"Έτοιμη αρχές Ιουλίου η νέα ΠΑΕ"

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Ο νομικός του ΑΣ εξήγησε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο ΑΡΗΣ

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:«Σήμερα πρέπει να οριστεί μια τουλάχιστον πενταμελής διοικούσας επιτροπής, που θα ασχοληθεί με την ίδρυση της νέας ΠΑΕ. Η επιτροπή αυτή θα ασχοληθεί κυρίως με τρία θέματα. Παράλληλα καλούμαστε να ορίσουμε το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας. Ο νόμος ορίζει ως ελάχιστο ποσό τις 300 χιλιάδες ευρώ .Από εκεί και πέρα, μπορεί το Σώμα να επιλέξει ένα διαφορετικό ποσό. Από την στιγμή που δεν έχει συσταθεί ΤΑΠ, υπάρχει η προτεραιότητα στα μέλη του ΑΣ να αποκτήσουν τις μετοχές σε διάστημα 15 ημερών, μετά την ημερομηνία ου θα ορίσει η πενταμελής επιτροπή. Μεσα στις επόμενες δέκα ημέρες, η επιτροπή θα πρέπει, αφού οριστεί το νέο καταστατικό και ανοίξει λογαριασμός στην τράπεζα για να κατατίθενται σε μετρητά τα χρήματα των ενδιαφερόμενων, να διαπιστώσει το ποσό που θα καλυφθεί.

Αν ορίσουμε π.χ. 1 εκατ. ευρώ και καταβληθούν 2 εκατ. ευρώ, από δύο άτομα, στο τέλος του 15ημέρου οι μετοχές θα μοιραστούν αναλογικά στα δύο πρόσωπα. Θα πάρουν από 45% και ένα 10% θα πάει στο ΑΣ. Σε περίπτωση που το ποσό δεν καλυφθεί, τότε αμέσως μετά τις 15 ημέρες, θα απευθυνθεί στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να συνεχιστεί η δυνατότητα αγοράς μετόχων από τρίτους, μη μέλη. Αν πάλι δεν καλυφθεί, τότε συγκαλείται ΓΣ των μετόχων που θα έχουν προκύψει και θα αποφασίσουν την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, για να συμβαδίζουμε με το ποσό που θα συγκεντρωθεί.

Πέρα από το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον κ. Καρυπίδη, στην περίπτωση που αποκτήσει τις μετοχές, θα μπορούμε να έχουμε έτοιμη την νέα ΠΑΕ στις αρχές Ιουλίου. Στη συνέχεια θα στραφούμε στο ΓΕΜΗ, όπου θα κριθεί αν μπορεί να εγγραφεί η νέα εταιρία, εφόσον υφίσταται η παλιά. Σε αυτό τον τομέα, αρμόδιος να σας ενημερώσει είναι ο Θεόδωρος Καρυπίδης, που τρέχει τις διαδικασίες.

Σειρά παίρνει στην συνέχεια η ΕΕΑ, όπου έχουμε κάποιες τελευταίες εξελίξεις και αυτό το κομμάτι ίσως παρακαμφθεί. Ακολούθως υπάρχει η διαδικασία στην ΕΠΟ, που δεν είναι επί της παρούσης

Υπάρχουν προβλέψεις στον νόμο, απλά παίζουμε με τον χρόνο. Ο νόμος αναφέρει ότι όλα πρέπει να είναι έτοιμα, δέκα ημέρες πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος

Στην πρώτη ΓΣ της νέας ΠΑΕ, οι μέτοχοι κατά πλειοψηφία μπορούν να αποφασίσουν την μετοχοποίηση των Χρημάτων που καταβλήθηκαν, εν όψει της σύστασης της νέας ΠΑΕ

Το ύψος της μετοχής εκτιμώ ότι πρέπει να είναι το ανώτερο στα 30 ευρώ. Είναι το ποσό που μπορεί να οριστεί ως τιμή αξίας κάθε μετοχής».

Παμψηφεί το Σώμα έδωσε έγκριση για τη παραίτηση του ΑΣ από τα δικαιώματα του στην παλιά ΠΑΕ

Υπήρξε αναφορά και για την παραίτηση του ΑΣ από τα δικαιώματάτου έναντι της παλιάς ΠΑΕ:«Για την παραίτηση των δικαιωμάτων του ΑΣ από την παλιά ΠΑΕ, αυτό γίνεται προκειμένου να συμμορφωθούμε την άποψη της ΕΕΑ μέχρι και τον Φεβρουάριο. Από την στιγμή που η παλιά ΠΕ δεν έχει αγωνιστικό ρόλο, πρέπει να γίνει σήμερα. Δεν έχει πιθανότητα αμφισβήτησης, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αλλιώς». Στην συνέχεια παμψηφεί το Σώμα έδωσε έγκριση για τη παραίτηση του ΑΣ από τα δικαιώματα του στην παλιά ΠΑΕ

Ο Χρήστος Γρόλλιος μίλησε και για το ποσό που πρέπει να οριοθετήσει η ΓΣ:
“«Το μετοχικό κεφάλαιο που θα οριστεί, πρέπει να είναι προσιτό για να καλυφθεί. Αλλιώς θα πάμε έναν μήνα πίσω τουλάχιστον. Αυτό που θα αποφασίσουμε, είναι ποσό που θα μπορούμε να πιάσουμε στις πρώτες 15 ημέρες.

Η ΕΕΑ ελέγχει και εγκρίνει την κτήση των μετοχών σε μία ΠΑΕ. Ο έλεγχος του μετόχου και που βρήκε τα λεφτά. Μετά εγκρίνεται η παραχώρηση των μετοχών και η σύσταση της νέας ΠΑΕ.»

Προτεινόμενα Άρθρα