Στα Χανιά έκαψαν τον Ιούδα που έβλεπε Survivor!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το κάψιμο του Ιούδα» είναι το έθιμο που γιορτάζεται το Μεγάλο Σάββατο σε όλη την Κρήτη, με διάφορες παραλλαγές βέβαια από περιοχή σε περιοχή. Στον Κεφαλά Αποκορώνου των Χανίων είχαν, όμως, την καλύτερη έμπνευση…

Tα αγόρια και οι μεγάλοι άντρες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κόβουν ξύλα κυρίως κατσοπρίνια, ασπαλάθους και άλλους θάμνους και το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν τη ρεματιά ύψους 3-4 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. 

Την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν και κακίζουν για την αισχρή προδοσία του. Οι γυναίκες δίνουν ό,τι παλαιά ρούχα έχουν για να ντυθεί «ο βρώμος ο Ιούδας», τον οποίο παραγεμίζουν με άχερα. 

 Το Μεγάλο Σάββατο, ακριβώς μετά την Ανάσταση ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά και ξύλο έξω από την εκκλησία για να κάψουν τον προδότη του Χριστού, τον Ιούδα Ισκαριώτη.

Στον Κεφαλά Αποκορώνου των Χανίων έκαψαν τον Ιούδα της εποχής που έβλεπε Survivor. Έφτιαξαν ένα ομοίωμα που είχε μπροστά του μια τηλεόραση και παρακολουθούσε το τηλεπαιχνίδι που σπάει τα ρεκόρ σε τηλεθέαση και έγραψαν: «Βρε δεν πα να καίγεται ο κόσμος»…

Πηγή: sdna.gr 

Προτεινόμενα Άρθρα