Στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το σκάνδαλο με τις εταιρείες "φαντάσματα"

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Πρόκειται για δύο προμηθευτές του Δήμου οι οποίοι είχαν καταθέσει προ μηνών αίτηση για εκχώρηση σύμβασης 280.000 χιλιάδων ευρώ από την μία εταιρεία στην άλλη, ώστε να συνεχίσει το έργο της επισκευής που είχε αναλάβει η μία, η δεύτερη εταιρεία.

Πρόκειται για δύο προμηθευτές του Δήμου οι οποίοι είχαν καταθέσει προ μηνών αίτηση για εκχώρηση σύμβασης 280.000 χιλιάδων ευρώ από την μία εταιρεία στην άλλη, ώστε να συνεχίσει το έργο της επισκευής που είχε αναλάβει η μία, η δεύτερη εταιρεία. Την αίτηση την οποία πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε, την είχε εγκρίνει η πλειοψηφία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους Ανδρέα Κουράκη, Εφραίμ Κυριζίδη και Γιώργο Αβαρλή για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει επισκευές μηχανημάτων έργων του Δήμου.

Η επιτροπή επισκέφθηκε της εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών στο Καλοχώρι και στην ΒΙΠΕ. Στο Καλοχώρι όπου βρίσκεται η έδρα της μιας εταιρείας η επιτροπή βρήκε μια μάντρα με ένα φορτηγό εγκαταλελειμμένο να κλείνει την είσοδο, ενώ μέσα στον χώρο βρήκε ένα λυόμενο για γραφείο και κάδους απορριμμάτων γεμάτους με απορρίμματα.

Στη συνέχεια η επιτροπή επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της δεύτερης εταιρείας, όπου μετά από έρευνα εντοπίστηκε ένας χώρος που κάποτε είχε δηλωθεί ως έδρα της, ο οποίος χώρος δεν είχε καν παροχή ρεύματος, εμφανώς εγκαταλελειμμένος για πάρα πολύ καιρό. Ο δεύτερος μάλιστα προμηθευτής έχει υπογράψει συμβάσεις 6 εκατομμυρίων ευρώ.

“Αντικρίσαμε ένα… κοτέτσι”

Την κατάσταση περιέγραψαν οι τρεις άντρες που έκαναν την αυτοψία, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Εμείς δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ενεργές εταιρείες. Σίγουρα είναι ανενεργά τα συνεργεία. Δεν τους γνωρίζει κανείς από τις γειτονικές εταιρείες κι αυτό μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν μπαίνω στη συζήτηση για άδειες και πιστοποιητικά.» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», Εφραίμ Κυριζίδης και πρόσθεσε: «Αυτό το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου που παρήγγειλε ο δήμαρχος πώς έγινε; Χωρίς να επισκεφτεί τους χώρους; Εδώ και 4 μήνες διενεργείται ΕΔΕ αλλά δεν έχουν καλέσει κανέναν από εμάς που κάναμε τις καταγγελίες, να καταθέσουμε».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Γιώργος Αβαρλής, σημείωσε: «Δεν έρχομαι χαρούμενος εδώ. γιατί κάτι περίεργο συμβαίνει στο οποίο εμπλέκεται η διοίκηση του δήμου. Πέρασα ένα μαύρο σαββατοκύριακο μετά από όσα είδα, για το τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ίσως η διοίκηση να είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί με αυτές τις εταιρείες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβαρλής. Περιγράφοντας τις έδρες που είχαν δηλώσει οι δύο εταιρείες, ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για «κοτέτσια» και πρόσθεσε: «Ρωτούσαμε όλους γύρω αν έχουν δει να έρχονται βαρέα οχήματα για επισκευή και μας απάντησαν «αστειεύεστε;».

