Το υψηλών προδιαγραφών τμήμα τζούντο του ΑΡΗ (pics)

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Το υψηλών προδιαγραφών τμήμα τζούντο του ΑΣ ΑΡΗΣ είναι από τα καλύτερα στον ελληνικό χώρο

Το τζούντο είναι ιαπωνική πολεμική τέχνη, αλλά και ένα ευγενές άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο. Σε ολυμπιακό επίπεδο, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο σπορ σε συμμετοχές όλων των χωρών. Οι κινήσεις του είναι κατάλληλες για αυτοάμυνα, έτσι χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας παγκοσμίως, με εξέχοντα παραδείγματα αυτά της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.

Ευτυχώς, δε χρειάζεται κανείς να ταξιδέψει μακριά για να μάθει τα μυστικά του, καθώς το αντίστοιχο τμήμα του Α.Σ. ΑΡΗΣ προσφέρει άρτιο πρόγραμμα προπόνησης σε άψογες υποδομές.

Σε αυτό, αθλούνται καθημερινά περίπου 80 άτομα 5-60 χρονών, και ο καθένας μπορεί να βρει το ηλικιακό επίπεδο που του αντιστοιχεί (παίδων, εφήβων, νέων, ανδρών/γυναικών). Επικεφαλής προπονητής είναι ο αθλίατρος Νίκος Μαλλιαρόπουλος, ο οποίος άρχισε το τζούντο κατά τη διάρκεια των σπουδών του και υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας και βαλκανιονίκης. Μαζί με τον έφορο, Σάκη Παπανικολάου, ξεκίνησαν το τμήμα πριν από 17 χρόνια, αναλαμβάνοντας μικρά παιδιά, τα οποία διακρίθηκαν στη συνέχεια. Φτάνοντας στο σήμερα, η συγκομιδή χρυσών μεταλλίων του τμήματος είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς θα βρει κανείς πρωταθλητές σε όλα τα επίπεδα, ενώ το 2016 αναδείχτηκε δεύτερος Σύλλογος στην Ελλάδα στο ομαδικό ανδρών.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα δουλειάς και βαθιάς γνώσης του αντικειμένου. Το βιογραφικό του προπονητικού τιμ μιλάει από μόνο του: ο Δαυίδ Τσοκούρης έχει βγει δεύτερος στην Ευρώπη, ο Περικλής Ψαλίδας είναι ο εθνικός προπονητής των Ενόπλων Δυνάμεων στο τζούντο και ο Κωνσταντίν Ατανάσοβ είναι από τους καλύτερους προπονητές ακαδημιών της χώρας.

Οι υπεύθυνοι έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα για ποιοτική και στοχευμένη προπόνηση, που μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να γίνει μέχρι και πρωταθλητής Ελλάδος, αφιερώνοντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ώστε να λαμβάνει τα μέγιστα οφέλη, χωρίς να παραμελεί τα μαθήματά του. Αν κάποιος ξεκινήσει το τζούντο στα 10 του χρόνια, στα 21 του έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στην ελίτ του αθλήματος σε επίπεδο ανδρών στην Ελλάδα.

Πέρα από τη φυσική άσκηση, το τζούντο δίνει κίνητρο για εξέλιξη μέσω της κατάκτησης ζωνών, που δεν έχουν άλλα αθλήματα. Ο καθένας ξέρει τη θέση του, ανάλογα με την τεχνική του γνώση, που φαίνεται από το χρώμα ζώνης που φοράει και διδάσκεται έτσι άμεσα πειθαρχία, χωρίς να υπάρχει αυταρχικότητα.

Επιπλέον, είναι μεν ατομικό άθλημα, αλλά αναγκαστικά διδάσκει και την ομαδικότητα, καθώς για προπόνηση χρειάζεται ένα ακόμη άτομο.

Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την ικανότητα ενός αθλητή είναι η δύναμη και η αντοχή, όμως πρώτη έρχεται η τεχνική και η πολυπλοκότητα αυτή είναι που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το ρίσκο των τραυματισμών είναι ίδιο με αυτό του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου.

Προπόνηση με τον κορυφαίο!

Το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο του τμήματος τζούντο φαίνεται από την επιλογή του ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη να κάνει συχνά την προπόνησή του εκεί.
Ο κορυφαίος Έλληνας τζουντόκα όλων των εποχών έχει στεφθεί ολυμπιονίκης (2004), τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2010, 2011, 2014) και δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2004, 2011), και συνολικά στην τεράστια καριέρα του έχει κατακτήσει 13 μετάλλια (8 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες.
Η προτίμηση από τον κορυφαίο του χώρου αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση.

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον χώρο του τμήματος κάτω από τη θύρα 1 του «Κλεάνθης Βικελίδης», καθώς και την ιστοσελίδα (arisjudo.gr) ή τη σελίδα του στο Facebook (@Aris-Judo). Προπονήσεις γίνονται πρωινές και απογευματινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα για κάθε επίπεδο, με διάρκεια από μια έως δυο ώρες.

Προτεινόμενα Άρθρα