Το Κυπριακό διαμάντι του ΑΡΗ

από Νίκος Παπαδόπουλος

"Ο ΑΡΗΣ αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα μου και η οικογένεια μου".

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Χαρά Νεοφύτου θα αγωνίζεται με την φανέλα του ΑΡΗ στη προσπάθεια της να βοηθήσει την ομάδα στο πρωτάθλημα, γι αυτό στη συνέντευξη που έδωσε μίλησε για την εμπειρία της στην ομάδα των “κιτρίνων” και για την συμμετοχή της με την Εθνική Κύπρου.

Η Χαρά Νεοφύτου, γεννημένη στις 18 Ιανουαρίου του 1996 είναι από τους άξιους πρεσβευτές του γυναικείου ποδοσφαίρου της Κύπρου που αγωνίζονται εκτός νησιού. Σπουδάζει Γυμνάστρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αγωνίζεται με τα χρώματα του ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με το νούμερο 14 στην πλάτη. Το δεξί μπακ χαφ της ομάδας της Θεσσαλονίκης ακολουθεί το ποδοσφαιρικό του όνειρο μετά από μια πολύ πετυχημένη καριέρα. Η μόλις 19 ετών Χαρά Νεοφύτου αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Νεανίδων ενώ μετρά και δυο πρόσφατες επίσημες εμφανίσεις με την Εθνική Γυναικών της Κύπρου κάτι που της δίνει την προοπτική να ονειρεύεται ότι καλύτερο για το μέλλον. 

Χαρά είναι τιμή μας που σε συναντούμε. Θα θέλαμε να μας πεις πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;
“Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία παίζοντας καθημερινά στη γειτονιά με τους φίλους και τις φίλες μου. Τα πρώτα μου επίσημα ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανα σε ηλικία 11 ετών στην Ακαδημία Ξενοφώντος. Στην αρχή οι γονείς μου ήταν αρνητικοί με το θέμα της ενασχόλησης μου με το ποδόσφαιρο. Δοκίμασα και άλλα αθλήματα όμως αυτό που με τράβηξε ήταν το ποδόσφαιρο. Άλλος ένας λόγος που με ώθησε στο ποδόσφαιρο ήταν το συγγενικό περιβάλλον το οποίο είναι τελείως ποδοσφαιρικό! Μάλιστα ένας από τους ανθρώπους που με ώθησαν ήταν και ο Θείος μου ο οποίος έχει δική του ακαδημία ποδοσφαίρου καθώς και η θεία μου η οποία είναι και αυτή γυμνάστρια”.

Πως είναι να αγωνίζεσαι με τα χρώματα του ΑΡΗ;
“Νιώθω πολύ χαρούμενη και περήφανη που αγωνίζομαι σε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό Σύλλογο στον οποίο θα αγωνιστώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ΑΡΗΣ αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα μου και η οικογένεια μου. Από την πρώτη στιγμή τα άλλα κορίτσια με υποδέχτηκαν φιλικά και μάλιστα με αρκετές συμπαίκτριες μου έχουμε γίνει πάρα πολύ καλές φίλες. Οι εμπειρίες είναι μοναδικές με πολλά ταξίδια για αγώνες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας είναι πάντα κοντά μας και μάλιστα με βοήθησε πολύ στο θέμα της προσαρμογής μου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΑΡΗΣ είναι από τις ομάδες που αγωνίζονται ως επί το πλείστον με ντόπιες ποδοσφαιρίστριες κάτι που δίνει ώθηση και στα μικρά κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Φέτος έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην ομάδα όσο αφορά το προπονητικό τιμ και τον τρόπο λειτουργίας και ο ΑΡΗΣ έχει θέσει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και σε όλες τις διοργανώσεις”.

Υπάρχουν διαφορές στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο;
“Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατ αρχήν το πρωτάθλημα έχει ανταγωνιστικές ομάδες σε αντίθεση με την Κύπρο που βλέπουμε κάθε χρόνο τις ΑΠΟΛΛΩΝ LADIES να πρωταγωνιστούν. Έπειτα έχω διαπιστώσει ότι οι Ελληνικές Γυναικείες ομάδες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές τους προωθώντας τα ταλέντα τους ακριβώς όπως κάνει και ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ. Επίσης υπάρχουν τρείς κατηγορίες και συνεπώς περισσότερες ομάδες και περισσότερος ανταγωνισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κίνητρα για ένα μικρό κοριτσάκι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την Κύπρο”.

