Τα χρώματα και η… πεντάρα στην Ενωση Κωνσταντινουπολιτών

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η απόφαση για τα χρώματα και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Οι 22 ιδρυτές του ΑΡΗ δεν έκαναν τίποτα στην τύχη. Ούτε όσον αφορά το έμβλημα, ούτε για τα χρώματα, επιλέγοντας το κίτρινο και το μαύρο.

Τα χρώματα αυτά ήταν που αντιπροσώπευαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, της οποίας δεύτερη πολιτεία ήταν η Θεσσαλονίκη. Κάτι που δεν τους άφησε ασυγκίνητους, ειδικά σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βρισκόταν σε μια διαδικασία μετάβασης από τον ένα πόλεμο στον άλλο.

Εντεκα χρόνια μετά, το 1925, η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών (έναν χρόνο μετά μετονομάστηκε σε Π.Α.Ο.Κ.) ζήτησε να χρησιμοποιεί και αυτή τα ίδια χρώματα λόγω καταγωγής, με τις δύο ομάδες να λύουν το ζήτημα τους σε ένα ιστορικό -όπως αποδείχθηκε- παιχνίδι.

Αν και ο ΑΡΗΣ έμεινε στις αρχές του πρώτου μέρους πίσω στο σκορ με 0-2, ισοφάρισε μέχρι το ημίχρονο και με τρία γκολ στην επανάληψη πήρε τη νίκη με το επιβλητικό 5-2, κατοχυρώνοντας οριστικά το κίτρινο και το μαύρο ως τα επίσημα χρώματα του.

Για τους «κίτρινους», σε εκείνο το ματς αγωνίστηκαν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης και Βλαχόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα