Διώξεις για «όργια» ατασθαλιών σε ΕΡΤ

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα… όργια ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης που στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και λάμβαναν χώρα στην ΕΡΤ και στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 κατά την περίοδο 2001-2010.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία για έκτακτες αμοιβές που έδινε σε δημοσιογράφους, νομικούς συμβούλους αλλά και τεχνικούς κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών, «οι αμοιβές δεν συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, αλλά συνδέονται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο υπάλληλος που αμειβόταν και για το οποίο έπαιρνε το μισθό του».

Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες ευρώ δόθηκαν με εντελώς ασαφή κριτήρια σε εργαζόμενους που… επιλέχθηκαν να εισπράττουν έξι και επτά μισθούς για άγνωστους λόγους!

Ερωτηματικά έχουν προκύψει όσον αφορά και το πώς γίνονταν οι αναθέσεις διοργανώσεων, με την εφημερίδα να δίνει το παράδειγμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006, όταν εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση έναντι 231.000 ευρώ, με την ίδια εταιρεία να αναλαμβάνει και τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2006, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό.

Ο Χρ. Παναγόπουλος κατηγορείται ότι με ιδιαίτερα τεχνάσματα έκανε τις αναθέσεις εκεί που ήθελε, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ μαζί του παραπέμπονται ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας αλλά και στελέχη εταιρειών που ωφελήθηκαν.

Όσον αφορά την περίπτωση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας του 9,84, το πόρισμα της Οικονομικής Εισαγγελίας προτείνει ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών κατά προσώπων που συμμετείχαν στο Δ.Σ. την περίοδο 2001-2010.

Επίσης, προτείνεται η δίωξη για υπεξαίρεση κατά νομίμου εκπροσώπου εταιρειών που διοργάνωσαν εκδηλώσεις.

Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στη Δημοτική Ραδιοφωνία απουσίαζε σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν σύστημα εσωτερικού ελέγχου, προϋπολογισμοί και απολογισμοί παρακολούθησης των έργων και της απόδοσης των συνεργατών.

Παράλληλα, η εταιρεία φέρεται να ασχολούνταν με εκτός του κανονισμού και του εταιρικού σκοπού δραστηριότητες, ενώ διαπιστώθηκαν και σοβαρά φορολογικά ζητήματα.

Προτεινόμενα Άρθρα