤ, το οποίο σε όλες τις χώρες που κατέστρεψε, εμφάνισε τα αποτελέσματα ως ιδιοκτησία των κυβερνήσεων.
– Κατά την άποψή μου, πρέπει να αναδειχθεί ότι διαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλομένους. Γνώριζαν εξ αρχής ότι το χρέος δεν ειναι βιώσιμο. Κι όμως το απέκρυψαν.
– Έχω εκφράσει τη θεσμική μου τοποθέτηση για ό,τι γίνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες δέκα μέρες. Πρόκειται για πραξικόπημα, για πειθαναγκασμό, εκβιασμό. Δεν καλλωπίζεται ο εκβιασμός.
– Εκβιασμός, πραξικόπημα, συνθηκολόγηση: λέξεις που αποτυπώνουν την εκτροπή που λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Να μην ξεχνάμε την πρόθεση των δανειστών να μας εξευτελίσουν. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον πρωθυπουργό.
– Να μην ξεχνάμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, για κατάργηση των μνημονίων και έξοδο από τη μέγγενη του χρέους.
– Τιμώ την ειλικρίνεια του Αλέξη Τσίπρα. Θα πορευτούμε μαζί, όχι ναζί.
– Η Επιτροπή Αλήθειας απέδειξε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αναγκάζονται να το ομολογήσουν τώρα.
– Προσωπικά , δεν ξεχνάω πως, όταν πρωτοεξελέγη ο κ. Τσίπρας πρόεδρος του Συνασπισμού, ήμουν η δικηγόρος του απέναντι στη μήνυση που του είχε κάνει ο κ. Βγενόπουλος. Θα υπερασπιζόμουν και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα.
Βαρουφάκης: Γιατί ψήφισα «Ναι» αυτή τη φορά
Αν και όλοι περίμεναν ένα ηχηρό «Οχι» στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκείνος έκανε την έκπληξη και ψήφισε «Ναι».
Με ανακοίνωσή του στο thepressproject.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως ψηφίζει «ΝΑΙ» «σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις».
«Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης», συμπληρώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη:
Στην θέση του, ως προϋποθέσεις για την επιτυχημένη αξιολόγηση, υπήρχε αναφορά σε κατάλογο δικών μας μεταρρυθμίσεων οι οποίες έπρεπε να κατατεθούν τρεις μέρες αργότερα και να γίνουν αμέσως μετά αποδεκτές από τους θεσμούς.
Πράγματι, την 23η Φεβρουαρίου, με δική μου υπογραφή, κατατέθηκε ο κατάλογός μας. Το Σαββατοκύριακο μεταξύ 20ης και 23ης Φεβρουαρίου εργαστήκαμε πυρετωδώς και είμασταν, βέβαια, σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή την επομένη, την 24η Φεβρουαρίου, στο teleconference όπου το Eurogroup θα ενέκρινε, μετά από πρόταση των θεσμών, τον κατάλογό μας. –το κείμενο αυτο αναρτήθηκε στο www.thepressproject.gr–
Ο τελικός κατάλογος που εν τέλει έστειλα στους θεσμούς αργά το βράδυ της 23ηςΦεβρουαρίου (βλ. εδώ ) περιείχε τις δικές μας προτεραιότητες (π.χ. αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κλπ) και κάποιες δικές τους απαιτήσεις.
Στις δικές τους απαιτήσεις, που είχα συνηγορίσει να τις δεχθούμε ως αντάλλαγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν τα δύο μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει το Κοινοβούλιο: (Α) Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και (β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγείανση» τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).
Από τότε γνώριζα ότι οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ το καλύτερο που μπορούσε να πει κανείς για την οδηγία περί «εξυγείανσης» των τραπεζών ήταν ότι, επί της ουσίας, ήταν μια τρύπα στο νερό (καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις… εξασφάλιζε). Όμως, έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο .
Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας.
Σήμερα υπάρχει μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου.
Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικούςπραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.
Τον Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες.
Επί πλέον, στο κείμενο που είχα στείλει στους θεσμούς τον Φεβρουάριο δεσμευόμουν «σε έναν νέο ΚΠΔ» (to a new Civil Code) και όχι βέβαια στον ΚΠΔ που θα μας υπαγόρευαν εκείνοι. Ούτε θα διανοούμην ποτέ ότι η κυβέρνησή μας θα δεχόταν την διαδικασία του κατεπείγοντος, αρνούμενη (καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας) όλες τις τροποποιήσεις, καταργώντας ουσιαστικά το Κοινοβούλιο.[i]
Την περασμένη Τετάρτη δεν είχα επιλογή παρά ένα βροντερό ΟΧΙ. Ήταν το δικό μου «όχι», που ήρθε να προστεθεί στο 61,5% των συμπολιτών μας, σε συνθηκολόγηση που βασίζεται στην λογική της ανυπαρξίας εναλλακτικής (στην γνωστή TINA – there is no alternative) την οποία απορρίπτω τριανταπέντε χρόνια τώρα και στις τέσσερις ηπείρους που έχω ζήσει. Σήμερα, απόψε, τα δύο μέτρα που είχα τον Φεβρουάριο προτείνει ο ίδιος έρχονται στην Βουλή με τρόπο που δεν μπορούσα να έχω φανταστεί τότε και που δεν μας τιμά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όμως εξήγησα σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο Γιατί καταψήφισα, στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.
Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης.
Πηγή: sdna.gr