Τιτανομαχία Φέντερερ-Ναδάλ στα ημιτελικά; Roger that!

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ο βασιλιάς είναι εδώ

O Ελβετός σούπερ σταρ λύγισε τον φορμαρισμένο φίλο του με 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4 και πέρασε στα προημιτελικά της χωμάτινης διοργάνωσης για όγδοη φορά στην καριέρα του.

Άκρως εντυπωσιακή η επιστροφή του Φεντ στο τουρνουά, όπου είχε να αγωνιστεί από το 2015 και ξεκίνησε φέτος την προσπάθειά του ως… αουτσάιντερ!

 
Πέφτει, βέβαια, τώρα πάνω στον αιώνιο αντίπαλό του, στον Ράφα, ο οποίος προηγείται στο head to head με 23-15 και δεν έχει χάσει ποτέ από τον Φέντερερ στο Roland Garros.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια: o τενίστας από τη Βασιλεία έχει κερδίσει τις έξι τελευταίες αναμετρήσεις τους!

Για να φτάσει ως εκεί, όμως, ο 37χρονος αθλητής… πέρασε μέσα από χίλια κύματα.

Κυρίως γιατί δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις (πολλές) ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και να καθαρίσει νωρίτερα τον αγώνα.

Είχε συνολικά 2/18 μπρέικ πόιντ και ίσως αυτό θα πρέπει να… παρηγορεί κάπως τον Στέφανο Τσιτσιπά, που έζησε παρόμοια κατάσταση κόντρα στον Σταν (5/22 στα μπρέικ πόιντ).

Από τη μία ήταν τα λάθη του Φέντερερ στους κρίσιμους πόντους, αλλά από την άλλη ήταν και ο… clutch Βαβρίνκα, που έβρισκε τον εαυτό του στα δύσκολα και διαρκώς έφευγε από τα σχοινιά!

Στο πρώτο σετ αυτό δεν στοίχισε στον βασιλιά, καθώς παρότι «πέταξε» τέσσερα πόιντ, μπόρεσε να κλείσει το σετ με μεγάλη εμφάνιση στο τάι μπρέικ.

Στο δεύτερο, όμως, είχε άλλες τρεις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για μπρέικ, ενώ ο Σταν κέρδισε το μοναδικό δικό του μπρέικ πόιντ, πέρασε μπροστά με 3-1 και τελικά έφερε το ματς στα ίσα.

Φάνηκε να χάνει σε έναν βαθμό τον έλεγχο ο Φέντερερ μετά την απώλεια του δεύτερου σετ και τα πράγματα στράβωσαν ακόμα περισσότερο όταν έμεινε πίσω με μπρέικ στο τρίτο (3-4).

Όχι μόνο, όμως, είχε την άμεση απάντηση (4-4), αλλά βρέθηκε και με σετ πόιντ (30-40) στο 5-4. Ένα λάθος με το backhand, ωστόσο, έβαλε ξανά τον Βαβρίνκα στο κόλπο.

Με μια υπέροχη λόμπα ο Φεντ είχε ένα ακόμα σετ πόιντ, αλλά ούτε αυτή τη φορά ήταν… Φέντερερ στον κρίσιμο αυτόν πόντο, καθώς με την άστοχη επιστροφή του ήρθε νέα ισοπαλία.

Ο Βαβρίνκα έμεινε τελικά όρθιος και, μάλιστα, απείλησε με μπρέικ στο επόμενο γκέιμ.

Ο Φέντερερ κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του και με νέα αποφασιστική εμφάνιση στο τάι μπρέικ πέρασε μπροστά στο σκορ.

Ο κάτοχος 20 Grand Slam τίτλων συνέχισε να πιέζει το σερβίς του αντιπάλου του και είχε άλλα πέντε χαμένα μπρέικ πόιντ μέχρι να φτάσουμε στο 3-3 και την ωριαία διακοπή λόγω βροχής.

Όταν οι δύο τενίστες επέστρεψαν στο γήπεδο, ο Φέντερερ φαινόταν να πατάει καλύτερα και με το μπρέικ που σημείωσε στο 4-4, πήρε τις μπάλες να σερβίρει για τη νίκη.

Παρόλο που ο Σταν… τον ανησύχησε με ένα μπρέικ πόιντ, ο Φέντερερ εν τέλει εκμεταλλεύτηκε το τρίτο ματς πόιντ του και σφράγισε τη μεγάλη πρόκριση μετά αγώνα διάρκειας 3 ωρών και 35 λεπτών.

O Φεντ, λοιπόν, καλείται τώρα να κόψει τον δρόμο του Ράφα προς τον 12ο τίτλο του στο Παρίσι. Μπορεί να τον νικήσει για πρώτη φορά εδώ;

Η απάντηση την Παρασκευή (7/6)…

Ο άλλος ημιτελικός θα προκύψει από τα αυριανά ματς Τζόκοβιτς-Ζβέρεφ και Τιμ-Χατσάνοφ.

Προτεινόμενα Άρθρα