Ο αναπαυόμενος Θεός με το κίτρινο και το μαύρο

από Γιώργος Γκάτος

Η ιστορία πίσω από το άγαλμα που κοσμεί το σήμα των "Κιτρινόμαυρων".

Δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μια παρέα 22 ανθρώπων θα υπέγραφε το κατασταστικό της δημιουργίας του Συλλόγου. ΑΡΗΣ, ο Θεός του Πολέμου. Από την πρώτη στιγμή, στην σφραγίδα της νεοσύστατης ομάδας υπάρχει ο αναπαυόμενος ΑΡΗΣ. 

Μπορεί ο ΑΡΗΣ να συμπληρώνει 107 χρόνιας ζωής, όμως το σήμα του έχει ιστορία 2,5 χιλιάδων ετών. Συγκεκριμένα, ο Σκόπας, αρχαίος γλύπτης και αρχιτέκτονας από την Πάρο, φιλοτέχνησε τον αναπαυόμενο ΑΡΗ.

Όμως, αυτό δεν κατάφερε να διασωθεί, παρά μόνο ένα μαρμάρινο αντίγραφό του, γνωστό ως “ΑΡΗΣ του Λουντοβίζι”, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης.

Το μαύρο και το κίνητρο, μια τιμή στην Βυζαντινή εποχή

Μετά το όνομα και το σήμα, ακολούθησαν και τα χρώματα. Κίτρινο και μαύρο, δίχως δεύτερες σκέψεις. Σε μια Θεσσαλονίκη που είχε έντονη επιρροή από την βυζαντινή εποχή, οι ιδρυτές του ΑΡΗ επέλεξαν το κίτρινο και το μαύρο. Τα οποία τα υπερασπίστηκαν κυριολεκτικά μερικά χρόνια αργότερα. 

Το 1925 η νεοσύστατη Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (ένα χρόνο αργότερα Π.Α.Ο.Κ) προσπάθησε να πάρει αυτά τα χρώματα.

Σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες για να “λυθεί” η διαφορά, οι “Κιτρινόμαυροι” δεν ξεκίνησαν καλά και έφτασαν να βρίσκονται πίσω στο σκορ με δύο γκολ. Ως το ημίχρονο, το σκορ ισοφαρίστηκε και στη συνέχεια ο ΑΡΗΣ συνέτριψε τον αντίπαλο του με 5-2.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X