Διαβάστε τι συνέβη, ποιοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του αγώνα καθώς και τι ρόλο έπαιξε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης, Νίκος Λάσκαρης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση των «Xanthi Runners»:
«Ο 2ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος γράφτηκε και αυτός στην Ιστορία. Η «επόμενη μέρα» ξημέρωσε με αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, ικανοποίησης και έντονης συγκίνησης από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε και φέτος η διοργάνωση. Τα φώτα της μεγάλης αυτής αθλητικής γιορτής έσβησαν για την πόλη μας και η κούραση της όλης προσπάθειας έδωσε τη θέση της στη γλυκιά ανάμνηση που άφησε σε όλα τα επίπεδα η επιτυχία της. Η φετινή γιορτή έσπασε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές, όσο και στο χρονόμετρο καταρρίπτοντας τον χρόνο της διαδρομής στην κατηγορία των ανδρών και των γυναικών.
Πάνω από 1800 αθλητές-τριες κάθε ηλικίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πρωταθλητές του ελληνικού στίβου στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, δρομείς υγείας καθώς και μαθητές και Α.Μ.Ε.Α., όλοι τους με απίστευτο ενθουσιασμό κατέκλυσαν από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης μας, δίνοντάς της ζωντάνια και παλμό που θύμιζε μία άλλη οπτική γωνιά των πραγμάτων. Στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, ξεπερνώντας κάθε μας προσδοκία και έλαβαν μέρος στον Ημιμαραθώνιο δρόμο, στον λαϊκό αγώνα των πέντε χιλιομέτρων και στον αγώνα των χιλίων μέτρων για μαθητές Δημοτικού και Α.Μ.Ε.Α.
Ο εξαιρετικά φιλικός για αγώνα καιρός, το χειροκρότημα ενθάρρυνσης του κόσμου προς τους δρομείς στην κεντρική πλατεία και κατά μήκος της διαδρομής, η παρουσία των διαφόρων συλλόγων, η εύκολη και όμορφη διαδρομή περιμετρικά της πόλης που έχει χαρακτηριστεί “Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα”, η συνοδεία μουσικής κατά μήκος της διαδρομής με την παράσταση να κλέβει το σαξόφωνο του Δραμινού μουσικού Αθανασιάδη Γεώργιο, συνέθεσαν την εικόνα και αυτού του Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου.
Η δεύτερη διοργάνωση του Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μετά το τέλος του αγώνα, σε προσωπικές συνομιλίες με πολλούς δρομείς, διαπιστώσαμε πως ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και δεν είχαν τίποτε αρνητικό να επισημάνουν. Αυτό δείχνει ότι επετεύχθη ο πρώτος μας στόχος που ήταν να προσφέρουμε έναν υψηλού επιπέδου σε διοργάνωση αγώνα στον κόσμο, στρέφοντάς τον σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άθλησης και της συμμετοχής στους δρόμους υγείας. Παράλληλα επετεύχθη και ο δεύτερος στόχος μας, που ήταν το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης αφού η παρουσία πρωταθλητών μπορεί να ωθήσει τους μικρούς δρομείς-μαθητές αλλά και γενικότερα τους πολίτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να γίνουν κομμάτι της αθλητικής κοινότητας.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, φέτος είχαμε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές, όσο και στο χρονόμετρο. Οι συνολικές εγγραφές ανήλθαν στις 1967 ενώ οι δρομείς που έλαβαν μέρος και τερμάτισαν την ημέρα του αγώνα σε όλα τα αγωνίσματα στις 1806 όταν πέρσι αντίστοιχα οι εγγραφές ήταν 1388 και οι συμμετέχοντες 1313.
Συγκεκριμένα, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο τερμάτισαν συνολικά 614 δρομείς. Το δεύτερο ρεκόρ στον φετινό Ημιμαραθώνιο ήταν οι επιδόσεις των νικητών του αγώνα, του πρωταθλητή του Παναθηναϊκού, Δήμου Μαγγίνα, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 1 ώρα 09 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα και της Βασιλικής Καραγεωργάκη του συλλόγου ¨STOIKOS TRAINING¨ η οποία κάλυψε την αντίστοιχη απόσταση σε 1 ώρα 25 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα. Ο Δήμος με την επίδοση αυτή κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του πρωταθλητή του ¨ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ¨, Μιχάλη Παρμάκη ο οποίος κατείχε το ρεκόρ της διαδρομής από τον 1ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο με χρόνο 1:10:01 ενώ η Βασιλική κατάφερε να ξεπεράσει με την επίδοσή της τη συναθλήτρια της από τον ίδιο σύλλογο Μαργαρίτα Ντίνα η οποία και αυτή από τον 1ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο κατείχε το ρεκόρ της διαδρομής με χρόνο 1:30:13.
Δεύτερος νικητής στην κατηγορία των ανδρών αναδείχτηκε και πάλι όπως και πέρσι ο Κεφαλλονίτης αθλητής του ¨ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ¨, Γεράσιμος Γρίβας με χρόνο 01:12:51 και τρίτος ο Χιώτης Αθλητής του ¨Φ.Ο. Βροντάδων¨ Χίου, Κυριάκος Συμιριώτης με χρόνο 01:14:13. Στις γυναίκες δεύτερη τερμάτισε η Μαργαρίτα Ντίνα του STOIKOS TRAINING με χρόνο 1:29:01 και τρίτη η Βασιλική Κωνσταντοπούλου του ίδιου συλλόγου με χρόνο 01:31:56. Στον Λαϊκό αγώνα των 5χλμ τερμάτισαν συνολικά 727 δρομείς. Γρηγορότερος όλων ήταν ο αθλητής του Γ.Σ. ΛΑΓΚΑΔΑ, Ευστάθιος Μαυριδόπουλος, ο οποίος διένυσε την απόσταση σε 00:15:13. Ο Τσιτάκ Σαλί του ΑΠΟΦΚΑ ΞΑΝΘΗΣ τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 00:17:07 και ο Κώστας Βαφειάδης του ¨Avengers Running Team¨ τρίτος με χρόνο 00:17:47. Στις γυναίκες στα 5χλμ πρώτη τερμάτισε η αθλήτρια του Ηρακλή, Μαρία Λουκίδου με χρόνο 00:18:50, δεύτερη η Ειρήνη Μιχαλά του STOIKOS TRAINING με χρόνο 00:18:50 και τρίτη η Γεωργία Κωνσταντινοπούλου του ίδιου συλλόγου με χρόνο 00:19:43.
