Γιαννάκης: "Υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι, ουτοπική η επανέναρξη"

από Γιώργος Γκάτος

O Γιάννης Γιαννάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν έτσι ώστε να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ενώ σημείωσε τις δύο προτάσεις που υπάρχουν στο "τραπέζι" αυτή την χρονική στιγμή.

Για την τηλεδιάσκεψη των ομάδων του πρωταθλήματος:

“Εγινε μια τηλεδιάσκεψη μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τον πρόεδρο της Ε.Ο.Π.Ε. Κυρίως ανταλλάξαμε απόψεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί υπήρξαν πληροφορίες ότι έγινε και ψηφοφορία. Ουδέποτε μπήκαμε σε μια τέτοια διαδικασία. Επιχειρηματολογήσαμε με κάποιες απόψεις. Το πιο ουσιαστικό ήταν ότι οι περισσότερες ομάδες, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, συμφωνήσαμε ότι το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί.”

Για το τι συζητήθηκε και για τις δυσκολίες που υπάρχουν: 

“Αυτό το κάνουν τα πρωταθλήματα σε πολύ πιο σοβαρές χώρες και σε άλλα αθλήματα. Είναι αστείο να λέμε ότι θα παίξουμε εμείς στο βόλεϊ. Απομένουν τρεις αγωνιστικές για την κανονική διάρκεια και στην συνέχεια τα πλέι οφ. Για να πάρεις το πρωτάθλημα, στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να κερδίσεις 8 παιχνίδια. Είναι ανέφικτο να γίνουν αυτή τη στιγμή.

Υπήρξαν δύο προτάσεις. Η πρώτη για καθολική ακύρωση του πρωταθλήματος, από την πρώτη κατηγορία ως τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα ή να βγάλουμε πρωταθλητές, ως έχει η βαθμολογία και να πραγματοποιηθούν κανονικά τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα μέσα στο καλοκαίρι. Εγώ προσωπικά, σαν Γιάννης Γιαννάκης, κρατάω τις επιφυλάξεις μου για το πόσο εφικτό είναι να γίνει.”

Για το που πηγαίνει η κατάσταση και τις δύο προτάσεις που υπάρχουν: 

“Στο τέλος θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μια γενναία απόφαση. Όλα τα σωματεία κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτό που καταθέσαμε σαν άποψη ως ΑΡΗΣ είναι ότι πρέπει να παρθεί καθολική απόφαση. Είτε να ακυρωθούν τα πάντα, σε όλες τις κατηγορίες αλλά και το Κύπελλο -και σας στο λέω αυτό με τον ΑΡΗ να έχει προκριθεί στους “4” του Κυπέλλου μετά από 21 χρόνια και θέλαμε να πάμε σε αυτό τον θεσμό, όπως και στις κορασίδες όπου είμαστε το φαβορί με την μισή Εθνική ομάδα. Παρόλα αυτά που έχουμε στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είπαμε ότι ίσως είναι καλύτερο να ακυρωθεί το φετινό πρωτάθλημα. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε το πως θα φτιάξουμε το επόμενο πρωτάθλημα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ξανά το ίδιο.

Η δεύτερη πρόταση είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα ως έχει. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι αντίθετος σε αυτό, απλά να είναι καθολικό. Υπάρχει μια διάσταση στο αν πρέπει να πέσουν μια ή δύο ομάδες. Διαφώνησαν κάποιες ομάδες σε αυτό. Αν τυχόν γίνει αυτό, πρέπει να γίνει και το Κύπελλο αλλά και τα αναπτυξιακά. Δεν υπάρχει λόγος να βγει ο Ολυμπιακός πρωταθλητής αν δεν μπορεί να γίνει το κύπελλο. Δεν καθορίζουμε έναν πρωταθλητή με το μπάτζετ και τις αθλήτριες που έχει. Υπάρχει και το κομμάτι της έκπληξης. Το ηθικό είναι να γίνει και το Κύπελλο. Κάθε χρονιά έχει και το δικό της Κύπελλο.

