"Να έρθουν οι γονείς με τα παιδιά για να γνωρίσουν το άθλημα της πάλης"

από Γιώργος Γκάτος

Ο έμπειρος προπονητής, απηύθυνε κάλεσμα σε γονείς και νέα παιδιά ώστε να γνωρίσουν το ολυμπιακό άθλημα της πάλης

Ο προπονητής πάλης του ΑΣ ΑΡΗΣ, κ. Κώστας Κουρτίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή AllAboutARIS ON AIR στο Libero 107,4. Μίλησε για την ελάχιστη προβολή του αθλήματος, τις επιτυχίες της παιδικής ακαδημίες, τις διακρίσεις των αθλητών στο σχολείο και τις συμμετοχές στα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Αναλυτικά:

-Για την προβολή του αθλήματος:

Δυστυχώς δεν υπάρχει προβολή και διαφήμιση σε αθλήματα που έχουν προσφέρει, όπως η πάλη, η πυγμαχία και η άρση βαρών, τα δυναμικά αθλήματα που έφερναν για χρόνια Ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μας. Είναι χαρά μου να μιλήσω σε σε εσάς για ενα άθλημα που ζω εδώ και 45 χρόνια και τα τελευταία χρόνια ως υπέυθυνος ενός συλλόγου όπως ο ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης. Το φετινό καλοκαίρι που διεξήχθει καμπ για μικρά παιδάκια, συμμετείχα ως παίκτης-προπονητής  γιατί είναι χαρά μου να γνωρίσω μικρά παιδάκια που έφεραν οι γονείς στο σύλλογο μας. Οι μεγάλοι, πόσο μάλιστα τα μικρά παιδάκια, δεν γνώριζαν για το άθλημα. Η προβολή, σε αυτά τα αθλήματα που έχουν προσφέρει πολλά σε μετάλλια, λείπει. Πολλές φορές πιστεύουν ότι η πάλη είναι ένα άθλημα που απλά χτυπιούνται μπουνιές. Η ολυμπιακή πάλη που διδάσκουμε, δεν έχει σπασίματα και πνιγμούς. Αυτά ανήκουν στην επαγγελματική πάλη.

-Για τις εγγραφές:

Το γυμναστήριο θα ανοίξει στις 4 Σεπτεμβρίου, και θα υποδεχθούμε παιδιά που έχουν σαν επιθυμία να γνωρίσουν το Ολυμπιακό άθλημα της πάλης. Ο σκοπός μας είναι να μαζέψουμε παιδιά ηλικίας από 6 ετών, τα οποία θέλουν να γνωρίσουν αυτό το παρεξηγημένο άθλημα. Θα ήθελα να κάνω μια πρόσκληση σε όλους να έρθουν να γνωρίσουν τα μυστικά της πάλης και να δουν τον εξαιρετικό χώρο του γυμναστηρίου. Πανελληνίως ξεχωρίζει το γυμναστήριο μας. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά. Προσωρινά, λειτουργέι Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή αλλά μόλις ανοίξουν  τα σχολεία, θα είμαστε κάθε μέρα ανοιχτοί. Ο σκοπός μας είναι τα παιδιά να μπουν στο γυμναστήριο. Εαν μπουν, εγώ είμαι ο υπεύθυνος να τους κάνω να αγαπήσουν το άθλημα. Σήμερα, έχουν κοπεί οι απολαβές των αθλητών. Το μόνο που πρέπει είναι να αγαπήσουμε τον αθλητισμό. Είναι προτιμότερο να κάνουμε μια βόλτα στο γυμναστήριο από το να πάμε για καφέ. Το παν είναι ο προπονητής.

-Για τα αθλήματα που μπορεί να διδαχθεί κάποιος στο γυμναστήριο:

Η βάση αυτών που διδάσκουμε στα παιδιά, είναι η Ολυμπιακή πάλη. Η Ολυμπιακή πάλη, είναι η ελευθέρα και η Ελληνορωμαϊκή. Ο διαχωρισμός των παιδιών σε αυτές τις δύο κατηγορίες, αποτελεί αποκλειστικά δική μου κρίση ανάλογα με το πως μπορεί να ανταπεξέλθει ο αθλητής. Τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν πρώτα από αυτό και ύστερα να ασχοληθούν με αθλήματα όπως το MMA. Εχω τον Γιώργο τον Κουλουχίδη και τον Γιώργο τον Μανωλίδη που διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με το MMA, που είναι πάλη μέσα σε κλουβί και επιτρέπονται τα πάντα, έχουμε έναν αθλητή που ήταν από μικρό παιδί στον σύλλογο, τον Αντώνη τον Οφσιμπιάν. Σήμερα είναι 25 χρονών και κάνει καριέρα στη Γερμανία παίζοντας ΜΜΑ, με 5/5 αγώνες κερδισμένους με νοκ-αουτ και τις επόμενες ημέρες ταξιδεύει στη Κίνα για αγώνες. Στο μυαλό μου, για να φτάσει ένας αθλητής εκεί, πρέπει να περάσει από την Ολυμπιακή πάλη. Διδάσκουμε διαφορετικά το άθλημα σε άτομα που θέλουν να αγωνιστούν σε ειδικότητες όπως το ΜΜΑ. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θέλει υπομονή και δουλειά. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το ΜΜΑ, θα πρέπει να περάσει από τον χώρο μας και μετά από πολλά χρόνια θα φτάσουμε εκεί. Χρειάζεται η οριμώτητα της πάλης.

