Ο Πούτιν υπέγραψε την ποινικοποίηση του ντόπινγκ στη Ρωσία

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που που προβλέπει ακόμη και ποινή φυλάκισης σε προπονητές και παράγοντες που ωθούν αθλητές στο ντόπινγκ.

O νέος αυτός νόμος που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, προβλέπει ποινές φυλάκισης αλλά και πρόστιμα σε προπονητές και αθλητές που έχουν πιέσει αθλητές να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσίων. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS όσοι έχουν εμπλοκή με σκάνδαλο ντόπινγκ αποκλείονται από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για τρία χρόνια ενώ προβλέπεται και πρόστιμο ύψους μέχρι και 16.66% από τα έσοδα του εμπλεκόμενου.

Οι ποινές φυσικά αυξάνονται αν έχει γίνει χρήση όπλων ή βίας για την ώθηση αθλητή στο ντόπινγκ. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μέσα στο Νοέμβριο από την Κρατική Δούμα και την κάτω Βουλή της Ρωσίας, κατόπιν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και την άνω Βουλή και δημοσιεύεται στα επίσημα βασικά νομικά έγγραφα του κράτους.

Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία βρίσκεται στη μέση ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ της ιστορίας. Σύμφωνα με την ανεξάρτηση έρευνα του καθηγητή της WADA, Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν οι Ρώσοι αθλητές, ντοπάρονταν συστηματικά και μάλιστα με κρατικές πλάτες ήδη από το 2010 με αποκορύφωμα τους χειμερινούς αγώνες του 2014 του Σότσι. Αφορμή για όλη την χιονοστιβάδα αποκαλύψεων στάθηκε η συνέντευξη μιας πρώην αθλήτριας της Γιούλιγια Στεπάνοβα και του συζύγου της Βιτάλι, πρώην υπαλλήλου της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ στη γερμανική τηλεόραση που έκαναν λόγο για κρατικό ντόπινγκ. 

Οι Ρώσοι, μεσώ του πρώην πλέον υπουργού αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο δεν έχουν παραδεχθεί καμία κρατική εμπλοκή στο σκάνδαλο, όμως οι ιθύνοντες της WADA φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη. Η IAAF με μια απόφαση που προκάλεσε πάταγο απέκλεισε όλους τους αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβους της Ρωσίας, πλην της Ντάρια Κλίσινα από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω του σκανδάλου. Μεγάλα ονόματα, όπως η Έλενα Ισινμπέγεβα και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 110 μέτρα με εμπόδια Σεργκέι Σουμπένκοφ έμειναν εκτός, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια. 

Οι τιμωρίες για τους Ρώσους δε σταμάτησαν εκεί, αφού η WADA λίγο καιρό πριν την έναρξη των Ολυμπιακών ζήτησε τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό όλων των Ρώσων από την μεγάλη γιορτή του Ρίο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό με τη ΔΟΕ να πετάει το μπαλάκι στις αρμόδιες ομοσπονδίες, που απέκλεισαν μεμονομένους αθλητές. Μοναδική εξαίρετη η ομάδα άρσης βαρών που αποκλείστηκε κι εκείνη εξ’ ολοκλήρου.

Θα πρέπει να πούμε ότι η αποστολή των Ρώσων αποκλείστηκε ολοκληρωτικά από τους Παρολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Η Παραολυμπιακή επιτροπή επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για την καταπολέμεηση του ντόπινγκ προκειμένου να φύγει τα σύννεφα της αμφισβήτησης πάνω από τον ρωσικό αθλητισμό. 

Πάντως όλος ο αθλητικός κόσμος περιμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση του οριστικού πορίσματος της έκθεσης του καθηγητή Μακ Λάρεν που θα γίνει τις 9 Δεκεμβρίου όπως έχει προαναγγελθεί και στο ιδρυτικό συμβούλιο της WADA που διεξήχθη στη Γλασκώβη.

Προτεινόμενα Άρθρα