Για εμάς είναι πιο ηθικό να μπει μια παύλα σε όλες τις κατηγορίες. Αν αποφασίσουμε το άλλο, ο ΑΡΗΣ δεν θα σταθεί εμπόδιο. Όλα ήταν μια μορφή συζήτησης, ξεκαθαρίζω ότι δεν ψηφίσαμε κάτι.

Για την κατάσταση που θα επικρατούσε σε μια πιθανή επανέναρξη:

“Αν συνεχιστεί τώρα το πρωτάθλημα τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι τα λεφτά. Άντε να φέρουμε πίσω την Τέιλορ που είναι στο Όρεγκον στην Αμερική. Σιγά μη την αφήσουν οι γονείς της, να πάρει 22 χρονών το αεροπλάνο για να έρθει και να αγωνιστεί. Αν έρθει στην Ελλάδα για να παίξει, πρέπει να μείνει δύο εβδομάδες σε καραντίνα. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά αυτά είναι χαζομάρες, συγγνώμη για την έκφραση. Ζούμε μια ουτοπία.

Να είμαστε ρεαλιστές. Δεν γίνεται να παίξουμε. Εδώ μας λένε πως τα παιδιά θα πηγαίνουν έξι-έξι να δίνουν Πανελλήνιες. Σε έναν αγώνα βόλεϊ, το μίνιμουμ είναι 35 άτομα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χάσαμε όλοι. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν πιέζαν άλλοι παράγοτνες, οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα πίεζαν να τελειώσει εδώ. Η δύναμη του ΑΡΗ είναι ο κόσμος του. Πως μπορεί να παίξει χωρίς τις 20 χιλιάδες κόσμου του στα πλέι οφ; Στο βόλεϊ δεν έχουμε ευτυχώς την λαιμητόμο πάνω απο το κεφάλι μας.”

Για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και τις αποχωρήσεις των αθλητριών:

“Αν ο κ. Χαρδαλιάς δεν μας πει ότι υπάρχει ελάφρυνση, όλα αυτά είναι για να τα συζητάμε. Σύμφωνα με το τι θα μας λέει το κράτος. Δεν μπορεί κανείς να πάρει το ρίσκο, ώστε να κάνει προπονήσεις. Ήμασταν από τις πρώτες ομάδες που σταματήσαμε. Είχαμε μια κουβέντα την Τετάρτη (11 Μαρτίου), στο γήπεδο της Μίκρας με την Άγκοστ και την Φέιρς, για το τι θα ακολουθήσει, μόλις μας είχε ανακοινωθεί ότι αναβλήθηκε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ξυπνάω το πρωί της Πέμπτης και έχω πόσα μηνύματα που μου στέλνει το διάγγελμα του Τραμπ, ότι κλείνουν τα αεροδρόμια. Διαπιστεύσαμε τις διαδικασίες αφού υπήρχε η θέληση των κοριτσιών να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Αμερική. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει το τι γινόταν. Είχε αποφασιστεί αναβολή ως τις 25 Μαρτίου και βλέπουμε. Και Κύπελλο να γινόταν, εμείς θα πηγαίναμε έτσι. Για ποιον αθλητισμό να μιλάμε; Μπορεί να μην υπάρχει αντίπαλος, όμως είναι ένας πόλεμος. Δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο για καμιά αθλήτρια. Η Σίμιτς αρχικά ήθελε να μείνει, αλλά μίλησε με τους γονείς της και έφυγε γιατί φοβόταν μήπως κλείσουν τα σύνορα, όπως και έγινε. Τακτοποιήσαμε τα εισιτήρια της και επέστρεψε στο σπίτι της. Όταν μιλάμε για αθλητές, μιλάμε και για ανθρώπους. “

Για την επόμενη μέρα του αθλήματος:

“Αυτή τη στιγμή έχω μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Θα γίνει ένα ντόμινο εξελίξεων. θα διαφοροποιηθούν τα κασέ. Δυνατές ομάδες κινδυνεύουν με αφανισμό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Του χρόνου θέλουμε και πάλι μια σοβαρή ομάδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε σαν ΑΡΗΣ γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με καμία αθλήτρια. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαια. Πρέπει να πράξουμε ανάλογα από εδώ και πέρα, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Προτεινόμενα Άρθρα