Μάλιστα, ο κ. Αβαρλής σημείωσε ότι έχει πληροφορίες ότι οι εγγυητικές επιστολές που έχουν καταθέσει οι δύο εταιρείες «δεν είναι στα χέρια της αντιδημάρχου και δεν έχουν εξεταστεί», γεγονός που μπορεί να φέρει νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Από πλευράς της διοίκησης του δήμου, στην αυτοψία συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή την υπόθεση και κάλεσε τον δήμαρχο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε τον Ιούνιο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2015. Η επίτροπος δεν ενέκρινε τα εντάλματα για την πληρωμή κι έλεγε ουσιαστικά ότι οι διαγωνισμοί είναι άκυροι, διότι οι εταιρείες δεν είχαν άδεια λειτουργίας, καθώς αυτή είχε λήξει από τέλος 2009. Εγώ περίμενα πηγαίνοντας στις εγκαταστάσεις να καταγραφούν πλημμελήματα, αλλά δεν περίμενα να αντικρύσω αυτή την εικόνα» σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η διοίκηση από την αρχή που αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη δύο διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του δημάρχου, καθώς και μια ΕΔΕ που διατάχθηκε από τον δήμαρχο για να διεξαχθεί από τρίτο πρόσωπο που δεν υπηρετεί στον δήμο Θεσσαλονίκης

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διοίκησης στον τομέα της καθαριότητας και σημείωσε χαρακτηριστικά: “Προσέξτε μήπως η… πραγματική πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική». “Η υπηρεσία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της. Όσοι νομίζουν ότι με ένα λαμπάκι γίνονται τα πράγματα, είναι εκτός πραγματικότητας”.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δεν είναι παρών στην συνεδρίαση, καθώς απουσιάζει στην Κύπρο. Το γεγονος στηλίτευσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,Σταύρος καλαφάτης, ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι ο δήμαρχος “λείπει σε ταξίδι για κοινωνικούς και όχι για επαγγελματικούς λόγους. “Μετά από χρόνια, οικονομική επιθεωρήτρια μπαίνει και πάλι στον δήμο Θεσσαλονίκης, με εντολή του εισαγγελέα διαφθοράς. Θεωρώ αδιανόητο μια τόσο κρίσιμη μέρα να μην είναι εδώ ο δήμαρχος” πρόσθεσε.

Για συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες “φαντάσματα” κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η παράταξη “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”.
Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

”Πρόσφατα μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Αβαρλή και της επικεφαλής Ρίας Καλφακάκου, ανέκυψε σοβαρότατο θέμα με δύο προμηθευτές του Δήμου λόγω της αίτησης εκχώρησης σύμβασης 280.000 χιλιάδων ευρώ από την μία εταιρεία στην άλλη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την αίτηση εκχώρησης, ενώ η πλειοψηφία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 την είχε εγκρίνει.

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους Ανδρέα Κουράκη, Εφραίμ Κυριζίδη και Γιώργο Αβαρλή για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει επισκευές μηχανημάτων έργων του Δήμου.

Η επιτροπή επισκέφθηκε της εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών στο Καλοχώρι και στην ΒΙΠΕ. Στο Καλοχώρι όπου βρίσκεται η έδρα της μιας εταιρείας η επιτροπή βρήκε μια μάντρα με ένα φορτηγό εγκαταλελειμμένο να κλείνει την είσοδο, ενώ μέσα στον χώρο βρήκε ένα λυόμενο για γραφείο και κάδους απορριμμάτων γεμάτους με απορρίμματα.

Στη συνέχεια η επιτροπή επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της δεύτερης εταιρείας, όπου μετά από έρευνα εντοπίστηκε ένας χώρος που κάποτε είχε δηλωθεί ως έδρα της, ο οποίος χώρος δεν είχε καν παροχή ρεύματος, εμφανώς εγκαταλελειμμένος για πάρα πολύ καιρό. Ο δεύτερος μάλιστα προμηθευτής έχει υπογράψει συμβάσεις 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ζητάμε άμεσα να συνεχιστεί η διαδικασία ώστε να ελεγχθούν όλοι οι προμηθευτές του Δήμου Θεσσαλονίκης σε σχέση με την έδρα τους και την δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν υπογράφοντας συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Θεωρούμε αδιανόητο να διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα σε προμηθευτές οι οποίοι δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου. Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, και ο ίδιος προσωπικά, πρέπει να λογοδοτήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης”.

*Φωτό που τραβηξε ο δημοτικός σύμμβουλος κ., Αβαρλής.

Προτεινόμενα Άρθρα