Γαλλία: 60.000 αστυνομικοί για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

από AllAboutARIS

Η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο, όπως συνηθίζεται, αλλά στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στον ποταμό Σηκουάνα. Γεγονός που ευλόγως προκαλεί ανησυχία σχετικά με τα θέματα ασφαλείας.

«Όλοι εργάζονται πάρα πολύ. Τέτοια τελετή δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά θα το καταφέρουμε, θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο γαλλικό πρακτορείο.

Ο συνολικός αριθμός των θεατών που θα βρεθούν κατά μήκος των 6 χιλιομέτρων στις όχθες του Σηκουάνα υπολογίζεται στις 600.000, με την οργανωτική επιτροπή να βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους και να αποφευχθούν χαοτικές σκηνές, όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν πέρσι με τους φιλάθλους της Λίβερπουλ έξω από το στάδιο για τον τελικό του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν επεσήμανε: «Όταν οργανώνεις μια εκδήλωση όπως αυτή, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η καταπολέμηση κατά των drones, τα ζητήματα τρομοκρατικών απειλών, ο έλεγχος του πλήθους είναι σημαντικά θέματα».

Για εγκληματική απόφαση κάνει λόγο ωστόσο ο Γάλλος εγκληματολόγος, Αλέν Μπάουερ σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να ασφαλιστεί ολόκληρη η περιοχή: «Δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός από τη Γαλλία, το εξωτερικό, τη ΔΟΕ, που να πιστεύει ότι αυτό έχει νόημα».

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και ο απαιτούμενος αριθμός αστυνομικών που θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή στη διάρκεια των Αγώνων. Για την τελετή έναρξης, ο Νταρμανίν υπολογίζει σε 35.000 αστυνομικούς, στους οποίους έχει γνωστοποιηθεί ήδη ότι δεν θα πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια στη διάρκεια των Αγώνων, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και 25.000 ιδιωτικοί, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε λιγότερο κρίσιμες αποστολές, έχοντας ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση και επαίδευση τους.

Ο συνολικός αριθμός σκαφών για τις αθλητικές ομάδες μειώθηκε πρόσφατα, από 180 σε 100 και ένα πρώτο test event θα γίνει φέτος τον Ιούλιο με τη συμμετοχή 30-40 σκαφών.

Προτεινόμενα Άρθρα