Στον αγώνα των 1000 μέτρων τερμάτισαν συνολικά 465 μαθητές-τριες Δημοτικού. Ξεχωριστή ήταν και η μεγάλη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ικανότητες, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους μας ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε και ειδικά ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν όρια και διακρίσεις.
Τις απονομές των νικητών των αγώνων τις έκαναν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης ενώ την απονομή για τον Δήμο Αβδήρων την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Γεώργιος Τσιτιρίδης. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις όλων των κατηγοριών του Ημιμαραθωνίου. Στον επίλογο της εκδήλωσης των βραβεύσεων, τιμήθηκαν με ειδικές βραβεύσεις η ομάδα Μαραθωνίων Γιαννιτσών ως ο πολυπληθέστερος σύλλογος σε συμμετοχές, το Γυμναστήριο Ευ Ζην Πολυγύρου ως η πολυπληθέστερη Ομάδα-Γυμναστήριο σε συμμετοχές και ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων ως η πολυπληθέστερη εθελοντική ομάδα υποστήριξης του αγώνα.
Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο 2ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων εκείνων που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα και μας επιτρέπει να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά τις προσδοκίες μας και να θέσουμε υψηλότερους στόχους, υποσχόμενοι ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις ενόψει του επόμενου ραντεβού.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενώ πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε τη θετική τους διάθεση την οποία μετέδωσαν και σε εμάς.
Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε και όλους τους αφανείς ήρωες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η επιτυχία της διοργάνωσης. Και μιλάμε φυσικά για τους 150 και πλέον εθελοντές, οι οποίοι ούτε που σκέφτηκαν μην κρυώσουν, μη βραχούν, ξύπνησαν νωρίς και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας ήταν εκεί, στους σταθμούς ανεφοδιασμού, στις διασταυρώσεις, στα σημεία κατά μήκος της διαδρομής, στην εκκίνηση και στον τερματισμό, στη γραμματεία και όπου αλλού ήταν χρήσιμοι και καμάρωναν γι’ αυτόν τον αγώνα, συμμετέχοντας ενεργά με συνέπεια, με πειθαρχία, με ανιδιοτέλεια, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Και φυσικά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της πόλης και των Δημοτικών διαμερισμάτων των Κιμμερίων και των Πηγαδίων, οι οποίοι με το ζεστό τους χειροκρότημα ενθάρρυναν την προσπάθεια των συμμετεχόντων.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς, όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους που βοήθησαν στην αίσια διεξαγωγή του αγώνα.Συγκεκριμένα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τουςΔήμους Ξάνθης και Αβδήρων για τη συμβολή τους στη συνδιοργάνωση του αγώνα. Ευχαριστούμε τα τμήματα της Αστυνομίας και της Τροχαίας Ξάνθης, αλλά και το τμήμαΣαμαρειτών Διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης,για τη σημαντική συμβολή τους στην ασφαλή διοργάνωση του αγώνα. Ευχαριστούμε τη σημαντική παρουσία και βοήθεια στον αγώνα, του Δ΄ Σώματος Στρατού, την Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Νομού Ξάνθης, το Σύλλογο ποδηλατών «ΠΗΓΑΣΟΣ», τοΠοδηλατικό Σύλλογο Σταυρούπολης, το Σύλλογο Νεολαίας Κιμμερίων, το χορευτικό Σύλλογο Πηγαδίων, τους πολιτιστικούς Συλλόγους Ξάνθης, συγκεκριμένα, το Σύλλογο Εβριτών, το Σύλλογο ¨Διόνυσος¨, το Σύλλογο Ποντίων, το Σύλλογο ¨Κατασκηνωτές¨, τοΣύλλογο ¨Βάτραχοι¨,το Σύλλογο Σαρακατσάνων, τους Προσκόπους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σύλλογο Γυναικών Κιμμερίων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και φυσικά το Δραμινό σαξοφωνίστα κ. Αθανασιάδη Γεώργιο.
Ευχαριστούμε το ιατρό Σδρέβανο Παναγιώτη καρδιολόγο ο οποίος προσέφερε ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του συμβάλλοντας στην ιατρική κάλυψη του αγώνα. Ευχαριστούμε το Περιφερειακό τμήμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους αθλητές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον τερματισμό. Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους τουτμήματος πρασίνου του Δήμου Ξάνθης για την πολύτιμη βοήθεια τους στην αίσια διεξαγωγή του αγώνα. Ευχαριστούμε το μεγάλο χορηγό του αγώνα μας, το ίδρυμα Lascaris Foundation το οποίο αφοσιωμένο στο να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό, πίστεψε, στήριξε και αγκάλιασε τη διοργάνωση και απέδειξε ότι ο αθλητισμός συνιστά μία αξία η οποία οφείλει να αναγνωρισθεί και να υποστηριχτεί από όλους».