-Για τις πνευματικές βάσεις:

Στο γυμναστήριο μας τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχωριστά παιδιά. Το 95% έχουν τελειώσει ή είναι ακόμα φοιτητές σε πανεπιστήμια. Έχουμε παιδιά σε Ένοπλες Δυνάμεις, αξιωματικούς στα σώματα ασφαλείας. Εχουμε πρωταθλητή Ελλάδος που πέρσι πέρασε στην Ιατρική. Χαίρομαι να έχω παιδιά που αγαπάνε το σχολείο και τον αθλητισμό, και έπειτα θα έρθουν οι διακρίσεις. Είναι χαρά μου να έχω αριστούχους μαθητές. Είναι χαρά για έναν προπονητή να έχει ικανά και υπάκουα παιδιά, αθλητές δικούς του που τους έχει από μικρή ηλικία και διαπρέπουν.

-Για την περσινή χρονιά:

Η περσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή. Η παιδική ακαδημία(5 εως 12 χρονών), κατέβηκε σε αρκετά τουρνουά, όπου μάλιστα οι περισσότεροι-σχεδόν όλοι οι αθλητές, έφευγαν με μετάλλια. Ο σκοπός μου είναι να κατεβάσω  παιδιά που να ξέρουν τι ζητάνε μέσα στη παλαίστρα, και όχι μόνο μετάλλια. Πέρα από την ακαδημία, είχαμε και διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Γιώργο Κουλουχίδη που βγήκε 3oς παγκόσμιος πρωταθλητής στο beach wrestling, ένα καινούριο άθλημα το οποίο έχει απολαβές από πλευράς πολιτείας, όπως μόρια και ό,τι άλλο χρειαστεί. Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος βγαίνει πρωταθλητής Ελλάδος στη κατηγορία των αντρών. Φέτος θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο που θα διεξαχθεί στη Τουρκία. Έχουμε παιδιά σε όλες τις ηλικίες, τα οποία είναι το μέλλον του συλλόγου και είναι τακτικά στο γυμναστήριο.

-Για το τουρνουά στο Βουκουρέστι:

Συμμετείχαμε σε ένα τουρνουά επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος, με αθλητές από 25 χώρες και από την δική μας χώρα ήταν μόνο οι αθλητές του ΑΡΗ. Μαζί μας ήταν ο γιατρός και έφορος του τμήματος μας, ο Νικηφόρος Δελαπόρτας, ο οποίος είναι κοντά μας σε κάθε αποστολή και τον ευχαριστώ δημοσίως για όσα έχει κάνει και κάνει για τα παιδιά. Συμμετείχαν ο Γιώργος Κουλουχίδης και ο Αντώνης Δελαπόρτας. Ο Αντώνης, πέρασε πέρσι στην Ιατρική και φέτος δεν χρωστάει ούτε ένα μάθημα, αυτό είναι επιτυχία για μένα. Και ο προπονητής και οι γονείς, χαίρονται για τέτοια παιδιά. Έκανε μια μικρή προετοιμασία και πήρε μέρος σε ένα τόσο μεγάλο τουρνουά. Για να έρθουν οι διακρίσεις, θα πρέπει να γίνουν πολλές θυσίες. Οταν κάποια παιδιά είναι φοιτητές, δεν γίνεται να είναι κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Το παιδί, σπουδάζει στα Γιάννενα και ανέβαινε Θεσσαλονίκη στα κενά ωστε να προπονηθεί για το τουρνουά αυτό. Ο Γιώργος ο Κουλουχίδης, ανήκει στη κατηγορία των 80 κιλών και στο τουρνουά αυτό αγωνίστηκε στα 86. Καταλαβαίνετε τη διαφορά.  Παρ΄όλα αυτά, πήγαν πάρα πολύ καλά. Είναι παιδιά που οι μικρότεροι τους θαυμάζουν και θέλουν να παλέψουν μαζί τους. Βοηθούν τα μικρά παιδιά.

-Για το γυμναστήριο:

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε κάτω από τη Θύρα 2. Είναι ένας χώρος ξεχωριστός τον οποίο εμείς οι ίδιοι διαμορφώσαμε. Από Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, θα είμαστε ανοιχτά και περιμένουμε γονείς και παιδιά μεγάλης και μικρής ηλικίας να έρθουν και να γνωρίσουν το αθλημα που διδάσκουμε.