Μεγάλη έρευνα της PCC (Partnership for Clean Competition) αποκαλύπτει πόσοι αθλητές χρησιμοποιούσαν την περσινή χρονιά το meldonium, στο οποίο βρέθηκε θετική η Μαρία Σαράποβα και το λόγο για τον οποίο η WADA την πρόσθεσε στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.
Το mildronate ή meldonium, χρησιμοποιείται στη Λετονία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας, δηλαδή της μειωμένης παροχής αίματος στην καρδιά.
Το mildronate αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, μειώνει την αδυναμία και η ναυτία γίνεται λιγότερο έντονη.
«Ο χρήστης θα γίνει πιο ενεργός, πιο κινητικός, η δυσλειτουργία του θα μειωθεί, όπως και η αδυναμία και η ζάλη. Η ναυτία θα γίνει λιγότερο έντονη», αναφέρεται στη National Library of Medicine.
Το meldonium τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από αθλητές, κυρίως από τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη, το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την PCC να χρηματοδοτήσει μια σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το PCC, σε συνεργασία με τη Major League Baseball (MLB), το US Anti-Doping Agency και την NFL, το 2,2% των αθλητών που αγωνίζονται σε αυτά τα πρωταθλήματα (μπέιζμπολ και αμερικανικό ποδόσφαιρο), βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση της ουσίας mildronate στο 2015. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 182 αθλητές, από τους 8.300 που ελέγχθηκαν συνολικά.
«Από την άποψη του αντι-ντόπινγκ, το ποσοστό του 2,2% της έρευνας ήταν ανησυχητικό. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από τοτο διπλάσιο του συνολικού ποσοστού των εργαστηριακών ευρημάτων για ένα μόνο φάρμακο από οποιαδήποτε άλλη ουσία περιλαμβάνεται στην απαγορευμένη λίστα της WADA. Μοιραστήκαμε τα αποτελέσματα της έρευνας με τη WADA και γι’ αυτό το λόγο πρόσθεσε την ουσία στην απαγορευμένη λίστα της για το 2016.
Αυτός είναι ο στόχος της PCC, να είναι σε θέση να παρέχει μια καλή χρηματοδότηση για έρευνες στους επιστήμονες, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνουν καλύτερα την κοινότητα του αντιντόπινγκ και να προστατεύουν τον καθαρό αθλητισμό.», δήλωσε ο εκπρόσωπος της PCC, Λάρι Μπάουερς.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια άλλη έρευνα, έδειξε πως το 17% των Ρώσων αθλητών που ελέγχθηκαν το 2015, είχαν στον οργανισμό τους meldonium, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 724 Ρώσους αθλητές, από τους 4.316 που ελέγχθηκαν συνολικά.
Με αφορμή τα παραπάνω ευρήματα εστάλη σημείωμα στην υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το οποίο οι αθλητές ενημερώθηκαν πως θα απαγορευόταν η χρήση του από τη νέα χρονιά, κατόπιν αυτού η τιμωρία που επισύρει η χρήση του meldonium, είναι τετραετής αποκλεισμός από την αγωνιστική δράση.