Οδεύει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η ελληνική άρση βαρών μετά από 57 χρόνια!

από AllAboutARIS

Μετά από 57 ολόκληρα χρόνια, κατά 99% η ελληνική άρση βαρών θα απουσιάσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά υπάρχει ένα σενάριο για να εκπροσωπηθεί από τον Θόδωρο Ιακωβίδη.

Από το 1964 έχει να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η ελληνική άρση βαρών. Και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συμβεί ξανά στο Τόκιο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ μικρό «παραθυράκι» για να έχουμε μία και μοναδική ελληνική συμμετοχή, αυτή του Θόδωρου Ιακωβίδη στα 96 κιλά.

Για να πάει ωστόσο στο Τόκιο, θα πρέπει να τελεσιδικήσουν ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν αφορούν τον Ελληνα πρωταθλητή, αλλά όσους βρίσκονται από πάνω του στο ranking.

Το ερωτηματικό με την Κολομβία

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνονται οι 8 πρώτοι της κατάταξης, συν τον καλύτερο αθλητή από κάθε ήπειρο. Στην κατηγορία των 96κ. δόθηκε και μία wild card αλλά σε αθλητή που θα ενταχθεί στην ομάδα των προσφύγων. Αρα ήδη από εκεί έχει χαθεί το ενδεχόμενο να πάει με κάρτα στο Τόκιο ο Ιακωβίδης.

Ωστόσο, στην πρώτη οκτάδα του ranking υπάρχουν δύο αθλητές οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί ή κινδυνεύουν με αποκλεισμό για παραβιάσεις του κανονισμού περί ντόπινγκ.

Στο Νο2 της κατάταξης βρίσκεται ο Κολομβιανός Τζόναθαν Ρίβας, με την ομοσπονδία της χώρας του να αντιμετωπίζει ποινή αποκλεισμού σύμφωνα με απόφαση του CAS, καθώς τρεις αθλητές κατά την προολυμπιακή περίοδο είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες και σύμφωνα με τον κανονισμό, με τρία κρούσματα μέσα στην ίδια χρονιά προβλέπεται αποκλεισμός για την εθνική ομάδα.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η απόφαση είναι οι τρεις που τιμωρήθηκαν να προσφύγουν στο CAS (όπως και θα κάνουν σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ) και να δικαιωθούν, για να μπορέσει να στείλει ομάδα η Κολομβία. Επίσης, ακόμη κι αν δικαιωθούν, από τους 9 αθλητές που έχουν κερδίσει δικαίωμα συμμετοχής στο Τόκιο, θα πρέπει να κοπεί ένας, αλλά αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο για το αν θα είναι ο αντίπαλος του Ιακωβίδη.

Για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ θα μείνει εκτός και ο 7ος της κατάταξης, ο Βενεζουελάνος Σάντσεθ. Αυτό σημαίνει πως αν απουσιάσει και αυτός, στην 8αδα θα μπουν ο Κουβανός Σάεθ και ο Καζάκος Ρασουμπέλκοφ.

Τα σενάρια για τα υπόλοιπα εισιτήρια

Μετά την οκτάδα μένουν τα εισιτήρια από τον κορυφαίο κάθε ηπείρου. Με τις δύο αλλαγές στην κατάταξη, ο Πολωνός Αντάμους θα πάει στο Νο9 και ο Ιακωβίδης στο Νο10. Οπότε το ευρωπαϊκό εισιτήριο πάει στον Πολωνό. Εκτός κι αν αλλάξει κάτι στην κατάταξη ξανά και μπει στην οκτάδα (δεν έχουν ανακοινωθεί τα δείγματα από το Παγκόσμιο, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις παρόμοιες με αυτή της Κολομβίας, για άλλες χώρες), με αποτέλεσμα ο Ιακωβίδης ως ένατος να κερδίσει το εισιτήριο για το Τόκιο.

Με τον Πολωνό όμως υπάρχει επίσης ένα ζήτημα, καθώς αγωνίστηκε σε διοργάνωση που δεν είχε θεωρητικά δικαίωμα συμμετοχής (σε πρωτάθλημα Νέων), με αποτέλεσμα να πάρει βαθμούς στο ranking και να περάσει τον Ιακωβίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, εξετάζεται το ενδεχόμενο ένστασης και συγκεκριμένα το αν μπορεί να γίνει και αν θα έχει τύχη για την ελληνική πλευρά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελπίδες να μπει στις προκρίσεις ο Ιακωβίδης είναι απειροελάχιστες και στις αρχές Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει μια και καλή το αν όντως, η ελληνική άρση βαρών για πρώτη φορά μετά το 1964 δεν θα έχει παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: gazzetta.gr

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X