H γκάφα της ΕΟΚ

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Η λανθασμένη ενημέρωση από την ομοσπονδία στα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών έφερε… τον πικρό αποκλεισμό από το Ευρωμπάσκετ και μάλιστα με τρόπο πρωτοφανή!

Η Εθνική Ομάδα νίκησε το Μαυροβούνιο (76-63), όμως το +13 δεν της έφτανε στην τριπλή ισοβαθμία. Τα κορίτσια του Δικαιουλάκου είχαν ενημερωθεί πως θέλουν διαφορά 16 πόντων για να περάσουν στην επόμενη φάση, δίχως να χρειάζονται νίκη της Λευκορωσίας επί της Γαλλίας. Εν τέλει όμως, η ενημέρωση ήταν λανθασμένη και η Ελλάδα χρειαζόταν 15 πόντους! Έτσι, τα δύο τρίποντα που σούταρε η ελληνική ομάδα στα τελευταία 15” και δεν βρήκαν στόχο ήταν… αχρείαστα, καθώς με ένα δίποντο και το +15 η Ελλάδα θα ήταν στην επόμενη φάση! Οι παίκτριες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου σε όλο το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο κυνηγούσαν το +16, ενώ τελικά και το +15 τους αρκούσε, πράγμα το οποίο έμαθαν μετά το ματς!

Απίστευτο κι όμως αληθινό… Το ακόμα πιο παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κανένας δεν είχε ενημερώσει τις παίκτριες πως το +15 τους αρκεί, πράγμα που έμαθαν μετά το τέλος του παιχνιδιού. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αν η Ελλάδα ήξερε ότι χρειαζόταν ένα δίποντο στις δύο επιθέσεις που έκανε στα τελευταία δευτερόλεπτα και όχι ένα τρίποντο, τότε τα πράγματα ίσως να ήταν αλλιώς σήμερα…

Για την ακρίβεια, στην τριπλή ισοβαθμία (Λευκορωσία-Μαυροβούνιο-Ελλάδα), πρώτα μετρούν οι νίκες μεταξύ των ομάδων. Κάθε ομάδα είχε από μία νίκη έναντι της άλλης, οπότε το δεύτερο κριτήριο ήταν η διαφορά των μεταξύ τους παιχνιδιών. Η Λευκορωσία με +25 ήταν πρώτη σε αυτό το κριτήριο και περνούσε από την τριπλή ισοβαθμία. Έτσι, αν η Ελλάδα νικούσε με +15 θα είχε συνολική διαφορά -10 στα παιχνίδια με Λευκορωσία και Μαυροβούνιο, όπως ακριβώς θα είχε και το Μαυροβούνιο.

Στην νέα αυτή ισοβαθμία θα μετρούσε το ποιος έχει νικήσει στο μεταξύ τους παιχνίδι. Η Εθνική, δηλαδή, θα είχε το «πάνω χέρι», αν είχε πάρει νίκη με 15 πόντους διαφορά!

Από την ΕΟΚ σωστή ενημέρωση για τους κανονισμούς δεν υπήρχε και η ομάδα εκτέθηκε. Φυσικά, δεν είναι σφάλμα των κοριτσιών, οι οποίες ήξεραν από την ομοσπονδία πως πρέπει να «παλέψουν» για το +16, γι’ αυτό και σούταραν δύο τρίποντα στο φινάλε. Υποχρέωση των αθλητριών είναι να παίζουν μπάσκετ και να ακολουθούν εντολές και όχι να ψάχνουν τους κανονισμούς και τα κριτήρια. Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση για τους κανονισμούς, ίσως να ήταν όλα διαφορετικά…

Σημειώνεται πάντως πως οι παίκτριες του Μαυροβουνίου ήξεραν τον κανονισμό, γι’ αυτό και στην τελευταία φάση πίεσαν πολύ και προσπάθησαν να κλείσουν τους διαδρόμους. Γνώριζαν ότι αν χάσουν με 15 πόντους είναι εκτός διοργάνωσης κι έτσι προσπάθησαν να αποτρέψουν το λέι απ και να δώσουν στην Ελλάδα μια δύσκολη προσπάθεια για τρεις πόντους, η οποία τελικά βρήκε στο σίδερο.

Προτεινόμενα Άρθρα