Στην Ελλάδα οι ποδηλάτες που τρέχουν για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

από AllAboutARIS

Στα μέρη μας η ατάκα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι εύκολη στα χείλη και τη σκέψη. Συχνά είναι και παρεξηγημένη. Υπάρχουν, ωστόσο, ιδέες, με το όραμα ανθρώπων γεμάτων ιδανικά, έμπνευση και στηρίγματα, οι οποίες εξυψώνουν κάποιους σημαντικούς –και πάντα επίκαιρους – σκοπούς. Υπάρχουν πράξεις που «βροντοφωνάζουν» για ηθικά ζητήματα και συνδυάζονται με μία πορεία κάτι παραπάνω από συμβολική.

Ο συμβολισμός, βεβαίως, ήταν είναι και θα είναι κάτι περισσότερο από έκδηλος στη διαδρομή «Λονδίνο – Αθήνα σε δύο ρόδες», μίας παρέας ποδηλατών οι οποίοι ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου από την αγγλική πρωτεύουσα και (σε αφετηρία με ιδιαίτερο νόημα) το Βρετανικό Μουσείο, για να φτάσουν στη χώρα όχι απλώς κρατώντας την ελληνική σημαία.

Η Βασιλική Βούτζαλη, μαζί με τους Στέφεν Στράιχ (Steffen Streich), Γιάννη Ευθυμίου, Βασίλη Κόρδα, Σταύρο Σούμα, διένυσαν μία απόσταση 1.965 χλμ. από το Λονδίνο ως την Ανκόνα, μεταφέροντας με δυναμισμό σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, και νότια Ιταλία το μήνυμα «Bring Them Back». Το πίσω μέρος της ποδηλατικής ενδυμασίας τους, που έφερε το χαρακτηριστικό σύνθημα,  θύμισε σε κάθε μέρος και τοποθεσία την απαίτηση για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την Αγγλία, στην πατρίδα τους.

Το πρωί της Τρίτης (23/8), οι πέντε ποδηλάτες έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, από όπου άρχισαν το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής τους. Μία πορεία που θα συνεχιστεί κατά σειρά σε Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δελφούς, Θήβα, πριν καταλήξει την Κυριακή (28/8) στην Αθήνα. Ο Γερμανός ποδηλάτης, Στέφεν Στράιχ, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στη Μυτιλήνη, εξήγησε πως «φτάνοντας στην Ηγουμενίτσα, έλεγα στους συναθλητές μου ότι πατώντας το πόδι μου σε ελληνικό έδαφος αισθάνομαι μέσα μου κάτι που δεν το ένιωθα ούτε στην πατρίδα μου! Κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω».

Προτεινόμενα Άρθρα