Grande Nole!

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Έφτασε τα 7 τρόπαια στη διοργάνωση και τα 15 Grand Slams στην καριέρα του

Επικά ράλι 30-35 χτυπημάτων. Συνεχείς εναλλαγές σε deuce, advantage και κατάκτηση games, προβάδισμα μια για τον έναν και μια για τον άλλον- εν ολίγοις ένα τενιστικό έπος σχεδόν 6 ωρών, όπως, για παράδειγμα, το 2012. Αυτό ήταν το όνειρο των απανταχού φαν για σήμερα.

Η κατάσταση στην οποία έδειχναν να βρίσκονται και οι δύο προμήνυε κάτι τέτοιο (θυμηθείτε πόσο εύκολα «καθάρισε» τον Τσιτσιπά ο ένας και τον Πουίγ ο άλλος), μιας και αντιμέτωποι στην Rod Laver Arena θα τίθεντο οι δύο κορυφαίοι τενίστες του πλανήτη. Επομένως, θα είχαμε… ματσάρα, σωστά;

Ολότελα λάθος: ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέδειξε γι’ ακόμα μία φορά πως από τα μέσα της περασμένης σεζόν και μετά βρίσκεται μονίμως σε ημιάγρια κατάσταση και, όταν πιάνει το πικ της απόδοσής του, απλά δεν έχει αντίπαλο.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που εξήχθη σήμερα στην Rod Laver Arena, παρά το γεγονός πως ο κόσμος υποστήριζε εμφανώς τον Ναδάλ: ο Ισπανός θρύλος μπήκε παντελώς αγνώριστος στο παιχνίδι και, πριν καλά- καλά το καταλάβει, είδε τον Νόλε να του κάνει break στο πρώτο service game του. Ο Σέρβος έφτασε γρήγορα- γρήγορα στο 3-0 και μετά «έκλεισε» με χαρακτηριστική άνεση το πρώτο σετ με 6-3, «επιτρέποντας» στον κάτοχο 17 τίτλων Grand Slam να κερδίσει μόλις 1 πόντο όταν σέρβιρε ο «Τζόκερ»!

Στο δεύτερο άπαντες περίμεναν τον Ράφα να βγάλει αντίδραση, όμως ο Τζόκοβιτς  ύψωσε το γνωστό απροσπέλαστο τείχος από την baseline, τα χτυπήματα του με το forehand και το backhand ήταν χειρουργικής ακρίβειας, ενώ ανέβηκε αρκετές- για τα δικά του δεδομένα- και στο φιλέ. Το ρομπότ Νόβακ έκανε μόλις ένα αβίαστο λάθος σ’ ολόκληρο το δεύτερο σετ (9 είχε στο ίδιο διάστημα ο Ράφα), πέτυχε δι’ αγωνιστικού περιπάτου 2 breaks και έφτασε πανεύκολα στο 6-2.

Με το βλέμμα του να μαρτυρά πως έχει βγει εντελώς εκτός πλάνου, ο Ναδάλ προσπάθησε να διαφοροποιήσει το παιχνίδι του στο τρίτο σετ σε μια, σχεδόν απέλπιδα, προσπάθεια να ξαναμπεί στον αγώνα, όμως ο Σέρβος δεν καταλάβαινε από υποτονικά “Vamos”: στο δεύτερο service game του Ισπανού έκανε ακόμα ένα break, ενώ ακόμα κι όταν πιέστηκε (στο 6ο game) κι έδωσε break point στον αντίπαλό του, το πήρε άμεσα πίσω και έφτασε ανέλπιστα εύκολα στην straight sets νίκη έπειτα από νέο break στο 9o game με 6-3, 6-2, 6-3 μετά από μόλις 2 ώρες και 4 λεπτά παιχνιδιού.

Μ’ αυτή την, εκκωφαντικών διαστάσεων, νίκη του ο Νόλε επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο αντρικό tour, καθώς κατέκτησε το 3ο σερί Major του, ενώ έφτασε τα 7 τρόπαια στην Αυστραλία (χωρίς να έχει χάσει ποτέ σε τελικό!) και άφησε πίσω του τον Φέντερερ, ο οποίος είχε 6 και μοιραζόταν την πρώτη θέση με τον Τζόκοβιτς. Παράλληλα, ο Σέρβος πήγε στα 15 Grand Slams και έμεινε μόνος 3ος στην σχετική λίστα («ισοβαθμούσε» με τον Πιτ Σάμπρας στα 14) και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Ρότζερ (20) και τον Ράφα (17).

Βέβαια ο στόχος του Τζόκοβιτς- ο οποίος, μην ξεχνιόμαστε, έχει πραγματοποιήσει ένα αδιανόητο comeback μετά τα μυριάδες προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπιζε στο χέρι- δεν είναι να παραμείνει στο νο3, όχι.

Στόχος του είναι μονάχα η κορυφή, προκειμένου να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για τον άτυπο τίτλο του GOAT- του καλύτερου τενίστα στα χρονικά. Δεδομένου του γεγονότος πως μοιάζει, από το καλοκαίρι του 2017 κι έπειτα, έτοιμος να επαναλάβει τις αδιανόητες χρονιές του 2011 και του 2015, αυτό το σενάριο μόνο ως επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μάλλον το αντίθετο.

Άραγε, μπορεί να τον σταματήσει κανείς;

Προτεινόμενα Άρθρα