Εθνική Κύπρου. Πως τα πάς με αυτό το κεφάλαιο της ζωής σου;
“Για χρόνια αποτέλεσα μέλος της Εθνικής Νεανίδων της Κύπρου ενώ έχω κληθεί και στην Εθνική Γυναικών Κύπρου με την οποία συμμετείχαμε και στο APHRODITE CUP που έγινε πρόσφατα καθώς και σε ένα φιλικό με αντίπαλο την Εθνική Ελλάδας. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να είμαι από τις νεαρότερες παίκτριες της Εθνικής Γυναικών αλλά είμαι διατεθειμένη να παλέψω, να δουλέψω σκληρά και μελλοντικά να καθιερωθώ στην αγαπημένη Εθνική ομάδα της χώρας μου”.

Χαρά ποιοι είναι οι στόχοι σου;
“Πρώτος μου στόχος είναι να τελειώσω το Πανεπιστήμιο και δε σας κρύβω ότι προσανατολίζομαι στο να ακολουθήσω την ειδικότητα του ποδοσφαίρου. Πολύ θα το ήθελα μελλοντικά να δούλευα ως προπονήτρια ποδοσφαίρου σε μικρά κοριτσάκια. Παράλληλα με τις σπουδές μου θέλω να καθιερωθώ με τον ΑΡΗ και γιατί όχι αν μου δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ και σε ομάδα του εξωτερικού. Τέλος η συμμετοχή στην Εθνική Κύπρου ήταν και θα είναι πάντα ο μεγάλος μου στόχος”.

Ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για μια ποδοσφαιρίστρια;
“Η αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις είναι το παν. Αν δεν αγαπάς πραγματικά κάτι καλύτερα να μην το κάνεις. Ο επαγγελματισμός, η διαρκής προσπάθεια και η καλή ζωή είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για μια ποδοσφαιρίστρια ή ένα ποδοσφαιριστή γενικότερα”.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους για την υποστήριξη τους προς το πρόσωπο σου;
“Κατ’ αρχή ευχαριστώ θερμά τους γονείς μου για τη διαρκή στήριξη τους και για το ότι αποδέχτηκαν και ενίσχυσαν την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Από κει και πέρα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές μου τους οποίους όμως δε θα ήθελα να αναφέρω ονομαστικά γιατί δε θέλω να ξεχάσω κάποιον πίσω και να τον αδικήσω. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άγγελο Τσολάκη και τον Κωστάκη Χριστοφόρου, δυο άνθρωποι των οποίων η συνεισφορά είναι ανεκτίμητη τόσο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο όσο και στην πετυχημένη ομάδα των ΑΠΟΛΛΩΝ Ladies. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον κ. Άντρο Βασιλείου της Εθνικής Κύπρου για την εμπιστοσύνη που έχει δήξει προς το πρόσωπο μου”.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου;
“Στις 21 Αυγούστου επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη και ανυπομονώ να ενσωματωθώ στην προετοιμασία της ομάδας. Από τις 24 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου θα είμαστε με τον ΑΡΗ στα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας για το βασικό μέρος της προετοιμασίας για το πρωτάθλημα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου”.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μικρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;
“Θα τους έλεγα να αφήσουν πίσω τους τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για το γυναικείο ποδόσφαιρο και να ασχοληθούν πραγματικά με αυτό που αγαπούν. Για να πετύχεις χρειάζεται διαρκή προσπάθεια, επιμονή, σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες. Εγώ σαν παιδί και σαν έφηβη στερήθηκα πολλά για το ποδόσφαιρο αλλά δεν το έχω μετανιώσει αφού κάνω πραγματικά αυτό που αγαπώ και αυτό που με γεμίζει! Επίσης είναι σημαντικό να μπορείς μαζί με το ποδόσφαιρο να συνδυάσεις και την καλή σχολική επίδοση. Το ποδόσφαιρο κάποτε σταματά οπότε πρέπει να έχεις τη γνώση και την εκπαίδευση που σου παρέχουν το σχολείο και το Πανεπιστήμιο για τη συνέχεια της ζωής σου”.

Προτεινόμενα Άρθρα